10/10/14

Incertesa o compromís amb la sobirania del poble de Catalunya



Les esquerres cap a la reunió secreta.
La cimera d'ahir entre president i caps parlamentaris -discreta-, convoca una nova cimera per dilluns. Segueix el secretisme vers la ciutadania. No hi ha ni fumata blanca ni negre. Incertesa.
El futur del país rau més en la capacitat de mobilització i de força popular de la ciutadania per defensar la sobirania que de les negociacions angoixades, amb actituds temorenques i de pànic.
El govern de CiU i el president Mas estan entre l'espasa i la paret. El govern estatal i el Tribunal Constitucional no donen treva. La població catalana resta en una certa expectativa que pot ser preludi d'un esclat. Artur Mas, "complidor de la paraula donada" es diu, pretén compartir fallida amb els partits pro-consulta de la dreta i de les esquerres.
La Cimera deriva vers salvar el "Posin les urnes!" i "Ni un pas enrere" amb un mínim de dignitat o el picar a rebat i plegar veles. Acatar o desacatament de la suspensió cautelar del TC.
El marge de maniobra governamental i presidencial rau sobretot en la desconfiança i divisió entre els partits de les esquerres.
A la fi sembla que entre les esquerres hi hagi més temença de la ruptura política amb el règim bipartidista del Regne d'Espanya i la Constitució de 1978, val a dir amb el govern del PP i el TC, recolzats pel PSOE.
Massa temor en la força de l'estat. Massa poca confiança amb la legitimitat forjada per la magnífica i sostinguda mobilització sobirana ciutadana del poble de Catalunya.
Les condicions democràtiques per la consulta es fan o disminueixen en funció del compromís polític amb la sobirania catalana, així com la lluita iacció mobilitzadora i conscienciadora que en resulta.
Il·lustració de Xavi Torrent.
La legitimitat de la ciutadania sobirana és la que permet construir legalitat i marc jurídic català. La legitimitat i legalitat catalana és el que pot trencar el nus gordià d'una legalitat espanyola que no permet la llibertat democràtica els seus pobles, en concret votar a Catalunya.
En aquest sentit la legalitat espanyola no és pas democràtica. Com més s'acosti el govern de Catalunya a acatar el TC menys condicions democràtiques hi hauran.
El que fa fractura i anul·la Catalunya es cou en no fer la Consulta.
Tanmateix hi ha prou marge per actuar a plena llum i transparència.
L'Ara és l'hora de l'ANC i Òmnium va a fons amb la Gigaenquesta per la Consulta. El proper diumenge 19 d'octubre preparen un nou acte a la Plaça Catalunya, com una enorme Àgora (amplificant la que es fa cada dia al Parc de la Ciutadella) en suport de la Consulta.
Esquerres pel SíSí han encetat a la Seat, Estació de Sants, Badalona, Barcelona i amb un acte a Rubí, la presentació del "SíSí per un9 país", disposats a difondre les virtuts i bondats del SíSí per na societat lliure, sobirana, social i fent camí constitutiu per la república Catalana.
EUiA ha fet la seva aportació amb la proposta a la consulta interna de la posició vers la pregunta del "Sí / Llibertat de vot" a la primera i segona pregunta respectivament. Una bona posició inclusiva. La proposta estratègica per la república catalana és cabdal en el compromís amb el poble de Catalunya.
Cal que sigui CiU i el president qui quedi entre les cordes. La seva política i pressupostos retalladors perjudiquen la població catalana.
Per sortir de l'atzucac al que condueix el president cal unaestratègia liderada des de les esquerres. Les esquerres s'ha de començar a entendre primer entre elles. Els acords de els esquerres han d'obligar a ladreta, a CiU i al president, en primer lloc a ser coherents amb el clam popular, així com amb les decisions del Parlament sobre la Consulta, sobre el subjecte polític i jurídic de sobirania.
La credibilitat per un pas de les esquerres ha de provenir del compromís en un canvi en les polítiques socials i econòmiques. Els sindicats i les marees tenen molt a dir.
El compte enrere mostra que la clau rau en la Consulta. El poble de Catalunya vol dir la seva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario