2/5/10

Andreu Nin dóna nom a una biblioteca

Avui, amb en Wilebaldo Solano i la Fundació Andreu Nin hem participat a la inauguració de la Biblioteca Gòtic - Andreu Nin, a l'antiga seu del Comitè Militar del POUM, abans Hotel Falcón i després de la UPF, a les Rambles.


La biblioteca Gòtic - Andreu Nin està ubicada en l'edifici del número 32 de La Rambla, a la plaça del Teatre de Barcelona.

La biblioteca ocupa els baixos del que va ser un dels hotels més importants d'aquesta plaça, el Gran Hotel Falcón, construït l'any 1879. A l'inici de la Guerra Civil, el Falcón va ser requisat pel POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista), que el transformà en la seu del Comitè Militar i residència habitual dels milicians que tornaven del front amb dies de permís, i també en casa d'acollida dels voluntaris estrangers que arribaven a la ciutat, i és citat més d'una vegada per George Orwell al seu llibre Homenatge a Catalunya.

Aquest nou equipament es dedica a Andreu Nin, un dels dirigents més destacats del POUM. Nascut al Vendrell l'any 1892, secretari general de la CNT als anys vint, va viure a Moscou nou anys, on va militar al costat de Trotski contra l'ascens de Stalin al poder; el 1930 va haver d'abandonar Rússia. Com que havia après l'idioma, fou el primer que va traduir al català -directament del rus i no pas de traduccions reduïdes del francès- els grans mestres de la novel•la russa (Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi). Secretari general d'Izquierda Comunista de España, l'any 1935 unifica el seu partit amb el Bloque Obrero y Campesino de Joaquim Maurín i crea el POUM. Al començament de la Guerra Civil es converteix en el màxim dirigent del POUM i és nomenat conseller de Justícia de la Generalitat, fins que les pressions del PCE-PSUC el van fer cessar en el càrrec. Després dels Fets de Maig del 1937, va ser a la mateixa Rambla a la sortida del Palau de la Virreina on, tal com explica Orwell, «el 15 de juny la policia arrestà inesperadament Andreu Nin a la seva oficina. Aquesta mateixa nit es va fer una batuda en l'Hotel Falcón i es van detenir tots els seus ocupants. El lloc va ser convertit immediatament en una presó i, en poc temps, es va omplir de presoners de tota mena». El dia 17 de juny el POUM va ser declarat il·legal.

El cos d'Andreu Nin, assassinat probablement a Alcalá de Henares una setmana després, mai no va ser trobat.

El 1991 l'antic hotel, juntament amb dos edificis més, es va rehabilitar íntegrament i es va convertir en l'anomenat Edifici Rambla de la Universitat Pompeu Fabra. El 2009, l'edifici és reformat de nou per acollir la seu de l'Escola Superior de Disseny Elisava i la biblioteca Gòtic - Andreu Nin.

Hi ha una placa commemorativa en l'interior d'aquest edifici en memòria d'Andreu Nin:
"Andreu Nin 1892-1937. Revolucionari marxista català i internacionalista. En commemoració del 50 aniversari del seu assassinat per l'estalinisme. Maig 1987.

A la foto, Andreu Nin i Wilebaldo Solano.

http://w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,1013028920_1184959825_1,00.html

http://www.fundacioandreunin.com/hotel_Falcon.html

http://www.fundanin.org/

No hay comentarios:

Publicar un comentario