6/10/14

80è Aniversari de la proclamació de l'Estat Català de la República Federal Espanyola


Avui fa vuitanta anys que Lluís Companys va proclamar l'estat català, el 6 d'octubre de 1934.
"En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l'Estat Català de la República Federal Espanyola i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica".
Va ser la cinquena temptativa a la història. Dues d'elles en relació a la Segona República Espanyola. L'anterior va ser proclamada per Francesc Macià el mateix 14 d'abril de 1931.
Les dues proclamacions republicanes ofegades i reprimides.
L'estat i la república catalana, la independència, val a dir la separació de Catalunya d'Espanya, s'acompanya amb diferents propostes de relació política. Val des de les concepcions "dins l'estat i república espanyola", a la federació ibèrica o confederació dels pobles ibèrics.
Enguany amb el procés de la reforma estatutària i després de la consulta negada pel govern de l'estat, la societat catalana s'ha anat radicalitzant. D'una acceptació resignada autonomista (Estat de les Autonomies) s'ha obert pas una progressiva majoria sobiranista que reclama poder decidir segons els dret a l'autodeterminació. El clam de "Posin les urnes!" és el símbol d'una ruptura democràtica amb el Regnes d'Espanya i amb la Constitució de 1978.
Un Estat nou dins Europa i Independència són la punta de llança d'un moviment immens i inaudit de la consciència del poble català. Fins el punt de forjar un nova entitat com l'Assemblea Nacional Catalana.
Les forces polítiques que defensen la Consulta s'han de decidir en assumir la responsabilitat que la població demanda. Llibertat per Catalunya i per la ciutadania catalana. Poder votar a la Consulta i guanyar.
El 14 d'abril de 1931 Francesc Macià anuncià "proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica". Just abans en una altre al·locució havia proclamat la república catalana "dins la Confederació de Pobles Ibèrics".

No hay comentarios:

Publicar un comentario