24/12/16

Cimera i aliances pel Referèndum


Ada Colau a la Cimera pel Referèndum.
La Cimera pel Referèndum ha estat convocada pel president de la Generalitat.
Aquest esdeveniment aplegarà les entitats que composaven el Pacte Nacional pel Dret a decidir amb l’única ampliació a la nova força emergent “Un país en comú”.
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, representarà amb tot l’honor el moviment del canvi que aspira a capgirar la Generalitat autonòmica monàrquica i promou el canvi d’hegemonia política a Catalunya perquè muti de la dreta catalanista a l’esquerra.
Val a dir que tres qüestions destaquen en aquesta Cimera.
La primera és que convoca el president Puigdemont, d’aquesta manera la dreta catalanista sosté el lideratge polític en el procés sobiranista, malgrat la davallada de suport social del PDECat, però per obra i gràcia del suport compartit d’ERC al JuntsxSí, la coalició formada pel president del “pas al costat”, Artur Mas.
La segona, que es considera cabdal la participació i compromís d’ “Un país en comú”. Enguany la política catalana està determinada per la pressió ciutadana entorn la independència i la república catalana, les diferents mobilitzacions socials i propostes sindicals que senyalen unes vies ben oposades a la macroeconomia neoliberal sotmesa a la Troica, les mesures del municipalisme del canvi, la tramitació d’uns Pressupostos que no s’atreveixen a obrir l’aixeta dels ingressos que disposen les grans empreses i fortunes, la involució democràtica que representen les incriminacions estatals al pretendre inhabilitar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a JJ Nuet i una llista que s’allarga de representats i membres del govern.
Cimera pel Referèndum al Parlament.
La majoria parlamentària de JxSí i CUP no són suficients per concretar i aplicar les decisions del propi Parlament. El govern de JxSí (PDECat i ERC) queda bloquejat per governar, evita els canvis vitals i ajorna el compromís d’independència. Fa bé en cercar noves aliances pel Referèndum.
La tercera, la cimera es basa en la resolució del Parlament sobre el referèndum legal (presentada per CSQEP), adoptada per majoria absoluta de 73 persones diputades i amb l’abstenció de la CUP. Resolució que no tanca cap via, sinó que es centra en assegurar que el referèndum es pugui fer de forma que sigui efectiu, alhora es pugui aplicar el resultat. No es tracta de repetir la consulta participativa del 9N. Tampoc convé un “referendisme” que posi tantes condicions que facin impossible la concreció del dret a l’autodeterminació amb la realització del referèndum.
Aquesta cimera pot ser un bon intent d’obtenir la iniciativa política. Les esquerres del catalanisme popular i la dreta catalanista han de superar ser la resposta a l’acció antidemocràtica de l’Estat per situar el sobiranisme amb la iniciativa política, inclòs escollir o forjar l’escenari més adient a l’anhel de llibertat popular.
La ruptura entre una perspectiva autonomista involucionadora o un camí de Generalitat republicana es juga en la capacitat d’entesa entre les esquerres, en el tomb de l’hegemonia política vers l’esquerra i l’aliança o front ampli del poble de Catalunya mobilitzat.
Respecte a la Cimera, millor que donar gaires voltes ni demores sobre el sexe dels àngels del Referèndum... què es faci!
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario