18/7/13

Les esquerres emergents parlen a Barcelona: Sopar POR 2013 amb Anova i Sortu


Les esquerres emergents.
Innovació de metodologia dialògica, confluència i fusió, acció unitària i estratègia revolucionària, pot resumir els trets del 20 Congrés del POR. Amb l'al·licient de la decisió de canviar el nom amb el que ens hem presentat d'ençà 1974, fa trenta nou anys.
El POR ara ha passat a anomenar-se "L'Aurora", organització marxista, això simbolitza els ingredients de canvi amb la dosi adient de pòsit i ferment ideològic. combinació amb la que pretenem millorar l'ADN de la criatura, fent-la ben útil i ajustada a la realitat i perspectives polítiques actuals.
La mateixa preparació i les sessions del congrés han estat una expressió de la innovació a la que ens comprometem, tothom conscient que l'experiència del 15 M ha estat positiva. L'esperit 15 M de la indignació i les places és un ingredient de la politització del jovent que ajuda a transformar les organitzacions i partits com el POR, per millor acomplir amb l'objectiu de construcció de col·lectivitat treballadora quotidiana amb l'educació i forja d'una consciència, hàbits i organització que posa el nord i l'horitzó en la revolució i el poder polític per canviar el sistema social i de propietat del capital.
Llibertat nacional.
L'orientació política i les perspectives del congrés les hem treballat i establert amb un diàleg obert amb altres tendències revolucionàries i amb tot de gent activista diversa. A les sessions congressuals hem combinat unes meses de diàleg amb ponències, tallers i resolucions, que han permès abastar molt millor la realitat social i política. Un congrés diferent, útil, sobre una base de compromís revolucionari.
Faig a mans el guió de la meva intervenció a l'acte polític Les esquerres emergents parlen a Barcelona.
Benvingut, Benvingudes.
Benvinguts Anova i Sortu, Xose Manuel Beiras i Pernando Barrena, un esment a la CUT d'Andalusia, encara que no ha pogut ser-hi... és un orgull poder compartir. Estem aprenent de voslatres; i tenim el compromís d'avançar en el diàleg multilateral.
Estem convençuts i convençudes que per frenar les retallades, combatre el poder econòmic, derrotar el poder de l'estat, ens cal confluir i unir forces.
IU, EUiA, Bildu, Anova, ICV, CUP, també ERC, i d'altres que no esmento, bona part del socialisme... és necessari un front ampli, un bloc, una aliança que permeti confluir amb el sindicalisme, les marees, el 15 M, les iniciatives ciutadanes de plataformes.
Per separat som febles. La confluència ens fa forts i fortes.
El sistema social és un obstacle. El Poder polític, el govern, l'estat del regne d'Espanya i la Constitució està destruint a les poblacions espanyola, catalana, basca i gallega. SÍ es pot diu la PAH. Sí podem lluitar, SÍ podem teixir aliances i organitzant-se, en contra aquestes sangoneres que xuclen els drets socials i la vida treballadora; bloquegen i fan retrocedir drets, serveis i llibertats.
Les reivindicacions i perspectives socials a l'estat espanyol es juguen a cada poble i a Europa. Hem de superar l'òptica estatal i nacional per adoptar la europea. Drets i Serveis socials europeus. Ciutadania i procés constituent europeu.
***
Crisis i perspectives esquerra.
L'estat està en crisis, per les autonomies, pel sistema bipartidista, per la disminució del suport a la corona.
A Catalunya i al País Basc hi ha un moviment de masses per la independència i per constituir nou estat català i un estat basc.
Les forces revolucionàries hem de donar i donem suport a les demandes per la llibertat nacional.
El concert de la llibertat al camp del Barça ha estat una nova expressió de la força que puja per l'emancipació catalana.
Presidència Congrés.
El punt clau i decisiu és que la població a Catalunya pugui decidir amb la Consulta. Cal organitzar-la i convertir la decisió popular en vinculant. La consulta pot obrir un procés constituent, participatiu i representatiu, on la població introdueixi la concepció social.
El POR considerem que és el moment adient per defensar un estat federal espanyol amb dret a l'autodeterminació, junt amb uns estats i repúbliques catalana, basca i gallega. Una relació o lliure unió de Federacions d'estats i repúbliques Ibèriques i també a Europa.
***
La funció i la utilitat del POR està canviant. Per això hem fet un Congrés diferent, obert i participatiu, de rebel·lia i confluència, de fusió entre l'experiència i els nous activismes.
Un dels tallers de diàleg.
Des del nostre inici hem estat arran de terra, a peu de carrer i fàbrica. També això canvia. Ara podem demostrar la nostra coherència amb unes quantes persones regidores i un membre diputat autonòmic de la coalició ICV-EUiA.
El llegat de l'Andreu Nin és viu, entre nosaltres. El volem desenvolupar. És el nostre compromís. L'acció unitària i les aliances. Els peus ferms en la classe treballadora, la joventut i en la lluita de les dones; La radicalitat democràtica i la llibertat dels pobles. El cap, amb la consciència de la convicció revolucionària.
Hi ha qui es pregunta si estem fent unes Jornades o un Congrés. El que fem és innovar, fem un diàleg públic entre tendències revolucionàries, un debat en igualtat entre militància afiliada i activisme no afiliat al POR. Aquest diàleg obert, i aquest debat, ens permet millor establir l'orientació política, posició, resolucions i tesis.
Les dones planten cara al capital i al patriarcat.
Estem fent un congrés diferent perquè el jovent que lluita exigeix innovació i superar els tics i hàbits d'uns partits anquilosats que viuen més del passat, que del present i el futur.
A Rubí em deien que si no és per aconseguir-ho tot, sinó es pot assaltar el cel revolucionari, no hi ha motivació suficient pels sacrificis que requereix la lluita.
Companys, companyes, Sí es pot. Preparem des de les petites coses del dia a dia la lluita revolucionària.
Rebel·lia, fraternitat i compromís revolucionari.
130705

No hay comentarios:

Publicar un comentario