28/3/13

Tunis viu el Fòrum Social Mundial.


Crònica d'Àngels Tomás. Tunis, 27 març 2013. No sols perquè per tot el centre hi ha pancartes anunciant-ho i donant la benvinguda a la gent participant, sinó també perquè la manifestació d'inici de dimarts per la tarda va recórrer una llarga i cèntrica avinguda i va partir el centre de la ciutat pel pel mig. Milers de persones es manifestaren. Molta gent per ser un dia laborable.
Una forta participació ja s'anava intuint amb la multitudinària assemblea de dones del matí, que va ser l'antesala del FSM2013 amb les paraules d' una activista tunicina que situa uns quants temes:
1.  defensa de les revolucions àrabs i arreu del mon... Síria el paper contra reaccionari... sabrem on esta cadascú segons el paper que reservin a les dones. 2. La violència contra les dones es un mitja perquè no siguin en l'espai públic i polític. Es un arma de guerra. 3. Pot haver una constitució sense els drets de les dones? (en referència a la que estan preparant ara a Tunísia). 4. Lluita contra el sistema imperant, contra el FMI i BM, solidaritat internacional.  
Desprès parla Sama Wida, palestina. Hi ha revolució. Hi ha eleccions. Hi ha constitució. Cal considerar les nostres reivindicacions, les nostres lluites (Tunísia, Egipte, Líbia...). A cada moment la interrompien amb consignes solidaries amb el poble palestí.
La tercera, també representant la lluita de dones africanes. Senegalesa que ens explica que la seva lluita per la igualtat la inicia als 12 anys, quan no la deixaren seure al seient de davant en un taxi perquè eren reservats pels nens.... La historia ens es favorable, SOLIDARITAT i igualtat, va ser el seu missatge. també s'adreçaren a l'assemblea dos representants de les Feministes indignades de Barcelona.
L'atmosfera dins del campus Men-har es dinàmica, viva, amb centenars de pancartes per arreu sense saber que diuen. Son en àrab. Lògic estem a Tunísia. Es viu, una majoria de participants es de la zona, del Magreb, de la Mediterrània...
La solidaritat amb Palestina per tot arreu... i com sempre dificultat per trobar els espais assignats per als seminaris i tallers. Tenim contrasenya i wifi però pocs llocs on arribi la senyal.
Temes com el paper de les transnacionals, el deute, resolució pacifica dels conflictes... els moviments per una banda, els drets de les dones amb molta força, les organitzacions politiques per aquí i per allí. Tothom vol tenir o trobar 'contrapart'.
En el seminari organitzat per la Marxa Mundial de Dones, les dones tunicines explicaven que en matèria de drets de les dones estan fent passes enrere. Elles continuen lluitant. Calia la lluita, cal la lluita. Angels Tomas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario