14/5/14

Commemorem la Naqba, treballem per una Palestina lliure



De Jordi Matas Vilà.

La comunitat palestina mundial commemora cada 15 de maig la Naqba. La Naqba és la catàstrofe, el desastre o calamitat, produïda per un acte de destrucció deliberat. És la neteja ètnica exercida sobre Palestina i el seu poble per part de la constitució de l’estat israelià.
La Naqba, l’any 1948, va tenir unes conseqüències que marcarien per sempre el curs d’aquesta ocupació. Així doncs va suposar l’expulsió de més del 70% de la població i la despossessió de centenars de milers de gent palestina de les seves llars i la seva terra. Van ser despoblats i totalment arrasats 530 pobles, la majoria dels quals tenien una localització estratègica a nivell geogràfic.
Aquesta expulsió sistemàtica i forçada va convertir als palestins i les palestines en refugiats, 3/4 parts de la població original, començant així la diàspora palestina i la impossibilitat del dret al retorn. 
L’objectiu racista al darrera d’aquestes decisions polítiques i militars és crear, amb tot aquell territori adquirit de forma il·legal, el futur estat jueu, i per fer-ho ocupen, massacren, expulsen i arrasen al poble palestí.
És per recuperar allò que els pertany i per desenvolupar-se com a poble emancipat lliure de tota opressió que la població palestina i el teixit solidari amb el poble palestí aquest proper 14 de maig a les 19h organitzen el Premi Esperança, i el dijous 15 de maig estem cridats a participar a una acció a les 11,30h a pl. Urquinaona.
Perquè per encarar els reptes de futur, per aconseguir construir una pau sostenible en el temps i justa amb la població de la Palestina històrica cal que les parts s’equilibrin i puguin negociar d’igual a igual. Les comunitats i pobles palestins i jueus han d'aconseguir construir la seva convivència sense exclusions ni vexacions. L'Apartheid israelià impedeix la convivència i la pau entre els pobles d’Orient Pròxim.
Com molt bé analitzen els companys A. Hernández i F. Izquierdo al seu article “Israel y Palestina, un proceso de paz ficticio” cal un canvi en la relació de forces tant des de dins de la societat palestina, on l’acord entre Fatah i Hamas pot ser un pas endavant però que necessita de la població mobilitzada, i també des de fora, on la comunitat internacional forci a Israel a complir amb la legalitat establerta.
És en aquesta última part de la balança on podem respondre a la pregunta, Què podem fer nosaltres des d’aquí? Que tan sovint es fa la gent un cop coneixen la situació que es viu a Palestina. Aquí podem participar de campanyes com la de “No més complicitat amb Israel” o el “Boicot, Desinversions i Sancions” que demanen simplement que no podem tractar a Israel com un país normal, o amb acords preferents, mentre viola la legislació internacional, els DDHH de la població palestina dins i fora les seves fronteres, aplica un règim d’Apartheid, una ocupació militar sobre Cisjordània, un càstig col·lectiu i un bloqueig criminal sobre Gaza o la impossibilitat del retorn dels refugiats. Alhora podem estendre la solidaritat amb Palestina per arreu de Catalunya, mentre contribuïm a les Brigades de Pau Sempre a l'estiu, que permeten conèixer de prop i compartir amb la gent palestina.
Fins que Israel no aturi totes aquestes polítiques cal recordar la Naqba, cal empoderar el poble palestí fins a la seva emancipació i multiplicar la nostra solidaritat.
Barcelona 13 de maig del 2014

Enllaços:







Pau Sempre

No hay comentarios:

Publicar un comentario