18/9/15

Més enllà del 27S: manifest per la ruptura


Fa cinc anys...
“Les persones que signem aquest manifest ens sentim partícips d’aquesta onada de canvi i volem mostrar el nostre suport a aquelles candidatures, com la CUP-Crida Constituent i Catalunya Sí Que Es Pot, que tenen la voluntat d’empènyer en els quatre eixos següents”... compromesos amb la ruptura amb l’actual règim a Catalunya. Afegint "no volem que el procés de ruptura que s’ha iniciat des de la mobilització acabi amb un govern de continuïtat".
La immensa Via lliure a la república catalana mostra que aquest poble persisteix després de cinc anys de mobilització potent. La polarització és creixent, ans l’electoralisme fa un garbuix entre dretes i esquerres que afebleixen aconseguir efectivament la ruptura real. El Manifest se situa en clau d’esquerres, social i nacional.
Amb aquest manifest, volem donar suport a les candidatures que es comprometin amb la ruptura amb l’actual règim a Catalunya, i demanar-los que treballin plegades a partir del 28S per evitar un govern de continuïtat.
Fa cinc anys que la mobilització de la societat catalana marca l’agenda política del país. A les seves arrels, hi trobem una crisi democràtica, que cristal·litza en el 15M per expressar que la ciutadania vol ser protagonista en una nova època política; una crisi econòmica, social i ecològica, que posa de manifest la incapacitat de l’actual sistema econòmic de donar resposta a les necessitats reals de la població; i una crisi nacional, que esclata arran de la sentència de l’estatut l’any 2010 i que rep una contundent resposta ciutadana en forma de reivindicació majoritària del dret a decidir.
Aquesta triple crisi ha donat lloc a mobilitzacions massives de resposta i de proposta. Els moviments per aturar els desnonaments i per tancar els CIE, les marees per l’educació i la sanitat públiques, les lluites feministes en defensa del dret al propi cos, les manifestacions per la independència i un llarg etcètera. Mobilitzacions que comparteixen un mateix anhel de ruptura democràtica amb el règim actual.
En aquest escenari, el cicle electoral ofereix una oportunitat més perquè la reivindicació del carrer tingui una traducció en l’àmbit institucional. Les passades eleccions municipals ja van suposar una primera sacsejada amb la configuració de candidatures populars en importants ciutats catalanes com Badalona, Barcelona, Berga, Cerdanyola, Castellar, Sabadell o Terrassa. S’hi ha obtingut representació per primer cop o fins i tot s’hi han format governs de ruptura. Si bé és cert que hi ha qüestions difícils d’abordar per la manca de sobirania, les experiències municipals ens ensenyen que no és cert que no es pugui fer res més ni res diferent dins el marc legal actual.
Les persones que signem aquest manifest ens sentim partícips d’aquesta onada de canvi i volem mostrar el nostre suport a aquelles candidatures, com la CUP-Crida Constituent i Catalunya Sí Que Es Pot, que tenen la voluntat d’empènyer en els quatre eixos següents:
1.    Superar l’estat de les autonomies i donar la paraula al poble de Catalunya perquè decideixi lliurement el seu futur. Desobeir, en cas d’un nou bloqueig institucional per part de l’estat espanyol i iniciar un procés constituent per a una futura república catalana. Qüestionar l’actual dictadura del deute i rebutjar la cessió de sobirania a les empreses multinacionals a través de tractats com el TTIP, el TISA o el CETA.
2.    Respondre a l’emergència social que han provocat la crisi econòmica i l’actual política de retallades. Desplegar un pla de rescat ciutadà que garanteixi drets fonamentals com la seguretat alimentària i energètica, l’educació i la sanitat públiques i l’accés a un habitatge, per a tothom que visqui a Catalunya.
3.    Trencar amb el sistema patriarcal per garantir la sostenibilitat de la vida. Posar les cures al centre de l’economia, acabar amb la divisió sexual del treball, assegurar la paritat de gènere a les institucions públiques, superar l’escletxa salarial i integrar una perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques. Les noies i dones a Catalunya hem de poder viure lliures de violències i amb igualtat efectiva de drets i oportunitats.
4.   Recuperar la democràcia com a forma d’incidència efectiva i inclusiva. Desenvolupar, tant a les candidatures electorals com a les institucions públiques, mecanismes de participació, transparència i rendició de comptes per acabar amb la corrupció, les portes giratòries entre càrrecs públics i empreses privades, els conflictes d’interessos i les accions encobertes dels lobbies econòmics. Lluitar pel dret al vot i participació política de la ciutadania d’origen estranger.
Independentment de quin sigui el resultat del 27S, no volem que el procés de ruptura que s’ha iniciat des de la mobilització acabi amb un govern de continuïtat. Demanem que, a partir del 28S, totes les forces que aposten per una ruptura democràtica i per la justícia social prioritzin el trencament amb l’actual règim i treballin colze a colze per aconseguir aquests objectius comuns.
Per suport i signatura:

No hay comentarios:

Publicar un comentario