19/5/10

Plantar cara a l'ajust d'austeritat

Davant una situació extraordinària com s'esdevé de les mesures d'austeritat de Zapatero ens cal una actuació ben potent per plantar-li cara.

Zapatero es poleix la relació amb la seva base social treballadora per aplicar polítiques que beneficien als poders econòmics i a la dreta.

A Barcelona també es perd peu amb la gran fallida de la consulta sobre la Diagonal.

EUiA i ICV tenim sobre la taula unes bones mesures com a propostes. Hem de veure per tant què fem. El què fem és decisiu fer-ho amb coherència política per aconseguir credibilitat, per poder construir polítiques que enfoquin la crisis des del punt de vista de la gent treballadora.

El què fem comença per recolzar i contribuir a la preparació i a l'èxit de la mobilització i vaga de l'Administració pública convocada pels sindicats pel proper 8 de juny. Un bon seguiment d'aquesta vaga serà un element de gran valor per animar a preparar quelcom més potent i general.

Què fem al Parlament? els diputats/des heu de dir-ho i fer-ho.

Què fem al govern? La Coalició forma part del govern. Hem de defensar ben precís el no baixar el sous del funcionariat i la no congelació de les pensions. No podem pas co-responsabilitzant-se d'un ajust d'austeritat aplicat pel govern Montilla. La coherència es faria pols, i la credibilitat s'esvairia.

Hi ha milions de gent aturada. Hem de parlar clar de forma col·lectiva dins el govern i des de les direccions generals. Hem d'anar a l'ofensiva amb una actitud d'esquerres. I no cal trencar res. Anirem junts amb la coalició, no hem de fer com s'està esmicolant EU a Mallorca. No és pas el moment. Res que afavoreixi a la dreta. El què toca és posar les mesures alternatives sobre la taula arreu, al carrer, al parlament, al govern. En tot cas que ens destitueixin per dir les coses com cal i que tothom les sàpiga. I el què dir és el que farem: oposant-se a les polítiques d'ajust d'austeritat del govern espanyol i del govern català si s'escau, com estan disposats a fer. Insubmissió i obstrucció activa i passiva al zapaterazo. Donat el cas, que pot ser qüestió de pocs dies, convé explicitar que enfront de la dreta, per barrar el pas a CiU es recolzarà el govern des del Parlament, només per evitar la seva caiguda a favor de CiU. Nosaltres treballem per una alternativa de polítiques i governamentals de tomb a l'esquerra, no de connivència amb la dreta. Qui serveix a la dreta és qui aplica polítiques de dretes com les que proposa Zapatero.

Soc a favor i un convençut de la necessitat de preparar una vaga general, per això ens cal aprofundir en la mobilització de la gent a la base de les fàbriques. Hem de debatre sobre l'assumpte de l'alternativa política governamental, doncs volem fer tomb a l'esquerra, i que no afavoreixi a la dreta, al PP ni a CiU. No es tracta de combatre les polítiques de Zapatero perquè se n'aprofiti Rajoy. Tampoc convé donar per perduda la resistència sense lluitar, si més no sempre s'estarà en millors condicions si es combat. Aquesta mobilització es completament necessària per plantar cara a les mesures dretanes contra la gent treballadora, tan si ara les fa Zapatero o Montilla, com demà sigui qui sigui que governi.

Francesc Matas Salla [1]


[1] Intervenció a la Comissió Nacional d'EUiA del 17 de maig de 2010.

No hay comentarios:

Publicar un comentario