3/3/23

Dret a la defensa

La comunitat ucraïnesa, la que te famílies destruïdes i moltes noies i dones refugiades va anar en pes, criatures incloses, a la manifestació del 24-F (8.500 segons GU). El dia següent, a la concentració de la Pl. Sant Jaume (2.000/GU), no hi havia cap bandera ucraïnesa; amb el greuge que una pancarta amb 200 activistes russes contra la guerra, que cridaven “Putin terrorista”, van ser escarnides per un sector del pacifisme anti-otanista comprensiu i relativitzador vers la invasió de Putin. La divisió i no anar junt a la comunitat ucraïnesa ha exclòs a la massa pacifista catalana. Cal defensar i fer solidaritat activa amb la Ucraïna agredida. Resulta hipòcrita i inacceptable que, des del pacifisme, es promogui la capitulació o la rendició o la partició d’Ucraïna. Cal una òptica i una estratègia treballadora, revolucionària i internacionalista, diferent i independent dels Estats i blocs militaristes imperialistes.

“Europa unida. Ucraïna és Europa. Que no ens matin. Llibertat. Pau. Ens estan matant. Retirada de les tropes russes”. Foren els crits majoritaris a la manifestació de l’aniversari de la invasió, el divendres 24, i “Russos contra la guerra”, crits de “Putin terrorista”. L’Aurora va desplegar la pancarta: “Pau i Solidaritat. Ni un euro per l'OTAN. Retirada de les tropes russes”, que va ser respectada i ben acollida.

Un any de guerra, un allau de refugiades i desplaçades, centenars de milers de morts civils i de soldats, destrucció de ciutats i infraestructures bàsiques per a la població civil, davallada del nivell de vida de la gent treballadora a tot el continent, comporten una preocupació generalitzada i sana per finalitzar aquest esclat de barbàrie. Hi ha una angoixa existencial que clama per l’alto el foc, l’armistici, finalitzar la guerra i establir la pau. Hi ha consideracions de tot tipus sobre que la guerra l’ha promogut l’OTAN, que la guerra és entre EEUU i Rússia a través d’Ucraïna per delegació, que si Rússia es defensa, que Ucraïna és nazi. Una notable pacifista catalana diu a Crític: “Els mitjans de comunicació també han fet un paper molt rellevant de manipulació, dient que era una guerra defensiva i que hem de donar suport al feble”. O a l’Assemblea Nacional d’EUiA, on es va rebutjar una esmena per la “(solidaritat amb el poble) el kurd, i ara l’ucraïnès, entre d’altres”.

Com es pot digerir per una societat civil que va esdevenir fa deu anys d’una massivitat pacifista puntera mundial contra la guerra d’Iraq? Des de quan Ucraïna no es defensa i no hem de donar suport al feble? On queda la solidaritat fonamental? On queda el pacifisme? On queda la sobirania i la lliure determinació?

Com diu Hibai Arbide Aza al mateix Crític, “qui ha agredit i violentat i destruït a Ucraïna és Putin i l'exèrcit de la Federació de Rússia”. Segueix “s’està demanant la pau o la rendició d’Ucraïna?... “L’enviament d’armes... és conseqüència de l’agressió armada de Putin i, si aquestes armes prolonguen la guerra, amb els innegable perills afegits, és perquè, mentre Rússia no retiri les seves tropes i es disposi a negociar... la prolongació de la guerra és l‘única manera de defendre la sobirania d’Ucraïna, així como d’ obligar a Rússia a seure a una mesa de diàleg... Però aquesta pau haurà que omplir-la de contingut. Què promouen... pacifistes... i com pensen fer realitat les seves propostes? Pau a canvi de territoris? Pau amb rendició ucraïnesa? Pau amb concessions recíproques? De quin tipus? Pau amb un nou acord multilateral de seguretat europea?”. Vicenç Fisas també afronta amb moltes cauteles l’evolució per unes condicions que permetin la pau, mentre mostra decepció i alguns punts interessants de la proposta xineses. El periodista argentí Pablo Stefanoni aporta un contundent decàleg que finalitza en “10. El "pacifisme" actual és 100% Putincomprensiu: li reclama pau a tothom menys a Rússia, el país invasor”. Alfons Bech (sindicalista, de la Xarxa europea de Solidaritat amb Ucraïna) es pregunta a Nació-digital: “Què haurien de fer els ucraïnesos, deixar-se envair? Acceptar un govern titella? Acceptar que no tenen dret a existir com estat sobirà ni com cultura pròpia? "Desucraïnitzar-se", com diuen ideòlegs al servei de Putin?”.

Reconforta posicionaments com el de “Llibertat a gran escala per a Ucraïna: declaració d'activistes antibel·licistes russos i els seus aliats en l'aniversari de la invasió a gran escala d'Ucraïna”... “Fa un any, les tropes russes van envair Ucraïna i van començar a bombardejar ciutats pacífiques. Abans, fa gairebé 9 anys, Rússia va desencadenar una guerra al Donbass i es va annexionar Crimea. Desenes de milers de nens i adults ja s'han convertit en víctimes d'aquesta carnisseria. Milions de persones han abandonat les seves llars i, sota bombardejos, han fugit cap al desconegut. Les tropes russes estan bombardejant ciutats i destruint hospitals, escoles, museus i centrals elèctriques ucraïneses. No hi ha justificació ni perdó per aquests crims de guerra”. I finalitzen “Ens dirigim als ucraïnesos: Plorem i ens sentim junts amb vosaltres, estem al vostre costat i estem fent tot el possible per lluitar contra el nostre enemic comú; admirem el vostre compromís inequívoc amb la llibertat, la vostra fortalesa i el vostre coratge. Creiem en la vostra victòria i farem tot el possible per portar la pau a la vostra terra el més aviat possible!”

La proposta de Xina, tímida i general i poc compromesa, representa un cert toc d’atenció a la direcció i entramat militarista rus, sense caure en la neutralitat total ni en lloar la depredació estatunidenca. Xina no vol un món unipolar sota l’ègida i domini dels grans trust d’EEUU/OTAN, s’encamina a fomentar els seu propi imperialisme que fa causa amb el de Rússia en la concepció d’un món multipolar. Tanmateix la guerra de Rússia contra Ucraïna, de moment, està enfortint l’OTAN i l’estratègia militarista nord-americana. Per això, sense frenar en sec a Putin, l’alerta de que és contraproduent no respectar les fronteres d’Ucraïna reconegudes internacionalment, argumenta que no s’han de destruir ciutats i pobles i civils, tampoc les infraestructures energètiques, també es mostra contrària a les sancions als subministres (gas, petroli) russos.

El dret a defensar-se, a resistir, a lluitar, és el dret a la sobirania, a l’existència i a la llibertat. El dret a aconseguir unes condicions de pau que no sigui la dels cementiris, la de la vexació i espoli d’un poble sobre l’altre. Per contribuir a les condicions de pau és vital establir empatia i solidaritat activa amb la comunitat ucraïnesa agredida militarment. Per part de tothom, tota entitat i organització, cadascuna amb la seva posició i a qui consideri millor, faci solidaritat activa, pràctica i útil. Una pau lliure a Ucraïna ha d’obrir la perspectiva d’una Europa unida, sobirana i lliure, amb dret d’autodeterminació, des dels Urals a l’Atlàntic, on no hi te cabuda cap OTAN. L’Aurora forma part i donem suport a la Xarxa de solidaritat amb Ucraïna, tothom que pugui fer una contribució serà molt ben rebuda. Aporta al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 2 de març de 2023

De la Carta de L’Aurora.

https://links.org.au/full-scale-freedom-ukraine-statement-russian-anti-war-activists-and-their-allies-anniversary-full

https://www.naciodigital.cat/opinio/25716/calumnies-stalin-putin

https://www.elcritic.cat/opinio/hibai-arbide/lesquerra-i-la-guerra-ducraina-157696

https://www.elcritic.cat/opinio/vicenc-fisas/es-pot-negociar-la-fi-de-la-guerra-ducraina-133773

No hay comentarios:

Publicar un comentario