18/4/19

Decàleg de bases programàtiques de Sobiranistes

Eleccions generals del 28 d’abril del 2019

Un nou Contracte social, cívic i mediambiental

La globalització enriqueix els més rics dels rics, la crisi que provoca és devastadora, mentre empobreix a tothom i saqueja el planeta. En aquest context l’Estat espanyol viu una situació excepcional en la que es precipiten les contradiccions del règim constitucional monàrquic de 1978.
La humanitat disposa dels mitjans per a la cura de les persones, dels pobles, de les dones, dels drets universals i igualtat real, de la natura, però és hostatge d’unes poques famílies molt poderoses, dels bancs i grans corporacions i dels Estats.

Som en un segle on és possible un món amb un nou contracte social, cívic, feminista i ambiental.

Al mateix temps la resistència sindicalista es confronta als estralls de la crisi, a les polítiques privatitzadores d’austeritat de la UE, i a la reforma laboral del PP. El moviment feminista universalitza la força i la consciència emancipadora de la meitat de la població supeditada. Els municipis del canvi es preocupen per resoldre les necessitats més directes de la ciutadania. S’estén la sensibilitat democràtica per les llibertats malmeses per la llei mordassa i una judicatura elitista que supedita legitimitat i drets a una legalitat caduca. El jovent s’aixeca pel canvi climàtic. A Catalunya la mobilització i moviment popular, conegut com el procés, s’ha enfortit mentre evolucionava del ‘volem decidir’ del 2010 a la ‘república catalana com a forma d’Estat’ de l’1 d’octubre de 2017.

Els intents de reforma del règim del 1978 no aconsegueixen trepitjar ferm, ni per part del PP ni del PSOE. Només ha prosperat la reforma constitucional de l’article 135 per imposició de la Unió Europea. Les alternatives són demolidores pel Regne d’Espanya: involució generalitzada o avenç republicà. PP-C’s-Vox, des del bastió de la Junta d’Andalusia, amenacen amb reconquerir Espanya, en contra de la gent treballadora, les llibertats, les dones, les autonomies i Catalunya (amb un llarg i profund 155), per negar el dret a l’autodeterminació i barrar el pas a un horitzó republicà.

Les eleccions del 28 d’abril entreveuen tres escenaris bàsics pel govern: a) PP, C’s i Vox, b) PSOE i C’s, c) el PSOE, o un govern del PSOE amb Unidas Podemos, amb el suport de la majoria eclèctica que va foragitar a Rajoy i el PP. Es prepara una perspectiva convulsa i de transició en totes les variants.

És l’hora de canvis profunds.

Sobiranistes neix per contribuir a construir nous escenaris, noves estratègies, noves propostes i noves aliances. Per fomentar i enfortir un lideratge de les esquerres, basat en els grans moviments populars, per desenvolupar polítiques i institucions, des de la legitimitat ciutadana, que convinguin a la gran majoria de la població.

Formem part de l’espai del Comú, que recull un ampli ventall d’experiències com la indignació, l’embat i il·lusió del 15M; som carn i ungla del sindicalisme, de la lluita tenaç a les empreses i de la vaga general; formem part de la consciència i mobilització feminista; estem orgulloses de les pràctiques d’èxit del municipalisme del canvi que va guanyar a les dues grans capitals de l’Estat i altres; sentim satisfacció de que l’Ajuntament de Barcelona enceti mesures cabdals i sigui referent per l’entesa de ciutats diverses al món; hem estat compromeses en el moviment català de la lliure decisió republicana, que va fer un salt des del 2010 fins la vivència de sobirania de l’1 d’octubre de 2017.

Ens defineix la convicció de que per aconseguir llibertats i sobirania cal trencar el nus gordià que és la monarquia. La resolució de la crisi econòmica, democràtica, ambiental, patriarcal, estatal i nacional republicana, pot descabdellar-se entorn a la lliure decisió sobre totes les sobiranies. 

L’ideari de Sobiranistes correspon als valors indelebles de Llibertat, Igualtat i Fraternitat, als que incorporem Solidaritat i Sororitat, i alhora els del Pa, Terra Sostre i Pau.

Les aliances pel nou govern de l’Estat s’han de sustentar en un gir social, feminista, municipalista i de la lliure decisió, en diàleg amb Catalunya per aconseguir el referèndum que vol el 80 % de la població.

La demanda de república catalana implica que la perspectiva republicana i de processos constituents es fonamenten en una legitimitat sobirana que impugna la legalitat de la monarquia.  

Les esquerres han de ser lúcides per generar les condicions d’escenaris d’acords i enteses unitàries democràtiques bàsiques. Ens cal guanyar front les polítiques depredadores, privatitzadores i d’involució democràtica dels grans poders financers, econòmics i estatals, incloses les d’una Generalitat escorada a implementar les polítiques privatitzadores.

La Coalició entre ERC i Sobiranistes és un primer esglaó en la voluntat d’expressar les necessitats del 80% de la majoria a Catalunya. 

Sobiranistes, amb la Coalició ERC-Sobiranistes, promou els factors d’acords entre les esquerres de la lliure decisió i del republicanisme català, mentre obre la mà a la confraternització entre les esquerres, demòcrates i pobles de l’Estat espanyol.


No hay comentarios:

Publicar un comentario