27/11/11

El repte està en refer l'esquerra des dels fonaments socials


Al sopar de La Aurora y el POR a La Sedeta havia un ambient de reflexió i bons ànims. El menjar casolà de bona qualitat. Al començar varen tenir uns parlaments sobre els drets de la dona i l’eradicació de la violència de gènere per la plataforma unitària, sobre la solidaritat amb Palestina per la presidenta de la Comunitat Palestina, i sobre les eleccions. Segueix la meva exposició al sopar.
Bona nit a tothom. Us saludo i agraeixo la vostra participació en nom del POR, del Partit Obrer Revolucionari.
Venim a sopar. Ho aprofitarem per compartir idees, experiències i lluites, a més de les anècdotes de la nostra vida quotidiana més propera.
Necessitem parlar i compartir sobre les eleccions. Ara ja s'han fet.
Venim del 15 M, de la vaga general, de les mobilitzacions contra les retallades, de la lluita de cada dia, i d’unes eleccions.
Ha guanyat la dreta reaccionària, involucionista i més retalladora. El PP i CiU, acompanyats d'UPyD. Aquesta dreta no ha guanyat per mèrits propis ni per tenir molt més suport popular que abans. El PP i CiU no han guanyat per tenir solucions a la crisi, sinó perquè la crisi s'ha emportat per davant el govern del PSOE. Les polítiques de l'austeritat retalladora han provocat el desencant i la deserció del vot al PSOE-PSC-PSE.
El PSOE s'ha enfonsat amb quatre milions menys de vots. Però encara conserva un gruix de milions de suport social.
A l'esquerra del PSOE ha progressat la nostra coalició. És la coalició que impulsa el POR. És la coalició dels corrents en que tots i totes participem dins IU i EUiA.
Amb IU varem aconseguir coalitzar a tretze partits, inclosos ICV i la Chunta (CHA). La coalició de l'esquerra, IU-Los Verdes, amb la seva expressió catalana ICV-EUiA, hem passat de dues a 11 persones diputades. Un d'aquests diputats, el de Màlaga, és un jove professor de 25 anys. A Catalunya hem passat d'una diputada a tres persones diputades. Dues d'Iniciativa i una d'EUiA. És un bon resultat en el que hi tenim una gran responsabilitat. A Catalunya ha estat important tant el que ICV al final acceptés la coalició amb IU, com l'efecte ben positiu del cap de llista significat per la seva època sindicalista, com l'aportació d'EUiA, com l'impacta estatal de la coalició de les tretze organitzacions amb IU.
L'altre fet significat és Amaiur a Euskadi. Amaiur ha guanyat les eleccions generals al País Basc. 7 diputats i tres senadors. Ara es prepara per defensar els presos bascos, el dret de decidir, i les eleccions autonòmiques. De manera modesta, el POR formem part d'aquest avenç polític democràtic. A l'agost varem fer un acord amb l'Esquerra Abertzale i Bildu. El setembre, el Comitè Central del POR a Gipuzkoa, amb la participació d'una delegació de l'Esquerra Abertzale amb Pernando Barrena, varem decidir cridar a votar Amaiur. Els i les membres del POR a Euskadi, LIA, participen i animen dins el grup Erabaki. Son part activa i compromesa d'aquesta victòria electoral.
En canvi Equo ha fracassat com projecte ecologista en competència amb IU.
Tampoc ha aixecat el vol la candidatura Anticapitalistes. No són referent de la indignació de 15 M. No hi ha base social per un projecte polític anticapitalista diferenciat dels i les anticapitalistes que formen part de la coalició de les 13 organitzacions amb IU; aquí a Catalunya dins ICV i EUiA.
No es poden confondre els desitjos amb la realitat política.
La realitat política de la consciència ciutadana i de la classe treballadora ens diu que es temps de confluència i d'unitat, per les propostes alternatives a la crisi, per la mobilització i la lluita. 
Ara hem de promoure la coalició de les 13 organitzacions amb IU, la coalició a Catalunya, la coalició Amaiur a Euskadi. El repte està en refer l'esquerra des dels ciments socials.
Necessitem una esquerra forta, unitària, confluent, participativa i compartida.
Per acabar us demano un aplaudiment per aquests diputats i diputades, per aquests vots, per aquesta esquerra en que estem compromesos.
Ara sí, a sopar!

4 comentarios:

  1. No me metere con lo que no conozco pero decir que el POR y erabaki son parte del triunfo de BILDU antes, Amaiur ahora es no solo pretencioso sino falto de toda veracidad. Engordar la gestión con triunfos y aportaciones insignificantes por inapreciables para las gentes de Euskal Herria no tiene nada que ver con verdad que la izquierda revolucionaria ha proclamado como necesaria siempre...Allá cada cual pero la petición de voto de 8 personas y ningun, repito ningun tipo de trabajo en el interno ni de la IA, que conozco por ser parte de ell mucho mejor que vosotros, ni en BIldu ni en Amaiur os hace coparticipes del avance de la izquierda independentista y soberanista en Euskal Herria. Ahora deseando estoy ver como se posiciona IU (a la que tambien dais apoyo y de la que sí participais) cuando promovamos en el congreso el derecho a decidir de nuestra nación.

    ResponderEliminar
  2. Por no conocer, sí que sabrás como te llamas o apodas... Defenderemos el derecho a decidir de la nación vasca en el Congreso. Como hemos defendido el de la catalana. Sobre LIA y Erabaki emites una opinión que es una acusación infundada; la misma IA te la puede contradecir. Pregúntaselo a Pernando Barrena, a Txelui Moreno, a Asier, a... Y no hay de confundirse, el valor de Bildu y Amaiur es saber aglutinar y compartir con otras izquierdas además de la IA, precisamente en base el autodeterminacionismo. El valor de LIA y Erabaki es promover la lucha por la libertad de EH y por lo social con el progreso de Bildu y el de Amaiur.

    ResponderEliminar
  3. Està bé, però és una gran llàstima un error tan gros en el títol. L'expressió "des dels ciments" és un castellanisme flagrant. Ha de ser "des dels fonaments".

    Antoni Ferret

    ResponderEliminar
  4. Vaig estar a punt de canviar-ho, just ho vaig veure publicat, però així s'ha quedat. Merci per la crítica Antoni. Ara et faig cas, la llengua es mereix tot el respecte o la nostra comunicació i cultura queden malmeses.

    ResponderEliminar