7/7/17

Hegemonia, aliances d’esquerres i govern


La UPEC ha esdevingut un laboratori d’idees entorn l’actualitat política, amb algunes sucoses guspires d’estratègia.
Un factor d’impacte notori l’ha ocupat l’anàlisi i les posicions entorn el referèndum anunciat per l’1d’octubre, l’esborrany de proposició de Llei del Referèndum d’autodeterminació, així com el futur proper de Catalunya i de l’Estat espanyol.
Hi ha un acord generalitzat en que estem en un interval “on sorgeixen monstres”, fent honor al lema d’enguany de la UPEC, i al mestre i revolucionària Gramsci.
Per cert, pels admirador del lúcid italià, Gramsci era un detractor impertèrrit de l’statu quo en concret, posant els somnis arran de terra, a l’abast de la lluita, sense fer volar coloms. El seu pensament i la seva acció va estar guiada per la construcció del socialisme, amb la convicció de la necessària destrucció de l’Estat existent.
Per les nostres conrades es repeteixen idees clarividents de Gramsci com els lloros. Sense saber el que signifiquen. De forma maldestre se les desproveeix del seu contingut revolucionari pràctic.
Què hi ha sobre l’hegemonia de les esquerres, cultural, política i sobre les perspectives d’un govern d’esquerres a Catalunya, era el que planava sobre les reflexions dels debats més directament polítics.
Què hi te a veure l’1 d’octubre amb l’hegemonia i el govern possible?
Les construccions de que una massa popular vol la independència, doncs fem-la, pim pam pum, resulten massa fàcils i simplistes. Desmuntar-les es coses de criatures. Perquè el govern i la majoria parlamentària independentista no ho ha fet, si és tan assequible?
ERC i la CUP s’haurien de preguntar-se que havent-hi una majoria, segons enquesta d’un 54%, disposada a participar en un referèndum no acordat i rebutjat per l’Estat, com és que les esquerres no aconsegueixen posar-se d’acord? Quin són els elements que fan que la massa sobiranista d’un 74-80% no vagi unida en fer un referèndum, caminar per la constitució d’una república, i preparar les aliances necessàries per un govern d’esquerres i de la sobirania nacional lliure?
Un element vital és la negativa i el poder de l’Estat. Tot i que el govern del PP sigui feble, a trompicons aconsegueix sobreviure. Segueix fent mal amb les retallades, ara amb el sostre de despesa.
L’Estat activa les prohibicions jurídiques i polítiques. Estableix l’acord amb el PSOE contra el referèndum català, fomenta la mobilització des de dins la dreta i l’esquerra catalana, amb el clam impostat de la il·legalitat i la manca de condicions per incompliment amb la Constitució de 1978. Fins i tot en diu llamps i trons de la ruptura d’un Estat que es dedica a la corrupció i a destruir les condicions de vida, drets i serveis dels pobles.
Una altra qüestió, de fet cabdal, és la política del govern de la Generalitat, molt més procliu als interessos de la minoria de poderosos catalans que de la majoria de la població.
ERC i la CUP fan un penós favor, a la causa de la sobirania i la república a Catalunya quan, aproven pressupostos que neguen mesures econòmiques i socials substancials a favor de les persones treballadores. Per molt que siguin línies roges convergents del PDECat, això aparta una massa treballadora que dificulta la necessària unitat popular, i per tant, la vital unitat entre les esquerres. L’explicació de que es fa per avançar en la independència, i en el referèndum, es topa en que es genera una oposició frontal a ambdues coses.
Catalunya en comú ha de centrar-se en el que mou aquest poble, precisament per incorporar i tenir força per aconseguir les reivindicacions municipalistes, socials i democràtiques sobiranistes. Passar de puntetes sobre el que sigui l’1 d’octubre invalidaria per optar a liderar l’hegemonia d’esquerres.
La causa republicana de l’emancipació catalana necessita superar la dicotomia CiU i PSC, on qui a la fi ha predominat fins fa pocs anys ha estat CiU.
ERC, CUP i Catalunya en comú, han de fer un replantejament de fons per generar acord, mínim però suficient.
És la millor base per un 1 d’octubre massiu i efectiu, alhora que també per dotar de contingut social un govern d’esquerres d’una Generalitat republicana.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario