13/3/14

Orwell, la república i la guerra freda cultural


La novel·la “Homenatge a Catalunya” de George Orwell va ser menystinguda a la seva època, quan els tentacles i piolets del poder soviètic acaparat pel dictador de Moscou i dels PC’s oficials, dictaven allò què era bo o dolent en el món terrenal.
Orwell era reconegut i famós per altres obres com “1984”. Tanmateix amb els anys “Homenatge a Catalunya” ha esdevingut famosa, convertint-se en l’obra literària de referència i mes difosa sobre la revolució espanyola i la guerra civil. El POUM i Orwell han quedat impresos en l’imaginari històric com el paradigma d’una revolució que va esgotar tots els recursos populars enfront de les forces més poderoses del planeta.
La imatge de la foto me l’han feta arribar pel twiter. Un esperpent surrealista. És tot un símbol dels dies que corren. La vigilància maldestre d’una Ordenança cívica de l’Ajuntament de Barcelona de CiU, que actualitza la “Ley de vagos y maleantes” franquista, junt amb el nom i la plaça del creador clarivident d’un futur “1984” totalment controlat pel poder de l’estat, a través de l’ull que mira i veu per arreu, fins i tot dins la intimitat de la llar.
Avui a la Biblioteca de Gòtic-Andreu Nin, una interessant debat sobre el tema.
Cicle temàtic de conferències.1984. Trenta anys després: Aproximacions a l'obra d'Orwell
La Fundació Andreu Nin i la Biblioteca del Gòtic-Andreu Nin organitzen un cicle de xerrades al voltant de la figura de l'escriptor George Orwell amb motiu del trenta aniversari del títol de la seva emblemàtica novel·la '1984'.
Dijous, 13 de març, a les 19 hores, a càrrec d'Olga Glondys i Pepe Gutiérrez-Álvarez. Modera l'acte Arnal Ballester.

No hay comentarios:

Publicar un comentario