5/7/15

Nova Entitat per donar veu i aconseguir el compromís amb Inici Constituent i República Catalana


Els portaveus de l' AExRC / ACN.
Tot s'accelera davant el 27 S. La pressió unitària popular força la definició política de partits, entitats i llistes, inclòs acords inter llistes electorals.
Les dues grans alternatives rauen sobre si es tracta d'una ruptura constituent sobirana per la república catalana o de mantenir-se en el marc autonomista del Regne d'Espanya i de la Constitució de 1978.
Cadascun d'aquests trets antagònics disposa de diverses incògnites.
S'obre un escenari de sobirania i independència inclusiva rupturista de l'autonomisme del regne. Si hi ha possibilitat d'una ruptura sense independència sobirana. Si pot haver-hi sobirania real sense ruptura i independència. Sobre la unilateralitat del procés sobirà català, quin tipus de relació amb els altres pobles ibèrics i dins l'Estat espanyol, o la supeditació del procés a l'espanyol, perquè no hi hauria prou força per consolidar una ruptura unilateral.
La resposta a aquestes expectatives polítiques, val a dir els diferents pronòstics d'escenaris, ens donen la clau de com es poden reorganitzar llistes electorals i aliances polítiques.
Els partits autonomistes ja donen per esgotades i amb manca de credibilitat les sigles amb les que han concorregut d'ençà 1978. Els partits i organitzacions noves cerquen també aliances que els hi permetin oferir un ventall més ampli de flexibilitat política.
L'experiència de Barcelona en comú ho tenyeix tot de ciutadania i d'acords unitaristes. La pressió per presentar una opció guanyadora porta el sinònim de transversalitat i unitarisme.
Aquí operarà la realitat de que l'eix sobirà nacional és indestriable de l'eix social.  Una transversalitat ciutadana que anul·li qualsevulla dels dos eixos està condemnada d'antuvi a impossibilitar la anhelada i necessària unitat.
Una candidatura per la sobirania, independència, inici constituent i república catalana sense una ruptura alhora dels Pressupostos de la Generalitat autonòmica del president Mas, fa inviable un canvi de polítiques econòmiques, doncs no és creïble per una amplia majoria de la població.
Una candidatura que prioritzés el factor social diluint o eliminant el clam per la independència, sobirania, nou Estat i república catalana, seria vista també per una àmplia majoria ciutadana com immobilista i indesitjada per catalunya.
La CUP ja ha expressat que no donaria la investidura a Artur Mas per ser president. Una posició política que comparteixo fil per randa.
Som en una expectativa on l'escenari es coloreja d'hegemonia i de lideratge de les esquerres. El temps de la dreta catalana ha passat.
Ara la ruptura sobirana necessària provoca que les esquerres actuïn a fons, de manera que, el que representa CDC o la llista unitària "amb el president" o per un govern del president Mas, passi a ocupar un lloc subsidiari.
Tothom ha de copsar que hi haurà canvis pregons en les polítiques econòmiques i socials per la constitució del nou país.
Incorporo el que s'ha publicat de la presentació de l'Acord d'esquerres per la república Catalana.
Canvi de cicle.
Ara. Roger Tugas. L'Acord d'Esquerres per la República Catalana es presenta amb una proposta de full de ruta que aspira a sumar al procés tots els partidaris del dret a decidir.
Membres dels sectors sobiranistes d'ICV i d'EUiA, junt a integrants del socialisme catalanista i de sindicats i organitzacions socials catalanes, han impulsat l'associació Acord d'Esquerres per la República Catalana (AExRC), que s'ha presentat aquest divendres a la seu de CCOO. Tal com ja van avançar els seus impulsors en un article a l'ARA, els seus objectius donar a veu als sectors independentistes de les formacions de l'esquerra alternativa, permetre'ls participar en els organismes unitaris de l'independentisme, treballar perquè les respectives organitzacions, sindicats i associacions es comprometin en el procés sobiranista i tibar aquest i la construcció de la República Catalana a l'esquerra.
Així, un dels impulsors i vicepresident de l'AExRC, Francesc Matas (EUiA), ha afirmat que "el clam mobilitzador és per la independència", ja que "el poble de Catalunya no es mou pel regne d'Espanya". En tot cas, ha afegit que, si es vol que el procés avanci, "cal incloure-hi els del 'sí que es pot'" i comprometre'ls en un "inici constituent cap a la República catalana". Al seu torn, Antoni Morral (ICV) ha afirmat que els membres de l'associació seran "bel·ligerants amb la demagògia i l'ambigüitat", però ha avisat que "les eleccions seran convocades i llegides en clau plebiscitària però també en clau social", motiu pel qual la reivindicació social i nacional "són dues revoltes que es necessiten" però "hi ha interessos poderosos que volen que les enfrontem". "La legislatura vinent serà clarament de ruptura amb l'estat espanyol", ha insistit.
Així mateix, el també dirigent de l'Acord, Josep Ferrer (EUiA), ha presentat la seva proposta de full de ruta, la qual "posa èmfasi en l'eix nacional, però també en l'eix social i de ruptura democràtica". Així, el procés també hauria de "restituir les retallades i privatitzacions" recents. En concret, el text proposat planteja que els partits sobiranistes incloguin als programes del 27-S el compromís d '"emprendre un procés constituent cap a un estat o república catalana, plenament sobirana i/o independent", una fórmula que permetria augmentar el nombre de diputats partidaris del procés en no ser exclusivament independentista. El procés constituent hauria de permetre construir un nou estat amb més redistribució de la riquesa, serveis públics de qualitat, qui lluiti contra l'atur i la precarietat i que expressi una clara voluntat de regeneració democràtica i de ruptura amb les pràctiques del sistema vigent.
Referèndum sobre la Constitució la tardor del 2016.
Així, en el supòsit que les forces partidàries guanyessin, el Parlament iniciaria unilateralment un procés constituent que es concretaria amb actes de sobirania que evidenciïn la ruptura i amb l'elaboració i aprovació d'una Constitució catalana per part del Parlament i fent ús de la participació ciutadana, tràmit que duraria uns 10 mesos. Mentre, un Govern d"ampli espectre" que deixaria fora els contraris al procés constituent català hauria de posar en funcionament les estructures d'estat i fer "accions explícites que palesin que l'eix democràtic i l'eix social formen plenament part del procés", així com així com obrir negociacions amb el govern espanyol i els partits espanyols sobre el nou escenari i la possibilitat d'un referèndum o canvis constitucionals, en paral·lel a converses amb les instàncies internacionals per al reconeixement del nou estat. Finalment, el Parlament aprovaria la nova Constitució i aquesta seria referendada per la ciutadania la tardor del 2016, just abans de proclamar la República Catalana i convocar eleccions perquè el nou Parlament negociï les formes de relació que es vulgui amb l'estat espanyol i la Unió Europea.
Segons Josep Ferrer, l'AExRC es diferencia "dels sectors que voldrien ja una declaració unilateral d'independència i dels que defensen en genèric el dret a decidir" i pretén "il·lusionar els convençuts i convèncer els indecisos" per ajudar a construir una majoria social. Aquesta proposta es presentarà ara a EUiA, ICV, Podem, Procés Constituent, ERC, CUP, els agents del socialisme sobiranista i organitzacions sindicals i socials. De fet, a l'acte hi havia destacats dirigents polítics com el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i la diputada del mateix partit Sara Vilà, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el diputat del mateix partit David Companyon, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, l'exeurodiputat Raül Romeva, l'impulsor de Procés Constituent Arcadi Oliveres, els diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà i al Parlament Marta Vilalta i Agnès Rossinyol, el líder de Súmate Eduardo Reyes o la dirigent de MES Magda Casamitjana.
El Singular. Membres i dissidents de partits i sindicats com ICV i EUiA, UGT, CCOO i Unió de Pagesos han creat l'associació Acord d'Esquerres per la República Catalana (ARxRC), amb el qual pretenen promoure que els partits d'esquerres incorporin en els seus programes electorals el compromís d'iniciar l'elaboració de la constitució catalana després del 27S. És a dir, posen la vista i la unitat d'acció en el 28-S.
En roda de premsa aquest matí, els representants de l'associació --Teresa Mira, Francesc Matas, Antoni Morral i Josep Ferrer-- han argumentat que els resultats del 24 de maig van posar de manifest que el sobiranisme pot aconseguir un suport ciutadà molt majoritari i els dos terços del nou Parlament, i que la seva intenció és propiciar una confluència de les esquerres per fer possible un procés constituent.

A la roda de premsa també hi han assistit representants polítics com Sara Vilà (ICV), Joan Josep Nuet i David Companyon (EUiA), Joan Tardà (ERC) i Arcadi Oliveras (Procés Constituent), la presidenta de MES, Magda Casamitjana, i el president de l’ANC, Jordi Sánchez.

Antoni Morral ha explicat que "El treball que tenim és propiciar que surti una majoria parlamentària que tingui la valentia i el suport suficient per emprendre un procés constituent", ha afegit. Josep Ferrer ha explicat que el full de ruta d'AExRC estableix que, si la majoria dels catalans ho volen, el Parlament exercirà la seva sobirania per iniciar el procés constituent l'endemà de les eleccions del 27 de setembre, amb l'elaboració i aprovació d'un text constitucional en un termini aproximadament de deu mesos, promovent la participació ciutadana. Al final del procés --entre 12 i 15 mesos-- caldria fer un referèndum sobre el nou text constitucional i, si és el cas, la proclamació de la República Catalana per part del Parlament.
Vilaweb. S'agrupen amb l'objectiu de tenir veu dins l'espai de l'esquerra nacional i fer
Acord d'Esquerres per la República Catalana és una associació integrada per gent de diversos espais de les esquerres catalanes, que militen o han militat en organitzacions polítiques, socials, sindicals o veïnals com ara a ICV, EUiA, CC.OO, UGT i Unió de Pagesos. Neix amb l'objectiu de tenir veu dins l'espai de l'esquerra nacional i amb la voluntat de participar activament en el procés de construcció de la república catalana que es pot activar a partir del 27 de setembre, 'a conseqüència d'una desitjada majoria de les forces favorables a un procés constituent'.
Presents els diputats del Parlament de Catalunya Sara Vilà (ICV i Compromís per la Independència) i David Companyon (EUiA).  Una fila zero amb Josep Vendrell, secretari general d'ICV; Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA; Joan Tardà, Agnès Russiñol i Marta Vilalta, diputats i diputades d'ERC; Quim Arrufat, diputat de la CUP; Arcadi Oliveras, de Procés Constituent; Jordi del Rio, d'Avancem; Toni Comín, de Catalunya, Socialisme i Llibertat. en representació de les entitats sobiranistes, Jordi Sánchez, de l'ANC; Jordi Bosch, secretari d'Òmnium Cultural; Eduardo Reyes, de Súmate. I representants dels sindicats CCOO, UGT, Unió de Pagesos i, a títol personal, entre més, Lluís Rabell, Raül Romeva, l'actriu Carme Sansa, Josep Maria López Llaví i Miguel Salas.
La Vanguardia. Acord d'Esquerres per la República Catalana pretende promover que los partidos de izquierdas incorporen en sus programas el compromiso de iniciar un proceso constituyente
Barcelona. (EUROPA PRESS).- Miembros y exmiembros de partidos y sindicatos como ICV y EUiA, UGT, CC.OO. y Unió de Pagesos han creado la asociación Acord d'Esquerres per la República Catalana (ARxRC), con el que pretenden promover que los partidos de izquierdas incorporen en sus programas electorales el compromiso de iniciar la elaboración de la constitución catalana tras el 27S.
En rueda de prensa este viernes, los representantes de la asociación -Teresa Mira, Francesc Matas, Antoni Morral y Josep Ferrer- han argumentado que los resultados del 24 de mayo pusieron de manifiesto que el soberanismo puede conseguir un apoyo ciudadano muy mayoritario y los dos tercios del nuevo Parlament, y que su intención es propiciar una confluencia de las izquierdas para hacer posible un proceso constituyente.
A la rueda de prensa han asistido representantes políticos como Josep Vendrell (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA), Joan Tardà (ERC) y Arcadi Oliveras (Procés Constituent). Antoni Morral ha explicado que la asociación la forman personas que tienen como partidos de referencia a ICV y EUiA, pero también a otros como ERC, Procés Constituent, Moviment d'Esquerres (MES) y Avancem, y ha subrayado que su intención no es entrar en el debate sobre las listas políticas para el 27S, sino influenciar en el contenido de los programas, y ha afirmado que se pondrán en contacto con los partidos políticos para encontrar un punto de encuentro. "El trabajo que tenemos es propiciar que salga una mayoría parlamentaria que tenga la valentía y el apoyo suficiente para emprender un proceso constituyente", ha añadido.
Josep Ferrer ha explicado que la hoja de ruta de AExRC establece que, si la mayoría de los catalanes lo quieren, el Parlament ejercerá su soberanía para iniciar el proceso constituyente el día después de las elecciones del 27 de septiembre, con la elaboración y aprobación de un texto constitucional en un plazo aproximadamente de diez meses, promoviendo la participación ciudadana. Al final del proceso -entre 12 y 15 meses- se debería celebrar un referéndum sobre el nuevo texto constitucional y, si es el caso, la proclamación de la República Catalana por parte del Parlament.
Altres notícies en diferents mitjans, diaris i televisions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario