9/12/23

Xenofòbia institucional

El sotrac desencadenat pels greus resultats que il·lustra l’informe PISA queden agreujats indecorosament per la justificació xenòfoba i xovinista que el responsable de transformació educativa de la Generalitat ha atorgat a la pressió de l’alumnat immigrat. El 45è Aniversari de la Constitució espanyola monàrquica traspua anquilosament, praxis conservadora i reaccionària de fons neofranquista, emparada en la corona, l’exèrcit i la judicatura d’ànima ultradretana. La sobirania ciutadana resta subordinada a institucions no electes com el Rei i el Poder Judicial. No hi ha solució ni reforma que valgui, si no ens encaminem a construir alternativa republicana, de llibertats i lliure sobirania, social, feminista i autodeterminista.

Les dades de l’Informe PISA són demolidores, un gerro d’aigua glaçada sobre les espatlles dels pressupostos de l’Estat i de la Generalitat. Catalunya suspèn ni més ni menys que en matemàtiques, ciència i lectura, mentre es queda a la cua dins l’Estat espanyol. Les retallades neoliberals passen factura. Uns pressupostos migrats per l’educació pública. Unes aportacions substancioses continuades a l’ensenyament privat, religiós i concertat. Una manca de recursos notables que han generat malestar i vagues continuades de la Comunitat educativa. Any rere any, l’educació perd qualitat i gratuïtat. L’esperit Rosa Sensat a l’aigüera. 

Tanmateix, el secretari de transformació educativa s’ha despatxat a gust, sense embuts. La seva ocurrència, o la de la conselleria si no hi ha correcció, ha estat d’obviar les responsabilitats del govern i del departament, per carregar-ho contra el jovent nouvingut. Pur xovinisme racista institucional. Quina transformació educativa pot haver atès que no hi ha pressupostos suficients, ans el responsable farfolla explicacions xenòfobes. El que vivim és sobrerepresentació del racisme institucional, val a dir una aplicació de polítiques i pràctiques educatives públic/privat que continuen excloent la població migrant. Hi ha també sobrerepresentació de l'atur, racisme, exclusió social, islamofòbia, pobresa, salut mental, xenofòbia. La Generalitat ha de resoldre aquest destret.

L’escola es troba amb les ràtios de 25-30 alumnes/aula, manca de docents malgrat les que s’han incorporat, penúria de recursos per atendre la diversitat, uns  currículums dissenyats des de despatxos sense trepitjar els centres públics, uns concerts inadequats. Fins quan per endreçar aquesta penúria educativa que condemna els talents, creativitats, il·lusions i formació del jovent?

Podemos ha consumat la ruptura amb Sumar al separar-se del grup parlamentari pluralista i passar les seves 5 persones diputades al grup mixt. Un fet que incrementa la varietat del bloc parlamentari plurinacional d’investidura i suport al govern estatal. Hi perd Podemos, Sumar, la coalició governamental del PSOE amb Sumar. El bloqueig i greuges per part de Sumar a Podemos, que s’ha vist sense portaveu ni ministeri, a despit de que la formació morada hi hagi fet mèrits negatius, ha estat una operació pírrica. A un dies de la formació del govern la seva feblesa augmenta. Que la dreta i la reacció estatal no ho aprofiti ha de venir de la ma de la lluita i la mobilització treballadora, social i feminista, també la catalana autodeterminista republicana. La important mobilització de la vaga feminista basca del 30N, és el camí, doncs les catifes, negociacions, compromisos i pactes, han de ser controlats i encaminats per les necessitats socials, cíviques i dels pobles, per anar cap a bon fi.

L’Estat d’Israel ha prosseguit els bombardejos i extermini a Palestina, a gran escala i sense aturador a Gaza. A Cisjordània són els escamots i progroms dels colons i el Mur, protegits per l’exèrcit. El terrorisme es el militarisme exterminador y l’apartheid sionista. Donem suport a la campanya Prou comerç d’armes amb Israel. Cal que el govern estatal decreti una moratòria de compra d’armes a Israel, denegui els permisos de venta a la indústria armamentista espanyola a Israel, bloquegi les transaccions financeres entre Espanya i Israel. Alhora alertem que Rússia pretén aprofitar que el focus militarista imperialista s’hagi desplaçat cap a Israel i Palestina, inclosa la meravellosa solidaritat popular, per consolidar la partició d’Ucraïna resultat de la seva invasió. La pau a Europa només pot ser veritable des de la llibertat, respecte, unitat i sobiranies amb el dret d’autodeterminació, des dels Urals a l’Atlàntic. L’Aurora dona suport a la Xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna, a la defensa de la resistència i llibertat del poble ucraïnès; tothom que pugui fer una contribució econòmica (1 €, 5 €, 10 € o més) serà molt ben rebuda al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729.[1]

7 de desembre de 2023.

No hay comentarios:

Publicar un comentario