25/3/17

Acord per Un País En Comú unitari


La Primavera entre freda i tempestuosa mentre el verd i les flors enceten un esclat de colors. Pot ser una al·legoria de la situació convulsiva a Catalunya.
L’acord de Podem en participar a Un País En Comú, constituït com organització política unitària, supera l’escull de la divisió i el d’una coalició limitada a l’aspecte electoral.
La fredor ve amb uns Pressupostos neoliberals co-liderats per JxSí (PDECat i ERC), amb les imposicions dretanes del PDECat, però amb el suport a contra-cor de la CUP, altrament donen pas a una pressió creixent per la convocatòria i l’organització del referèndum.
La tempesta s’apropa amb el bloc independentista del catalanisme, el d’esquerres, el revolucionari i el dretà. L’ANC i el bloc esmentat són l’expressió del motor popular que pugna per la independència, el referèndum i la república a Catalunya.
Un Referèndum que, més enllà del simbolisme independència sí o no, planteja la ruptura de facto amb el règim de 1978, la Constitució i el Regne, la transformació a Catalunya d’Autonomia de l’Estat espanyol a República sobirana i lliure catalana.
El que s’anomena ruptura te la naturalesa d’una revolució política a l’Europa del s XXI.
L’aire huracanat sobiranista està trastocant l’escenari polític.  El mateix vot en consciència a favor de la partida pel Referèndum als Pressupostos, per part de Mª Àngels Martínez Castells, diputada de CSQEP i membre de Podem, expressa la polarització que segueix operant al sí de la població i de les forces i coalicions polítiques.
L’enquesta de CCOO, amb un 80 % contraris a la Constitució i un 40 % a favor d’un Estat independent, és una altre signe de que la societat, la ciutadania i la població està en plena evolució, amb tendències profundes sobiranistes i republicanes.  
Les inhabilitacions desestabilitzen tota negociació i restes d’elements d’entesa entre el govern estatal i el Parlament de Catalunya.
El segment de la població catalanista d’esquerres sobiranista republicana està en efervescència per constituir la seva referència política. De com resolgui les idees claus d’una política catalana per Catalunya, dependrà la capacitat de capgirar l’hegemonia política cap a les esquerres.
El lideratge dins una gran entesa de les esquerres sobiranistes rupturistes republicanes (independentistes, federalistes, confederalistes) es jugarà entre qui sigui més capaç i audaç en establir les aliances imprescindibles.
L’aliança entre les esquerres és absolutament necessària però no suficient. Una ruptura amb el règim de 1978, val a dir amb l’estat del Regne, necessita alhora una gran front sobiranista democràtic catalanista.
Un País En Comú neix per constituir-se com el referent polític d’una majoria social d’esquerres que consideri el fet social vital per afrontar una política catalana rupturista. Una política catalanista que superi el processisme i contribueixi a una política econòmica favorable a la majoria popular, i a una sobirania constituent republicana.
El primer pas* és inscriure’t. El següent participar a l’assemblea general fundacional d’ Un País En Comú, el 8 d’abril al Pavelló d’Esports de la Vall d’Hebron de Barcelona.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario