8/7/22

Cura de la salut

El govern de la Generalitat te previst invertir 1.456,45 € per habitant a Sanitat aquest 2022. Unes dades que la situen a la cua (4rt lloc del final) d’una llista encapçalada pel País Basc amb 1.991,21 €, on Madrid tanca amb 1.300,55 €. El mateix govern s’entesta en l’aventura dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, desoint el clam del territori i de la Plataforma Stop JJOO. La voracitat del gran capital explica aquest oprobi; el govern d’ERC i Junts, procura sostenir l’allau d’euros a les grans companyies, així com a l’entramat profund de la Salut pública-privada. 

La reivindicació del 25 % del pressupost de Salut per a l’Atenció primària, és

una reclamació constant per part de les professionals. Prové d’una mesura europea a la que no es te cap respecta ni es nota cap preocupació per complir-la. I de fet, a nivell internacional, ja es parla de la necessitat d'arribar a l'objectiu del 30% del pressupost per l'any 2030. Els centres queden asfixiats sense recursos mínims. La cura de la salut en tant que servei essencial vital queda fora de les prioritats pressupostàries. La mobilització en els centres i els hospitals és viva, ans queda aïllada i ignorada. El projecte de ruptura política republicana s’ha de notar en les necessitats més bàsiques, ha de seduir de la seva bondat a la majoria de la població.

Una bona notícia representa l’acord pel NO a la MAT per part d’ERC, Junts, CUP-G i Comuns. Es tracta de paralitzar l’execució del projecte quan hi ha alternatives menys agressives pel territori i més sostenibles. Un altre aspecte positiu ve de la ma de la ILP per la regularització de les persones migrades (d’abans el 2021), es necessiten 500.000 signatures per presentar-la al Congrés; el més convenient seria la derogació de la Llei d’estrangeria, que hi hagués legislació per les persones nou vingudes, on es fomentés la convivència, però mentre, convé, de totes maneres, l’enèsima regularització, perquè les persones residents puguin ser ciutadanes amb tots els drets.

D’Euskadi sabem d’un nou pas de l’independentisme d’Herri Batasuna, per trascendir el seu espectre polític, des d’un acord amb segments del sobiranisme de lliure adhesió, referenciats en lideratges de l’extinta Ezker Batua (IU), i pel qui fou conseller d’Habitatge del govern basc. Som Majoria (Ezkerra Elkartuz) es presenta de la ma d’Arnaldo Otegi i Javier Madrazo, avui 16 de juny. Pot ser una bona experiència a tenir en compte per la necessària unitat estratègica republicana catalana.

Les temptatives de l’independentisme català vers el sobiranisme republicà rupturista, autodeterminista i per l’amnistia, han estat limitades i poc reeixides. La pulsió de fons que s’imposa es la de fagocitar l’aliança, en comptes de convertir-la en un fenomen d’acord, d’entesa, que permeti una estratègia ferma i amplia, val a dir realment majoritària. Val la pena examinar resultats, com el del Grup Parlamentari Republicà (ERC-Sobiranistes), per superar les seves limitacions i obrir expectatives més ambicioses i profitoses. La CUP-G podria oferir unes perspectives amb l’ampli segment sobiranista que permetés superar els condicionants i servituds a la dreta del catalanisme. L’Aurora hi seria ben predisposada.

NO a l’OTAN el 24 i 25 a contra cimera de Madrid, manifestació el 26 contra els pressupostos militaristes. Defensem la resistència ucraïnesa, per la retirada de les tropes russes. Ens cal superar l’esquema que imposen els blocs imperialistes, per situar com a perspectiva de pau i llibertat una Europa unida des de l’Atlàntic fins els Urals. Per sostenir aquesta lluita, demanem un suport i aportació econòmica al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 16 de juny de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario