26/9/11

EUiA i IU

Un dels valors afegits d'EUiA és disposar d'un referent estatal de l'esquerra treballadora, un referent federal i fratern com és IU. Una altra referència assenyalada és l'europea amb el PEE. L'avantatge qualitativa d'EUiA també procedeix del seu origen i composició plural, amb unes assemblees de base territorial que li atorguen un tarannà vivencial, més a prop de la gent treballadora i del jovent que altres organitzacions polítiques més dependents dels avatars electorals.

Tanmateix en el passat Consell Nacional es va donar algunes voltes entorn aquest punt fort d'EUiA, fins el punt d'interpretar-lo d'una manera que el pot trocar en feblesa als ulls de bona part de la base social catalana que no vol dependències amb d'altres, sinó sinergies, igualtat, fraternitat i lluita en comú.

Les tendències expressades varen recorre el camí des del "Som part d'IU", amb el raonament de que "som coresponsables amb IU" i tenim un protocol entre EUiA i IU, al "Sumem amb el referent estatal, IU, i l'europeu, PEE", al que no es pot fer "Sin el visto bueno de IU federal".

El primer president d'EUiA va alertar de la deriva o confusió sobre la realitat diferenciada i independent d'EUiA, mentre assenyalava: "EUiA es una fuerza nacional de Catalunya, se mueve con la coalición ICV-EUiA, aportamos en el Estado a IU". Des de la construcció es feia la reflexió de "Más coalición, más IU".

Les interpretacions son lliures, per tant a cadascú li pertoca defensar la seva. Ara bé, convé aclarir què EUiA es va constituir com a organització moviment de Catalunya a l'abril de 1998. Immediatament se va establir un Protocol d'acord entre EUiA i IU, on s'especifica l'àmbit d'actuació política de cada organització, és a dir d'EUiA i IU, EUiA a Catalunya i IU a l'estat espanyol (menys Catalunya si es pot dir així), es van anomenar com organitzacions fraternals, acordaren coresponsabilitzar-se de les polítiques a l'estat, IU es comprometé a consensuar tot el que correspongués i tingués a veure amb Catalunya. A més, s'estableix un mecanisme de participació i de compromís d'EUiA als òrgans federals d'IU. EUiA participa a l'Assemblea federal d'IU, amb una quota de vots pactada entre ambdues organitzacions, quota que també inclou la participació amb tot el dret de veu i vot al Consell Polític federal d'IU. En les Assemblees d'EUiA s'ha establert en els Estatuts la referència d'IU respecte a les coalicions estatals i a les eleccions generals.

Això vol dir que aquestes relacions fraternes, coresponsabilitats en la política, compromís en la direcció d'IU, participació en les coalicions, les decideix EUiA sobiranament. I tal com les decideix les podria anular i canviar. El mateix serveix per IU.

Per tant no som part d'IU, sinó que fem política junt i amb IU.

A la web d'EUiA podem veure-ho expressat en els apartats:

Identitat. Esquerra Unida i Alternativa és un Moviment Polític i Social, nacional català i republicà, federal, anticapitalista, internacionalista i solidari en què conflueixen forces polítiques, socials i persones d'esquerres.

Relacions amb Izquierda Unida (IU). EUiA des de la seva plena sobirania es coresponsabilitza a nivell estatal amb el projecte comú d´Izquierda Unida, sent-ne el seu referent polític a Catalunya.

Del Butlletí electrònic d'EUiA.

1 comentario:

  1. alejandro en barcelona26/9/11, 22:11

    pero que morrazo que teneís...claro que no sois parte de IU, es que si lo fuerais menuda verguenza...sois parte de vuestra propia desfachatez, ignorancia supina, maldad indolente y estulticia
    porque collons no os fusionais ya con ese engendro ecoverde y dejais de tomar el pelo a los poquisimos que aun os votan a sabiendas que sois lo peorcito ?????? que vergonya de vividores moqueteros por dios

    ResponderEliminar