18/11/11

Tota la nostra energia pel nostre futur sense botxins


Benvinguda de la Montserrat Vilà a la inauguració del Fòrum contra les violències de gènere. El Fòrum és vostre. El Fòrum és la vostra obra. El Fòrum existeix perquè vosaltres i moltes altres esteu aquí. El Fòrum roda sobre un doble eix entorn la crisi, i de com les dones participen de la indignació i s’empoderen. Les dones hem de prendre consciencia i ser les capdavanteres de la nostra alliberació. Això en aquest nou segle vol dir ben clar i alt drets a les dones i igualtat i eliminar la violència de gènere. Soc optimista. Hem de passar de focalitzar a la dona derrotada destruïda a tractar el conflicte i la problemàtica des dels ulls i vivències de la dona que supera el maltractament. Tota la nostra energia pel nostre futur sense botxins. Estem fent un món i una humanitat millor.

Bon dia amigues, comencem el IV Fòrum Europeu que l’hem entès com un espai per reflexionar, reconèixer-nos i lluitar per l’eradicació de la violència masclista.
El Fòrum és vostre. El Fòrum és la vostra obra. El Fòrum existeix perquè vosaltres i moltes altres esteu aquí, professionals i voluntàries, totes les que assistiu, reflexioneu, participeu, compartiu i en feu difusió. La Plataforma unitària contra les violències de gènere és la vostra eina per aconseguir fer aquest fòrum. Agraïm-ne a totes l’esforç i la il·lusió amb un aplaudiment.
Enguany tot el Fòrum roda sobre un doble eix entorn la crisi i com afecta a les dones, i de com les dones participen de la indignació i prenen en mà, s’empoderen, prenen exemple de les que s’alliberen del maltractament i obren camí d’esperança per eradicar la violència masclista contra les dones, des de les adolescents i les més jovenetes fins les més experimentades.
Les dones maltractades, les dones hem de prendre consciencia i ser les capdavanteres de la nostra alliberació. Això en aquest nou segle vol dir ben clar i alt drets a les dones i igualtat i eliminar la violència de gènere. I ho farem implicant als homes en aquest futur d’alliberació de les persones, d’una humanitat civilitzada real.
La crisi és global i afecta a dones i homes, però com en tot, perquè el sistema patriarcal així ho comporta, les dones tenim un plus.
Per un cantó la taxa d’atur continua sent més alta que en els homes, la precarietat laboral s’aguditza en tots els sectors. La rebaixa en els serveis públics afecta sobretot a suportar més carga les persones que tenen cura dels altres, que també són normalment dones.
Per altra banda estan passant a segon pla les polítiques d’igualtat i promoció de mesures i recursos dirigits a la prevenció i atenció de la violència de gènere.
En el terreny, en el dia a dia, soc optimista. En els últims anys cada vegada som més les dones que lluitem i treballem per canviar la manera de relacionar-nos, entre les dones joves, implicant a les noies i nois als centres d’estudi. Donant suport a les dones que passen per un procés de recuperació a causa dels maltractaments suferts.  Hi ha més possibilitat de sortir-se’n, de no estar sola. En els últims anys moltes dones que ja han superat aquest maltractament s’organitzen per ajudar i acompanyar a d’altres que encara estan buscant la sortida del túnel i que veuen la llum molt lluny o no la veuen.
Ens cal entendre les vostres experiències,les de totes les que pateixen el maltracte, i les que els hi fan costat.
Hem de passar de focalitzar a la dona derrotada destruïda a tractar el conflicte i la problemàtica des dels ulls i vivències de la dona que supera el maltractament.
Al maltractament se l’hi pot fer front, plantar-li cara i superar-lo en molts casos.
I aquests èxits d’una dona, és l’èxit i l’ànim de rebel·lia i lluita de totes les demes.
Les dones maltractades han d’emergir, han de sortir de l’armari, i ho podran fer de la mà, de la veu, i de l’acció de les dones supervivents.
Empoderar-se i liderar entitats com vosaltres mateixes esteu fent.
Amigues, fa unes setmanes que amb els programes que porto en un institut de Vilafranca, ens trobem en una realitat punyent, algunes noies maltractades per les seves primeres relacions als 14 anys. No han passat els 30 anys de sofriments però si no fem quelcom poden tenir 30 anys per endavant.
Nosaltres, vosaltres, aquestes noies, hem de fer obrir els ulls de la nostra societat, passant del sofriment i la lluita individual a l’acció cívica social que permeti eradicar la xacra de la violència masclista.
Aquest Fòrum és el nostre àmbit, l’àmbit de reflexió conjunta, l’hem de construir entre totes.
Te un element fonamental en dues vessants. Una la de reflexió i generació d’idees i propostes entre les entitats i les dones amb multitud de tallers, conferències, debats. L’altre unes vuit centenes d’adolescents amb les corresponents professores que participen, es motiven contribueixen i gaudeixen d’un nou temps i concepcions en les relacions igualitàries entre les persones, es a dir, entre elles i ells.
Avui dijous 17, divendres 18 i dissabte 19 ens veurem totes allà. A la cloenda tindrem l’ escenografia de les dones de blanc: Obrint camí.
I el 25 de novembre és el dia internacional per la no violència a les dones, posarem un guinda a les activitats diverses a la manifestació a les 19h a Canaletes i els actes de la Plaça Sant Jaume, amb un Concert de Gospel, amb l’actuació de l’emblemàtic Cor Carlit, que organitza la vostra Plataforma a l’Església del Pi a les 21h del vespre.
Estic molt contenta. Aquest dies estic dormint molt poc. Tenim totes molta il·lusió, i vivim intensament tots els moments. Tot el temps per les dones. Tota la nostra energia pel nostre futur sense botxins. Estem fent un món i una humanitat millor.
Una abraçada i un petó col·lectiu a totes vosaltres. 

Comencem el Fòrum!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario