29/5/10

Això tampoc es d'esquerres

Avui aquest matí el govern de la Generalitat de l'Acord d'Entesa tripartita -PSC, ERC, ICV-EUiA- ha aprovat un decret llei que convalida i aplica les mesures del Decret del Zapaterazo del govern espanyol.

És una retallada de sous de la gent funcionària de la Generalitat (5 % de mitja), i d'escoles concertades. Reducció dels concerts sanitaris inclòs els concertats (3,21 %). Reducció dels concerts als centres de serveis socials (1,18 %)

Una diferència amb el Decret de Zapatero és què hi ha una pujada de tres impostos (transmissions patrimonials, actes jurídics documentats, impost de matriculació pels vehicles tot terreny), i una promesa de pujar l' IRPF a una part de les rentes més altes.

Però es vol reduir el dèficit públic previst del 3,25 % a l'1,1 % en 2013. És palès que això ofegarà l'economia i pretén fer pagar el gruix del cost de la crisis a la gent treballadora i aturada. El dominó d'aturada a les inversions aboca a una nova recessió i fase d'agreujament de la crisi.

Això de rebaixar els sous, reduir les despeses socials i eductives, i la reducció que es farà a les infraestructures no son mesures d'esquerres, son decrets i polítiques avinents a les dretes. Estem davant d'un Decret que perjudica a la gent treballadora.

La cara de l'esquerra la salva Joan Carles Gallego, per part de CCOO, quan lamenta el "seguidisme" de la Generalitat respecta el govern estatal en les mesures d'ajust per reduir el dèficit, en concret amb les reduccions salarials.

L'esquerra del tripartit, la coalició ICV-EUiA, no ha estat a l'altura de la seva tasca de construir alternativa política. ICV i EUiA i la Coalició han actuat com una esquerra domesticada, temorenca, amb el galdós argumentari de què no es podia fer caure el govern i provocar eleccions anticipades, o que l'ajust s'havia decidit al govern espanyol i s'havia d'aplicar de forma obligada per la legalitat vigent, o que eren mol poquets i poca cosa es pot fer, o que la gent no estava en massa al carrer i ja li semblaven bé les rebaixes al funcionariat. Penós! També he sentit dir que es feia diferent que a Madrid, perquè aquí a la retallada de sous s'hi adjunta una pujada d'impostos. Això ratlla en una grotesca matusseria! La coherència política es malmet. La credibilitat s'esvaeix.

Amb aquest fil argumental els sindicats no s'haurien oposat a les rebaixes i la reforma laboral de Zapatero; com que fins i tot he pogut sentir que "tenim al carrer la batalla perduda", tampoc es lluitaria ni prepararia cap vaga general.

Vaig proposar a EUiA plantar cara al decret Zapatero, i no acceptar cap decret que no s'hi oposés. Com que defenso convençut la necessitat d'unitat i de progrés de les esquerres, no és moment de ruptures. El que veig necessari és obrir el debat a tota la gent afectada, a la gent compromesa, per fer més forta la defensa de coherència d'esquerres dins EUiA i la seva acció política.

Un regidor jove d'EUiA m'ha plantejat que ell no pensa acatar l'acceptació del Decret per part d'EUiA. Veig que no serà pas ell sol. Farem per manera de combatre aquest decret i tirar endarrere les seves conseqüències.

I per aquesta mateixa coherència, considero que ara es tracta d'organitzar la mobilització convocada pels sindicats, i obstaculitzar i ajornar l'aplicació de les mesures de rebaixa dels sous.

1 comentario:

  1. david flor29/5/10, 22:12

    Surtim de una vegada d´aquest gobern traidor en la clase treballadora ara mes que mai es l´hora de ficar la pistola politica sobre la taula de Montilla i marxar del gobern si no acabaran per arrastrar-nos i el dilema sera o defensem al gobern o oprimim als treballadors jo no vui un gobern de dretas i menys formar-hi part quina sera la proxima posada de potas fer una cooalicio amb el PP com ja han fet a Euskal-Herria

    ResponderEliminar