20/11/10

Esquerra insubordinada als mercats

Com "una esquerra insubordinada als mercats" va definir la coalició ICV-EUiA en Ricart Gomà, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona (consistori en aliança entre el PSC i ICV-EUiA).

El concepte promet. Sobretot perquè tant en Ricat, com la Isabel Ribas i en Jaume Bosch, varen referir-se amb èmfasis en la coherència de la coalició. És a dir en l'esperança en la coherència en el futur immediat de les solucions d'esquerres.

La definició del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans és "Manca de subordinació o obediència a l'autoritat". En l'accepció del verb insubordinar, es diu "Provocar la insubordinació".

Aquesta coherència ens cal treballar-la força. Els "mercats", amb els banquers com Botín, via especulació financera amb el Deute, directius europees, BE, BM, FMI, imposen la reforma laboral, pensions, privatització a dojo, en general mesures de dretes per defensar els interessos de la dreta, de les classes posseïdores.

Aquest tarannà referent als "mercats" convé adoptar-lo per les estructures de poder, institucionals, representatives, lleis, què són les encarregades de fer complir i assegurar l'acatament de les normes que estableixen, sobretot aquelles que són favorables al capital, als patrons de les grans multinacionals i a les grans fortunes.

Com aconseguir coherència per "una esquerra insubordinada als mercats" i convertir-ho en construcció d'alternativa política al sistema polític i social en general, i en alternativa a les polítiques concretes del govern de la Generalitat i estatal espanyol?

Aniria bé començar per analitzar les errades clamoroses com l'homologació del decret d'ajust d'austeritat de Zapatero al govern i al Parlament de Catalunya. Podem seguir amb que la majoria ciutadana treballadora i d'esquerres existent a Catalunya, fins i tot sense comptar el milió i mig de persones que no tenen el dret de vot per ser d'orígens d'altres països, necessiten polítiques d'esquerres favorables a la població treballadora.

Una nova majoria parlamentària d'esquerres, més a l'esquerra, uns possibles pactes de govern des de les esquerres, ha de respondre i assumir les propostes populars i ciutadanes sobre el "nosaltres decidim", i de rectificació de la reforma laboral demandada per la vaga general.

Seria bo un gest allà on la coalició ICV-EUiA disposa de quelcom de responsabilitats i de gestió de polítiques municipals, comarcals, provincials i autonòmiques. Un gest d'insubordinació vers una realitat de mil i una polítiques i actuacions conseqüència de les decisions del capital financer.

Del Butlletí electrònic d'EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario