30/3/23

La Llibertat es lluita

Les llibertats tenen un profund contingut social, cívic, moral i polític. La llibertat i la propietat privada dels mitjans de producció conformen una contradicció explosiva, indigesta pel sistema econòmic existent. La propietat privada limita les llibertats i l’existència digne de la immensa majoria humana, fomenta la rivalitat, el mercantilisme, la confrontació econòmica i política despietada, així com les guerres i les agressions dels estats més poderosos i imperialistes als pobles més petits i menys forts. La llibertat es lluita cada dia des de la resistència, la resiliència, o l’ofensiva. La llibertat és lluita per l’emancipació, social, comunal, feminista, per les cures i la natura. D’Alemanya i França travessen les fronteres aires de lluita i llibertat social; d’Ucraïna a través de la resistència sagnant per l’existència, com al Kurdistan i Palestina i tants altres, condemnats per l’espoli dels poderosos del planeta. Llibertat són drets i serveis universals i gratuïts fruit del treball de la terra i la natura i la ciència en aquest món.

L’Associació Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC) va fer ahir un acte sobre la Renda Bàsica Universal (RBU), fou amb Sergi Raventós (Cap de l’Oficina de la Prova pilot RBU del govern de la Generalitat) i Sira Vilardell (directora Fundació Surt i vicepresidenta d’ECAS). Es va destacar les bondats i limitacions del Pla pilot, la universalitat i racionalitat que fomenta la RBU, el benefici generalitzat per a la població, ans sobretot per la més modesta, precaritzada i empobrida, en la que destaquen les dones i també el jovent. Es van destriar els raonaments a favor d’una política social RBU que compte amb un 70 € favorable de la població per la seva implantació.

Un futur comunal, que cal construir-lo cada dia, significa un avenç en serveis, drets i llibertats universals, gratuïts (de fet pagats pels impostos). Un avenç que comporta passar del poder dels grans capitals privats de les minories milmilionàries “de l’1 %”, i del següent esglaó socioeconòmic “del 3 %”, a un poder que aplegui i es fonamenti amb les majories del 97 %. Fins i tot una mica menys de percentatge si incloem tots els exèrcits de servents, capatassos, ideòlegs, clergues, cossos repressors i militars, que formen les estructures polítiques estatals i religioses morals, que apliquen brutal i violentament el poder de l’1 % privilegiat.

Doncs resulta que els poders polítics, inclosos els de les esquerres en el govern estatal, neguen estructurar la RBU i, en general, tendeixen a la involució, a limitar la sanitat o l’educació o les pensions, on s’ha avançat en part vers un sistema generalista. Molt penós resulta que amb argumentacions erudites i capcioses, però sobretot de sofistes, els sindicats CCOO i UGT tinguin temors i no promoguin polítiques elementals com la RBU. L’imaginari espanyol, inclòs el català, és de beneficència pública, almoina i caritat celestial, discrecionalitat i deferència o càlcul caciquil, fins i tot en tot l’entramat cooperatiu i solidari de les Entitats sense ànims de lucre (ONG’s i unes cooperativistes) que, sotmeses a les subvencions i les burocràcies institucionals, han de treballar amb mitjans i sous precaris.

Fins ara, en els darrers deu anys, vàries de les polítiques socials de la Generalitat (Habitatge, Lloguers, altres) havien estat bloquejades i anul·lades pel Tribunal Constitucional. En el cas del Pla Pilot per la RBU el TC no n’ha tingut l’oportunitat, han estat el PSC i Junts els que han forçat la seva retirada en els Pressupostos -mentre ambdós imposaven el 4rt Cinturó, el Casino Hard Rock i l’ampliació de l’Aeroport)- votant en contra, aprofitant el govern de minoria d’ERC, tot i els suport de la CUP i ECP. Mala peça al teler. Tanmateix la representant de Junts a l’acte RBU d’ AExRC, va assenyalar, sense que li caigués cap anell, que Junts estava a favor de la RBU (!!!). El llautó de qui defensa els interessos dels grans poders econòmics i estatals descobreix que no és or tot el que llueix. La fraseologia social del PSC o la independència màgica de Junts no passa la prova del cotó fluix de les necessitats elementals socials.

Els cràter financers obert per SVB (USA) i CS (Suïssa) són part d’una alenada, deguda a la crisi econòmica i les mesures monetaristes entorn la inflació, que ha provocat un ensurt al poderós Deutsche Bank (Alemanya), i una davallada borsàtil a la banca espanyola; pèrdues milionàries que de moment no afecten als ingressos de milers de milions que aquests bancs destinen als seus accionistes (9.500). La gran propietat financera xucla paràsita del treball productiu, obliga a rescats (2012) que perjudiquen a tothom, però no disminueix la seva cobdícia ni davant del precipici. On queden els programes i pactes per estructurar una banca pública?

Nuclearització de Bielorússia és la nova fitxa al taulell militarista i de la guerra imperialista. La ucraïnesa Avdiïvka és evacuada davant l’avenç de l’exèrcit de Rússia. Els soldats russos que intenten desertar del front són executats pels seus comandaments. La multilateralitat del pla de pau xinès no avança res de nou pel que fa a la vida, la llibertat i la sobirania d’Ucraïna. La veritable solidaritat rau en el suport a la població ucraïnesa sense condicions ni imposicions d’altres pobles, sectors socials, poders econòmics o estats. L’Aurora dona suport a la Xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna, a la defensa de la resistència i llibertat del poble ucraïnès; tothom que pugui fer una contribució econòmica (1 €, 5 €, 10 € o més) serà molt ben rebuda al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 30 de març de 2023

De la Carta de L’Aurora.

https://www.redrentabasica.org/rb/manifest-dentitats-socials-en-defensa-del-pla-pilot-de-la-renda-basica-de-catalunya/

* Gràfic d'Eduardo Bauona a Público.

No hay comentarios:

Publicar un comentario