31/5/14

Canvis profunds afloren amb les eleccions europees


El panorama que expressen les eleccions europees és de canvis profunds. L'escenari trontolla. El camí a fer, l'horitzó a albirar i el Nord a guaitar, incorporen fenòmens nous. Aquests vivifiquen i rejoveneixen, mentre prenen el relleu de la lluita i dels reptes socials, democràtics i de processos sobiranistes com el català.
L'experiència, programa i activistes han de confluir i contribuir a la nova generació que s'obre camí. Una ferma convicció en radicalitat democràtica, la participació en igualtat i compromís, la transparència i les potencialitats relacionals de les xarxes socials, són el transfons d'una nova concepció cooperativa, socialista i revolucionària.
L'Europa de la UE s'escora cap a l'extrema dreta, mentre fracassen les polítiques sobre la crisi de la dreta que representa les grans finances i multinacionals. França obre la porta gran al Front Nacional de Le Pen. 
A Espanya es castiga la comunió de la política entre el PP i el PSOE. On el PP és primer i el PSOE sense nord. IU aconsegueix triplicar els vots, al temps que això queda eclipsat per
l'èxit aclaparador de la novíssima Podemos. A Madrid Podemos ha deixat enrere a IU i també a UPyD. Andalusia i Astúries aguanten amb el PSOE en primer lloc. Podemos ha expressat la imatge poderosa de canvi vers l'esquerra i la radicalitat participativa democràtica d'un jovent que creix amb atur i crisi, fills i filles del 15 M i les Marees, com del socialisme desencantat i traït. El futur proper és de confluències entre IU i Podemos, entre federalistes, sobiranistes i independentistes. Catalunya planta cara amb el sorpasso d'ERC que pren la davantera a CiU. A Euskadi és el PNB el primer, tot i estalonat per EH Bildu.
Al Regne d'Espanya amb la Constitució de 1978, així com a Catalunya i a Euskadi, a Nafarroa, l'altra terratrèmol en marxa és el del procés sobiranista, amb un primer horitzó l'11 de setembre i la Consulta pel 9 de novembre.
El que passi l'11 S i 9 N a Catalunya determinarà totes les forces polítiques catalanes i espanyoles, inclòs IU i Podemos; per tant el procés municipalista que vindrà després. Sense descartar que es precipitin unes autonòmiques.
En aquest context, Can Vies, del barri de Sants de Barcelona, és un nou símptoma que simbolitza futur social i associatiu als barris de la ciutat o la degradació polititzada i privatitzada de l'espai, drets i serveis públics.
Can Vies és un toc d'alerta de que agonitza la Barcelona de CiU i de Trias. Can Vies i el BCN world, o el Pla d'usos de Ciutat Vella, són visions i pràctiques contraposades. El compromís solidari amb Can Vies és vital per confluir en un nou espai d'esquerres que permeti tancar l'etapa barcelonina convergent. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario