19/1/15

Segones eleccions anticipades de Mas



El president Mas i CiU estan molt febles, no han pogut imposar el seu full de ruta: llista única i refundació de CiU en el “Partit del President”. La pressió ciutadana expressada abans d'ahir a Girona fou premonitori. El president va ser rebut amb una pancarta de l'ANC exigint les eleccions. Mas va ser escridassat: “Eleccions o dimissió”.
Hi ha convocades eleccions pel 27 de setembre, anticipades. L'ANC ha munyit aquest acord que ha posat al govern de la Generalitat entre les cordes. CiU no pot governar sola ni establir el rumb, encara que guanya temps per seguir governant. Veurem quines condicions li posa ERC en els pressupostos.
Cal que la ciutadania esculli una representació política que faci passes concretes en el desenvolupament de la sobirania catalana. Cert que el president Mas ajorna la convocatòria fins a finals de setembre, en comptes de seguir el clam popular, expressat per la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, d'eleccions en tres mesos. Tanmateix aquest menyspreu al sentiment ciutadà encara podrà mostrar millor el perjudici polític i econòmic que per les classes populars representa CiU i representa un veritable escull per la sobirania i la independència .
La concepció de eleccions plebiscitàries s'esvaeix. Les retallades i la necessitat d'una resposta política a la crisis amb un canvi de polítiques econòmiques i socials serà cabdal. Convocar-les després de les municipals i a prop de les estatals afavorirà la unitat del fet nacional amb el social. L'oportunitat de ruptura democràtica tindrà una base més profunda, municipalista i envers l'estat.
No hi ha llista única de país del president amb l'absorció de la societat civil. No hi ha tampoc control possible sobre les candidatures. El Full de ruta presidencial és un paper mullat. El post 9 N està coent a foc lent a una CiU, i a un president, que no te capacitat política d'acomplir amb la demanda popular, ni amb les resolucions del Parlament.
El full de ruta que emergeix és amb contingut inclusiu d'una sobirania rupturista amb incorporació de les necessitats socials, així com dels drets universals. Les eleccions del 27 de setembre són en el marc autonòmic estatal i encara no són constituents. Però posaran en el centre que es vol decidir sobre tot.
ERC necessita revisar aquest dos anys maldestres de suport a uns Pressupostos retalladors. Tornarà a picar l'ham? Acceptarà de nou una tercera vegada el parany dels Pressupostos de CiU?
L'estratègia d'EUiA en aquest nou mesos convulsos és potent, clara i rupturista: a fons per l'oportunitat de canvi d'hegemonia, Ruptura democràtica, República catalana, defensa d'unes eleccions constituents, avenç a un canvi de política econòmica. La demanda de complementar el Full de ruta nacional per a la sobirania i la independència amb un Full de ruta social és la millor aposta per construir país sobirà i lliure.
El maig les eleccions municipals anem a convertir-les en un trampolí per la ruptura democràtica i la decisió sobirana de la ciutadania de Catalunya. Catalunya ha d'esdevenir una república lliure, sobirana, social i neta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario