21/12/23

Sequera

Sequera és la paraula de l’any, la més sentida segons Radio 4. Sequera d’aigua pel canvi climàtic, malgrat el negacionisme de la dreta reaccionària. I afegim, sequera de llibertats, en nom de la seguretat, a mans dels Estats en franca involució autoritària. Sequera de solidaritat i humanitat, feta norma en el Pacte de migració i seguretat de la UE, fruit de la tendència vers la ultradreta, que converteix la Mediterrània en un mar de mort per persones desesperades migrades, en un fossar dels valors i drets de lliure convivència republicana que, fals, en fan bandera els Estats.

L’alerta per la sequera d’aigua precipita mesures extraordinàries que recauen sobretot sobre les persones individuals i les economies domèstiques més humils. Els poders polítics no s‘atreveixen a establir polítiques eficaces estructurals. Ben al contrari, aconsegueixen que s’instauri un imaginari popular d’estalvi d’aigua, ans és una gota d’aigua en el mar de la disbauxa. Prohibeixen les dutxes als centres esportius públics (no als privats), penalitzen el consum a les llars, mentre qui te poder econòmic omple camps de golf, gespa i pistatxos, les banyeres i piscines, de neu artificial i pistes de gel. Alhora es dilapida l’aigua pel mal estat dels sistemes de conduir-la. Segons autoritats ecologistes a Crític, fins i tot les dessaladores són perverses pel seu gran consum energètic, o els transvasaments entre conques. Ara bé, la COP28 de Dubai no posa fi a l’extractivisme dels combustibles fòssils. Som davant l’enèsim factor de crisi del sistema del gran capital, de la propietat privada de la globalització de les multinacionals i els amos del món. La natura i el planeta condemnats són una demostració punyent que cal enfrontar-se a les classes dominants per capgirar valors, poders i societat.

Avança la sequera de llibertats amb una temeritat que sembla no tenir aturador. La repressió dels drets fonamentals i de l’exercici de les llibertats bàsiques es constitueix com a sacre dogma per a la seguretat de la civilització. És una societat embrutida per la falsedat, la demagògia, la moral del sotmetiment al poder econòmic, social i polític d’unes minories poderosíssimes. La crítica, la dissidència i la lluita són perseguides per aïllar i impedir que les espurnes i flames de futur s’estenguin. La història està feta de lluita de classes i revolucions, com la natura i la vida, és una font de convicció en que el futur, saludable i lliure, aconseguirà frenar i posar fi a la ignomínia de l’apropiació dels drets, bens, treball i terra.

Hi ha una gran sequera de solidaritat i humanitat en aquest món que imposen les grans fortunes multimilionàries, paràsites des del militarisme dels exèrcits i estats, els jutges, clergues, gurús, ideologies i símbols. La hipocresia nadalenca de l’amor i harmonia universal, de la caritat i la pietat, enganyen i blanquegen l’extrema violència de l’actual civilització, el terror masclista, l’espoli neocolonial i el saqueig de la terra patrimoni de tothom, la destrucció i domini de les guerres. Ho veiem ara mateix a Palestina per part d’Israel, d’Ucraïna obra de la invasió de Rússia, o les barbaritats al Sudan, Kurdistan i tantes altres que s’amaguen.

Hipocresia i burla dels DDHH que s’enterren en la realitat concreta dia rere dia. Els del treball. Els drets de les dones. Els drets dels pobles. Els drets de la infància.

La crueltat i la repressió guien les polítiques dels amos del món. Sense rubor aprofiten els temors i la misèria per dividir a les classes treballadores, des de les famílies i el gènere (domini patriarcal dels homes sobre les dones), els barris, pobles i treballs (racisme, colonialisme, xenofòbia, racialització, colonialisme).

L'aturador d'aquesta barbàrie quotidiana vindrà de la mà de l'erradicació  de la cultura de la violació i la violència masclista, per part de la mobilització feminista que impulsa una societat sana, respectuosa, lliure i feliç. Convé un canvi de rumb profund revolucionari que doni la paraula i les decisions a les classes treballadores, els pobles i les dones.

Aquests dies de festes, Nadals, Solstici d’hivern, defensem convivència i llibertat a casa nostra, a Ucraïna, Palestina i arreu. L’Aurora dona suport a la Xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna, a la defensa de la resistència i llibertat del poble ucraïnès; tothom que pugui fer una contribució econòmica (1 €, 5 €, 10 € o més) serà agraïda al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 21 de desembre de 2023

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario