23/4/19

Decàleg: Justícia i seguretat


Decàleg de bases programàtiques de Sobiranistes · Eleccions generals del 28 d’abril del 2019
 

La plena democratització de la Justícia espanyola es una assignatura pendent, la seva politització partidista, enfoc patriarcal i la manca de transparència en el seu funcionament requereixen reformes profundes. Cal implementar polítiques de seguretat pública al servei de la ciutadania, allunyades de models repressius i centralistes. Proposem les següents accions:

·         Abolir la “Llei Mordassa”, revocar els canvis restrictius de drets i llibertats al Codi Penal i revisar de la Llei d’Enjudiciament Criminal i altres disposicions legals que els restringeixen de forma greu. 

·         Desenvolupar propostes alternatives a la privació de llibertat com a solucions als conflictes originats i així facilitar la reinserció efectiva.

·         Reformar el Tribunal Constitucional, la seva forma d’elecció, el seu funcionament i els seus poders executius d’intervenció. Adaptar-lo a un marc plurinacional.

·         Reformar la forma d’elecció i el funcionament del Consell General del Poder Judicial per introduir-hi l’avaluació democràtica del seu funcionament i la responsabilitat de les decisions judicials revisades. Introduir la plurinacionalitat i el plurilingüisme en el seu funcionament.

·         Desenvolupar un pla de modernització i dotació de tota l’estructura judicial que sigui capaç de reduir el temps de tramitació dels expedients i que avanci en la mediació i els acords extrajudicials com a solució a determinats conflictes.

·         Desenvolupar una reforma del reglament penitenciari que reforci els mecanismes de reinserció com l’objectiu principal del sistema, com la garantia de l’observança dels protocols internacionals de respecte als drets humans.

·         Desenvolupar una nova llei de cossos i forces de seguretat de l’Estat amb l’objectiu d’aprofundir en la democratització d’aquestes forces i cossos policials. Procedir a la desmilitarització de la Guardia Civil i la seva conversió en un cos policial plenament professional i democràtic. 

·         Establir una plena coordinació amb els cossos policials a Catalunya, Euskadi i Navarra com a policies plenes en aquests territoris en tots els àmbits de la seguretat.

·         Establir una total coordinació amb les policies locals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario