31/12/16

El Referèndum ha de ser efectiu



Diada 2016
En els darrers dies de l’any s’han precipitat unes quantes expectatives que apareixen com promeses de llibertat i ruptura constitucional per assolir una sobirania republicana. Benvingudes siguin.
Fins i tot com desitjos i somni col·lectiu poden esdevenir útils. L’any 2016 finalitza amb la consolidació de les propostes de referèndum i de república a Catalunya.
Es percep una voluntat de canvi entre les forces polítiques i parlamentàries per definir l’escenari a lliurar la confrontació política. Vull dir que hi ha un esforç palès per aconseguir la iniciativa en l’estructuració constituent d’una sobirania catalana lliure i republicana.
En aquest esperit l’any 2017 s’encetarà amb el repte de convertir els anhels i esperances en camí concret, per molt tortuós, empinat, empedrat, enrevessat i ple d’esvorancs que resulti. La nostra responsabilitat és la lluita i l’entesa unitària suficient per convertir-ho en realitats.
A Rogue One ho expressen ben clar en el llenguatge de les imatges de la saga Star Wars. La causa de l’aliança rebel obliga a la lluita només que hi hagi una remota esperança, no lliurar-la condemna a la submissió i la derrota assegurada.
La post Cimera del Pacte Nacional pel Referèndum mostra la importància del fet polític de reunir un ampli ventall de la societat i la política catalana per establir i concretar l’escenari polític. El Nord de la brúixola és el referèndum.
El president Puigdemont (JxSí, PDECat) va fer la convocatòria. Se situa al front de l’estol ciutadà, municipal, sindical i polític cap el referèndum. Ho fa amb el suport d’ERC i de la CUP, alhora que amb la connivència del municipalisme del canvi EnComú.
L’alcaldessa Ada Colau, BComú, va ser la segona veu per assegurar el suport a la sobirania del país i fer el referèndum en concret.
La possibilitat d’un front ampli sobiranista català queda esbossat precisament amb el compromís d’Ada Colau.
A ningú se li escapa que l’alcaldessa de Barcelona aporta la predisposició de la constel·lació En comú podem i l’emergent moviment “Un país en comú”. I també és clar que aquest conglomerat en comú te les seves pròpies idees a aportar. Sobretot l’esperit de cohesió social popular majoritari, amb la necessitat per aconseguir-ho de virar a una hegemonia d’esquerres en el país i a la Generalitat.
Nuet declara a favor de Carme Forcadell.
El to de la bona disposició per l’objectiu de la Cimera esmentada el posa en Xavi Domènech, a l’entrevista a ACN: “El debat no és si referèndum pactat o unilateral, sinó efectiu”, completat amb “Si la proposta de la majoria governamental reuneix les garanties hi serem, (...) "Catalunya ha de poder construir-se a si mateixa sense estar subordinada a un govern de l'Estat que no té proposta? Sí”.
Les tres garanties proposades per Domènech pel referèndum són elementals: que tingui efectes jurídics, que interpel·li la majoria i que arrossegui reconeixement internacional. 
En un article recent el constitucionalista Jordi Matas Dalmasses donava un nou tomb al diagnòstic i possibilitats. Dalmasses adverteix de que cal anar contra vent i marea i fer el referèndum, mentre a diferència d’altres reflexions que només contemplen feblesa, derrotes i frustracions, aporta la idea de que es pot anar a una rebel·lió popular.
Les al·legacions de Joan Josep Nuet sobre la incriminació a Carme Forcadell, amb la seva declaració davant la magistrada al Palau de Justícia, formen part d’aquest arsenal que contribueix a una aliança amplia democràtica catalana.
La penúltima campanada l’ha donat l’anunci de l’acord sobre una Llei de transitorietat jurídica entre JxSí (PDECat, ERC, Socialistes catalanistes) i la CUP.
L’article 1 del text, l’únic que s’ha tramès fins ara, fa una declaració contundent: “Catalunya es constitueix en una República de dret, democràtica i social”.
Aquest anunciat situa la opció de la república dins el centre de la política nacional catalana i de l’estatal espanyola.
Aquest nou any cal que el govern faci camí... o ho farem en comú.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario