21/4/19

Decàleg: La construcció de les sobiranies, de baix cap a dalt


Decàleg de bases programàtiques de Sobiranistes · Eleccions generals del 28 d’abril del 2019
 

Parlar de sobiranies implica fer-ho dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat tant si parlem dels drets socials, polítics, de ciutadania com si ho fem del bé comú, per això:

Volem una República que garanteixi els drets socials. Per Sobiranistes l’educació, la sanitat, l’habitatge... són drets bàsics que l’Estat ha de garantir. Cal impulsar polítiques socials valentes que vagin més enllà̀ de les polítiques d’austeritat marcades per la Unió Europea i l’Estat espanyol. La crisi econòmica ha servit als partits del Règim del 78 per retallar el sector públic i externalitzar-lo en favor d’interessos privats. Conseqüentment:

·         Impulsarem una Llei que garanteixi amb recursos suficients la sanitat, l’educació, els serveis socials o l’habitatge com a drets subjectius exigibles davant les administracions.

·         Derogació de l’article 135 de la Constitució.

Volem una República que garanteixi una redistribució real de riquesa sense la qual parlar de llibertat és una quimera. Volem una societat on cadascú rebi d’acord a les seves necessitats i cadascú contribueixi segons la seves capacitats. El model neoliberal vol just el contrari: baixar els impostos als més rics amb lleis que permeten a les grans fortunes i multinacionals evadir els impostos cap a paradisos fiscals. Per això:

·         Impulsarem una reforma fiscal que gravi les rendes del capital a fi que l’esforç principal sigui d’aquells qui més tenen i ingressen. Supressió de tots els privilegis fiscals de l'Església Catòlica. 

·         Prohibició que les administracions públiques contractin amb empreses que eludeixen impostos a paradisos fiscals.

·         Creació́ d’una banca pública, ètica i al servei del teixit productiu.

·         Auditoria ciutadana del Deute i retorn dels 90.000 M€ del rescat bancari.

Volem una República que cobreixi les necessitats bàsiques. Considerem que el progrés econòmic ha d’estar vinculat a l’equitat social i no a l’afany de lucre, doncs és del tot necessari canviar de soca-rel les bases d’un sistema econòmic que nega la llibertat material a la majoria de la població.

·         Impulsarem un pla de xoc contra la pobresa tenint com a base l'índex de Gini per reduir les desigualtats.

·         Fomentarem Plans d’Ocupació́ Pública amb contractació directa per reduir l’atur i la precarietat.

·         Promourem una Llei contra la pobresa energètica impedint el tall del subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica. 

·         Proposem la implantació d’una Renda Bàsica universal incondicional.

Volem una República que recuperi totes les sobiranies i que ho faci des del poder popular. No es pot pas parlar de sobirania si la gestió de serveis bàsics com l’aigua o l’electricitat estan privatitzats. Cal revertir les privatitzacions dels diferents serveis públics que afectin a la comunitat. Cal:

·         Control públic dels sector estratègics de l’economia com l’energia, les comunicacions i el transport.

·         Gestió pública dels serveis bàsics com la sanitat, l’educació i els serveis socials i de dependència.


·         Expropiació, per raons d’interès general i per fer front a l’emergència habitacional, del parc d’habitatges buits propietat dels bancs i grans immobiliàries per incorporar-los a un parc públic d’habitatges, també la nacionalització del sòl residencial on no s’ha construït habitatge per impedir-ne l’especulació.


Volem una República on la gent gran visqui dignament i amb pensions suficients. Les pensions són un dret guanyat amb anys de lluita de la classe treballadora, que són atacades sistemàticament amb la voluntat de fomentar el negoci de les pensions privades de bancs i  mútues.

·         Increment de la pensió́ mínima contributiva fins al Salari Mínim Interprofessional.

·         Derogar les reformes del sistema públic de pensions de PP i PSOE.

·         Tornar l’edat de jubilació́ als 65 anys.

Volem una República on l’educació sigui el fonament de la llibertat. Tota persona té dret a l’educació́ i els valors republicans neixen del convenciment que el coneixement ens farà lliures. Des de Sobiranistes volem que els poders públics... 

promoguin una única xarxa de titularitat i gestió́ publiques des dels 0 anys fins la universitat.

·        Tots els ensenyaments públics, des de l’escola bressol fins a la Universitat, han de ser gratuïts i ningú́ no podrà̀ ser privat del dret a l’educació́.

·         Una educació que en tots els seus nivells ha de basar-se en els valors de la coeducació, la laïcitat, d’interculturalitat i la cooperació.

·         Es garantirà per llei que les universitats seran centres destinats a la investigació amb criteris científics de creació i transferència de coneixement, al marge de la seva rendibilitat. Les taxes s’han de reduir.

·         Aprofundiment del model d’immersió lingüística amb el català com a llengua vehicular (l’aranès a l’Aran).

Volem una República que doni oportunitats a la joventut. Les persones joves troben cada vegada més obstacles a l'hora de desenvolupar les seves vides autònomament. Proposem:

·         Creació d'un parc públic d’habitatges per a joves, que inclogui tant residències públiques com lloguers, tenint per objectiu facilitar l'emancipació.

·         Promoció de contractes dignes, considerant beques i pràctiques com a contracte laboral. Lluita contra l'abús del frau de llei i la temporalitat. Reconeixement de competències assolides per trajectòria associativa.

·         Mesures favorables a l'augment de la participació, com l'establiment del dret de vot als 16 anys. Impuls d'iniciatives que fomenti l’emancipació el treball col·lectiu i la col·laboració.

·         Gratuïtat de l'educació superior. Reforç de l'oferta pública de Formació Professional i reducció de la forquilla de preus dels crèdits universitaris al nivell estatal, essent el preu màxim del crèdit un 15% del total, i tenint per objectiu l'assoliment de la gratuïtat.

Volem una República antiracista, amb drets polítics per a tothom.  El racisme és una de les cares d’un sistema econòmic que reprodueix les desigualtats dins la societat per atorgar o negar drets en funció de l’origen de les persones. Des de Sobiranistes defensem la igualtat i el respecte a la pluralitat cultural, lingüística i de tots els elements que conformen la identitat de cada persona. L’únic requisit per gaudir d’una ciutadania amb tots els drets ha de ser la residència. Som bel·ligerants contra el racisme institucional i policial i entenem la lluita contra el racisme com un aspecte més de la lluita contra el feixisme. La millor manera de garantir drets és:

·         Derogar la Llei d’estrangeria i desplegar una llei de ciutadania que reconegui també el dret a vot de les persones migrades i residents.

·         Elaborar una llei contra el racisme, la xenofòbia i la islamofòbia i de suport a les persones refugiades.

·        Tancament dels CIE i de tots elements que vulneren els drets humans, com eliminar les concertines, a la frontera sud.

Volem un República on la cultura sigui un dret social d’accés universal. La creació cultural lliure i crítica és un element necessari per l’emancipació social i nacional.

·         Promourem la creació lliure i la desprivatització de la creació cultural. 

·         Impulsarem la cultura popular i el pensament crític.

·         Llei de Llengües que reconegui la igualtat de drets de les diferents llengües oficials de l’Estat. Defensem la llengua catalana i l’occità̀ a l’Aran com a instrument d’igualtat d’oportunitats. Cap discriminació a les llengües minoritàries.

No hay comentarios:

Publicar un comentario