7/12/22

Recursos i empatia     

La manca de recursos vers les necessitats, els serveis i els drets més a prop de la vida de les persones i la natura, és endèmica. Ajornar els pressupostos mínims vitals per a les cures es cronifica a la cerimònia anual en el Parlament de Catalunya i en el Congrés de l’Estat. Els bons propòsits, les grans proclames, es queden en desitjos de curta volada davant la prepotència i avarícia especulativa de la gran indústria privada. El sindicat de metges anuncia convocatòria de vaga pel 25 i 26 de gener, a Hospitals i Atenció Primària. Les entitats d’atenció a les dones en situació de violència de gènere i les agredides sexualment, clamen per disposar de recursos per poder exercir responsablement les seves funcions. Els diners públics per a les cures, la salut i les dones són escadussers.

L’èxit desbordant de la mobilització per la Salut a Madrid encoratja a plantar cara a la degradació greu del sector. L’estament mèdic s’ha mobilitzat a Sevilla i torna a la càrrega a Madrid. A Catalunya es prepara per començar l’any 2023 amb una vaga de dos dies. La sobrecàrrega assistencial i les llistes desbordades d’espera creixen mentre la manca de metges/es, infermeres i personal auxiliar, resulta aclaparadora. Els convenis del SISCAT i l’ICS mostren un escenari de precarietat laboral. El sindicat de metges denuncia que el sistema públic de Salut, CatSalut, està en fallida, a punt de col·lapsar. El mateix govern va alertar la setmana passada de que l’atenció primària a la infància entrava en fase de col·lapse. El govern s’ha de replantejar un canvi fonamental del conjunt de l’entramat públic-privat que beneficia el capital privat i penalitza l’assistència pública. Cal ultrapassar les línies roges de l’empremta convergent a l’Hospital, el CAP i la Mutua privada. Es pot aprofitar la consciència pública que es va generar amb la pandèmia vers els serveis i les persones professionals de les cures i la salut per potenciar una sanitat catalana saludable y eficient.

Recursos i empatia i rebuig a la cultura de la violació pot concentrar les alertes i peticions que emergeixen de les ponents feministes del 6è Congrés per l’erradicació de les violències masclistes des dels serveis socials i sanitaris, dedicat als Abordatges feministes davant les violències sexuals, al Paranimf de la Facultat de medicina de la UB al Clínic. Les experiències de les ponents acadèmiques i de les entitats, denuncien una societat on les violències sexuals en concret i les masclistes en general semblen fenòmens aïllats i aliens. Hi ha un negacionisme pràctic i una reacció omnipresent que, en nom de punicions individuals, evita un enfocament de prevenció, reparació i empatia amb les víctimes. Les causes estructurals que alimenten les violències sexuals no són confrontades amb una estratègia i unes polítiques troncals per erradicar la misoginia, ni permeten copsar que són els poders ideològics, els valors simbòlics i les costums, les estructures econòmiques, socials i polítiques vigents, els pilars d’aquestes violències.

Creure a les dones, fer cas de les entitats, recursos per les recerques, les diagnosis i el tractament de les dones amb empatia, estima i empoderament. Les polítiques i pressupostos públics han de ser suficients i útils. Una base cabdal és fomentar i enfortir el teixit cívic i socials de les pròpies dones. Entitats diverses, cooperatives, fundacions, col·lectius formen unes xarxes de mil i un nòduls que convé esdevinguin creatius, lúcids i potents.

La llengua també pateix de manca de recursos. I de voluntat i decisió política. Les lleis anul·lades pel Tribunal Constitucional empitjoren el panorama. La ruptura per part de Junts del govern és una oportunitat per un canvi seriós de polítiques i aliances. Convé reflotar el pacte d’ERC amb la CUP-G per possibilitar les millores en els serveis públics que efectivament contribueixin a la vida i la capacitat de sobirania de la majoria ciutadana i residents.

El fred glaçat amenaça a una Ucraïna amb moltes de les centrals d’energia destruïdes selectivament per l’exèrcit rus. La guerra és cruel i perllongar la invasió russa criminal. Una pau sana i reparadora necessita de la retirada de les tropes de Rússia sense annexions. Aporta una contribució a la Xarxa de solidaritat europea a Ucraïna al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 1 de desembre de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario