11/3/22

Lila, roig i blanc

El moviment feminista del 8 de març és la mobilització més potent i massiva dels moviments socials, s’ha centrat en els drets i serveis universals de les dones, mentre assumeix totes les causes de les minories més diverses. La guerra de Rússia contra Ucraïna sotraga el món des de la vella Europa, conjurant totes les incerteses i perills d’un ordre econòmic i polític que colpeix a la gent treballadora, als pobles i la natura; El suport a la resistència ucraïnesa resulta cabdal en totes les vessants de solidaritat: enviaments de tot tipus, acollida de les persones refugiades, sobretot dones i criatures, mobilització antimilitarista i per una Europa en pau, des de l’oest a l’est.

Tenyit de lila, roig i blanc el món no pot seguir com fins ara. La ínfima minoria financera dominant, els seus Estats, el patriarcat, són font de destrucció, dolor i misèria, essent incapaços de resoldre l’anarquia i crisis que el seu poder imposa.

El que destaca de la immensa i inaudita força del 8 M és que les dones de totes les generacions es bolquen a la lluita des de la resiliència, la perseverança i la convicció de que la causa de la seva alliberació és la de resoldre i superar tot diferencial de discriminació, sotmetiment i privilegi. La revolució personal i col·lectiva va destinada a acabar amb la ignomínia, sotmetiment i desigualtat que perdura amb el sistema patriarcal. La marea feminista és l’expressió de la lluita i de l’acció de milions de dones que s’empoderen i avancen en tant que factor decisiu per gaudir d’un món millor i feliç de persones, val a dir de dones i homes amb totes les diversitats, curoses de la natura.

Un altra qüestió és que la manifestació de Barcelona ha seguit unitària, on la unitat del moviment absorbeix o dialoga amb la gran diversitat existent de situacions, ideologies, propostes i fins i tot de perspectives estratègiques. A Madrid, on hi ha dificultat per una manifestació única, la unitària ha resultat immensament més concorreguda, alhora que aconseguia ser inclusiva i ampliar el seu ventall de reivindicacions en els drets de les dones.

Arreu del món el moviment feminista va incorporant els ingredients per un programa que li permeti interpel·lar, confrontar i revolucionar els poders, idearis i costums existents. La unitat feminista, des de la diversitat de les dones, és element vital per l’èxit. El diàleg, la lliure expressió i el respecte són cabdals per aconseguir una estratègia conjunta de tots els estaments i situacions de les dones. 

A Ucraïna la invasió militar de Rússia ha desencadenat una guerra de conseqüències imprevisibles. L’agressió destinada a sotmetre el govern de Kíiv i a dominar tots els recursos del país, forma part de la competència i confrontació Inter imperialista, on uns Estats rapinyaires pretenen la depredació dels més febles i dels altres. Estats Units, Gran Bretanya i la Unió Europea, imposen els dictats de les grans corporacions multinacionals i Bancs, amb l’expansió militarista de l’OTAN. L’esclat militarista i de la guerra és una expressió d’un nou estadi de la confrontació econòmica.

La mobilització antimilitarista i pacifista ha de ser profundament crítica i desconfiada vers la natura capitalista de cada estat i de la voracitat imperialista de les polítiques de cada govern.

El dirigent de la UE, Borrell, acaba de dir a la ciutadania que disminueixi la calefacció i el gas. El president del govern estatal, Sánchez, alerta dels sacrificis que haurà de suportar la ciutadania, mentre exculpa a les grans energètiques i els voltors financers, o el mateix rei emèrit corrupte, exposant que els augments importants de la inflació i preus dels subministres són per la guerra de Putin.

L’ACNUR informa que són 2 milions de persones les refugiades de la guerra d’Ucraïna només en dues setmanes. La UE ha canviat la seva política militarista i la d’ immigració. Tanmateix la magnitud d’aquesta tragèdia recau en primer lloc sobre el drama ucraïnès, però de retruc a tota la població europea. Al mateix temps aquest fenomen, junt a l’oposició d’una part de la població russa, permet establir confraternització entre els pobles, a diferència dels militarismes governamentals i la depredació econòmica.

Aprofitem per donar tot el suport a la vaga de la comunitat educativa per la reversió de les retallades i les seves reivindicacions: 15, 16, 17, 29 i 30 de març. 10 de març de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario