7/1/15

El president vol jugar amb les cartes marcades


El fet és que el president es resisteix a convocar les eleccions. Vol assegurar-se una llista de país guanyadora i liderada per ell mateix.
Mas supedita la continuïtat del procés sobiranista, i el clam ciutadà per la independència, al seu lideratge. El president mou les peces per aconseguir una CiU reconvertida. Mas vol una llista amb personalitats que allunyin la imatge punyent de corrupció de Pujol i altres.
El Full de ruta presidencial ha resultat foc d'encenalls. Tanmateix el govern de CiU ni governa ni aconsegueix el suport a la política econòmica, expressada en els Pressupostos.
El president pressiona amb l'argument del fet polític que les eleccions les ha de convocar ell mateix o pot esperar fins el final de la legislatura el 2016. Fa xantatge? CiU està disposada a que es frustri l'anhel i la demanda popular si el president Mas no encapçala els passos necessaris de sobirania?
És ben matussera la il·lusió de que el president pugui determinar els continguts i composicions de les diferents llistes, siguin de partit, unitàries i de país. És palès que no es pot imposar d'antuvi que una llista sigui de país i de la societat civil, precisament la de CiU sense la marca CiU, mentre les altres vagin darrera amb una imatge i composició decidida per... el president actual del govern.
Cada dia que passa del 9 N, ja n'hi van dos mesos com si res, es va palpant que pel president i per CiU, tant el procés com la independència és quelcom instrumental. El què més els importa és que Catalunya sigui sent hegemonitzada per CiU, amb unes sigles o unes altres.
Els límits d'aquest contrasentit estan en la paciència d'una ciutadania i un poble que vol la sobirania i decidir, amb una massa inaudita mobilitzada per la independència. Aquest poble, que ha forjat a l'ANC, vol fer el seu camí de forma pacífica, amb idea inclusiva per a totes les concepcions i pertinences i identitats que conviuen a Catalunya.
L'ANC te el repte de no deixar que el temps s'escoli sense nous avenços en els fets de la sobirania. Les eleccions han de situar el què expressa cada component ciutadana i el conjunt popular.
El 9 N plana potent pel 2015. Les cartes s'han de tornar a repartir, netes i sobiranes.
El desllorigador del cadenat no rau en la seducció autonomista, ni en la continuïtat de les polítiques de fa gairebé quaranta anys.
El 9 N obre l'oportunitat cap a una república catalana, amb una Generalitat lliure, sobirana, social i neta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario