20/11/15

“Dones joves que ens han aportat les seves noves energies, il·lusions i reptes per assegurar un futur de llibertat per les dones”


Conclusions XI Fòrum contra les violències de gènere, 12,13 i 14 de novembre de 2015. Exposició de Montserrat Vilà Planas a la cloenda a l’Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona
Juntes generem noves estratègies per combatre el masclisme!
Amigues i Amics, Una abraçada amorosa a les 209 voluntàries i voluntaris que han fet possible l’organització d’aquest Fòrum.
Per il·lustrar la implicació del voluntariat, volem explicar una anècdota. Un voluntari ha fet el recompte de 60.000 passes, 40 kilòmetres i l’equivalent a pujar 90 pisos, per dur a terme la seva tasca.
Un fort aplaudiment per totes elles.
Enguany, durant l’onzena edició, hem consolidat aquest espai de reflexió, lluita, debat i acció que és el nostre Fòrum anual. Més de 2.000 participants a les activitats organitzades.
Totes les activitats han estat plenes de dones joves que ens han aportat les seves noves energies, il·lusions i reptes per assegurar un futur de llibertat per les dones.
Les alumnes de tapís i il·lustració de l’Escola de la Dona de la Bonnemaison, han participat amb la seva creativitat i implicació. El seu teixit és creatiu i ens il·lumina.
Hem escalfat motors amb la Marxa estatal contra les violències masclistes del 7N a Madrid. Milers de dones reivindicant “ENS VOLEM VIVES” “PROU AGRESSIONS” “PACTE D’ESTAT CONTRA EL TERRORISME MASCLISTA”.
Ha estat un exemple de com JUNTES podem fer que el món trontolli i la societat reaccioni. Així ho constataven des del Grup de treball de les Xarxes de dones feministes: La solució és treballar en xarxa, que vol dir marcar uns objectius conjunts per poder fer força i poder fer canviar el patriarcat i l’estructura social que el sustenta.
Canviar la manera com els mitjans de comunicació tracten a les dones. La publicitat, la representació de les dones als mitjans o el tractament de les notícies sobre violència masclista, sempre tenen un biaix discriminatori contra les dones, on rebem un tracte discriminatori i victimitzador. Des del teixit social i associatiu, i des de la societat en general, ens hi hem de posicionar, i denunciar aquestes discriminacions als observatoris i a les institucions, per fer sentir la nostra veu.
L’assistència a les taules rodones ha superat l’aforament de l’espai, obligant-nos a canviar de sala en diverses de les activitats: 268 Descolonitzem el feminisme, 150 a la de Violència institucional contra les dones que demanen ajuda, 150 a la de Coeducació, un repte pendent, 130 a la de Salut amb perspectiva de gènere, 80 a la xerrada de Feminicidis i 60 al debat participatiu Com ens estem mobilitzant envers la violència masclista?
Descolonitzem el feminisme.  És violència ser racista dins el feminisme. Hi ha una actitud arrogant de les dones feministes blanques del món occidental. El masclisme està arrelat a tot el món i les dones el combatem i lluitem pels nostres drets des de diferents perspectives. Hem de compartir i extreure beneficis de totes les lluites a nivell global.
La violència institucional agredeix des del corporativisme, amb una ignorància conscient que recau contra la dona víctima victimitzada. Tenim eines per lluitar contra la violència masclista, però les administracions públiques i privades ataquen i sancionen, als professionals implicats que denuncien i acompanyen les dones.
TRENQUEM EL SILENCI als centres educatius. La coeducació és una eina imprescindible en la socialització de les noves generacions per eradicar la violència masclista. La XAJI (Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat) de l’Esteve Terradas ens ha explicat com des del seu llenguatge els nois i noies de l’institut ajuden a sensibilitzar els seus companys i companyes.
La salut amb perspectiva de gènere. Els abusos de poder, la violència que s’exerceix sobre les dones, el no reconèixer la violència masclista darrere de moltes malalties, significa que no s’aborda la salut de les dones des d’una perspectiva integral i diferencial.
Des del debat del Feminicidi alerten i alcen la veu destacant que hem de posar els mitjans per documentar totes les dones assassinades, doncs són moltes més de les que es compten oficialment i moltes més de les que apareixen en els mitjans de comunicació.
El debat participatiu sobre com ens mobilitzem envers la violència masclista, va ser una experiència enriquidora que va facilitar el coneixement entre organitzacions que fan campanyes contra la violència de gènere, i l’intercanvi de crítiques constructives amb el públic general, amb l’objectiu d’arribar a més gent en la tasca col·lectiva de sensibilització.
Aquest any, hem incorporat al Fòrum una Marxa exploratòria per conèixer quines inseguretats ens trobem les dones en els espais urbans. Ha estat un èxit. Les 70 persones que han participat ens han explicat com, durant el recorregut, s’ha posat de manifest que les dones caminem amb por pels nostres carrers. Les passes que seguim, ens han d’encaminar a aconseguir el lema que criden moltes joves feministes: LA NIT ÉS NOSTRA.
Fem de la prevenció un instrument per la no violència masclista. Més de 500 nois i noies van participar en trenta activitats durant el Fòrum, fent consciència sobre com hem de relacionar-nos dones i homes.
15 tallers dirigits a població general, amb una participació de 360 persones, xerrades on hem reflexionat sobre diversos temes que ens inquieten i ens preocupen en la lluita contra la violència masclista: com eduquem a l’escola, quines són les nostres diferents identitats i cultures. El moviment associatiu com a  instrument de valors en la igualtat de gènere. Les diferents violències en les parelles joves, en les dones amb discapacitat, en el treball sexual, en la universitat i a la feina. L’autodefensa feminista per fer front a les situacions d’abús. La tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual. És la prostitució violència de gènere? Com gaudir de la sexualitat lliurament. Les violències quotidianes que acaben desembocant en maltractaments. El dret al nostre cos.
Aquest Fòrum, no seria possible sense la col·laboració voluntària de persones individuals i de col·lectius que participen de manera altruista, entitats i administracions. Per això volem agrair a les 209 persones i a les 80 entitats que ho han fet possible.
Moltes gràcies a totes i tots per la vostra participació,
El 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista, sortirem al carrer a fer difusió i sensibilització i a les 19:00 hores, ens trobarem a la manifestació que anirà de Canaletes cap a la Plaça Sant Jaume.
Esperem tornar a comptar amb la vostra participació en els pròxims actes, per seguir manifestant el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència i TRENCAR EL SILENCI.
Montserrat Vilà Planas, Coordinadora de la Plataforma unitària contra les violències de gènere de Catalunya.
Barcelona, 14 de novembre de 2015

Obertura XI Fòrum:
Comunicat del XI Fòrum

No hay comentarios:

Publicar un comentario