20/12/22

Menjar és car        

L’encariment continuat dels aliments, un 15,3 % de mitjana, colpeix implacable a la població treballadora, modesta, precària i empobrida. Els beneficis de les grans empreses es trastoca en les penúries de la immensa majoria d’habitants. La inflació fa estralls malgrat sigui del 6,8 % a novembre. El clam de “Salaris o Conflicte” no pot quedar en una rauxa hivernal, sinó ser bandera per conquerir, des dels carrers i les empreses, unes condicions de treball i vida mínimes suficients. Els Pressupostos de la Generalitat han de fer el tomb vers el conjunt de la població. L’increment del 8 % de l’IRSC cal acompanyar-lo de les dotacions suficients per Salut (el 25 % per Atenció Primària), Educació i avenç concret en la Renda Bàsica Universal. La perspectiva d’instauració republicana necessita fusionar llibertats (amnistia, autodeterminació i referèndum), drets i serveis públics universals, mesures que frenin la precarietat i la pobresa, per basar-se i enfortir la majoria social.

Ahir dimecres 14 els sindicats de CCOO i UGT de Sanitat es concentraren a Barcelona en defensa de la sanitat i del sector de la dependència de Catalunya per exigir pressupostos dignes al Govern. El Sindicat de metges convoca vaga pel 25 i 26 de gener. La Mesa de la Sanitat crida a tot el sector a fer aquesta vaga, mentre proposa a CCOO i UGT compartir i organitzar juntes la convocatòria.

Convé proliferin iniciatives com les de Municipalistes per la República des de baix que organitza la I Trobada de Municipis contra l’augment del cost de vida; el lema: “Pagar menys, Consumir poc i viure millor!”; serà el dissabte 17 de desembre, de 9 a 14 h, al

Centre Cívic Can Mas de Ripollet. Seria potent una onada municipalista enxarxada per cercar i exigir mesures polítiques que milloressin les condicions de vida i de treball dels segments modestos, precaris i més pobres. La Renda Bàsica Universal esdevé en aquest context una mesura estrella de perspectiva vital.

El govern estatal espanyol de coalició, liderat pel PSOE, pretén tibar la corda, temptant els límits dels suports parlamentaris atrapats en la tessitura de que si el govern cau, l’alternativa governamental amb el PP I Vox seria encara molt pitjor. Els socis coalitzats del govern, UP, així com d’una altra manera qui atorga la majoria d’investidura, els partits nacionalistes i independentistes i republicans, han de bregar per superar aquest atzucac, incidint des de la mobilització i la generació d’alternativa política republicana a un règim i un Estat incapaç de resoldre la crisis estructural que l’aclapara.

Si el govern deroga el delicte de sedició, no es pot estar per compensar-ho d’empitjorar greument el delicte de desordres públics. Les portantveus governamentals dels PSOE acaben de sentenciar per enèsima vegada que no hi haurà referèndum en cap cas, doncs queda fora de la Constitució. Tanmateix la petició d’ERC ha obert una escletxa. Ione Belarra de Podemos ha considerat explícitament que el referèndum “és molt legítim plantejar-ho en una taula de negociació”. Aquesta fissura política és important convertir-la en fets reals de llibertats i autodeterminació per Catalunya, i el Poble Basc i Galicia si ho volen. El Referèndum, l’Amnistia i la llengua catalana són elements que han de condicionar tant el suport al govern estatal per evitar que s’estavelli, com afavorir la generació d’alternativa republicana a perllongar un règim constitucional que fomenta, des de la cúspide reial, la involució i reacció política ultradretana.

Mil kilòmetres de fred i glaç s’estenen com a front de la invasió russa. L’hivern gèlid monopolitza l’escenari i eternitza el resultat dels avenços de la resistència ucraïnesa, mentre La Federació de Rússia procura frenar el seu retrocés per estabilitzar la partició d’Ucraïna, vol la consolidació de les fronteres de la invasió de 2014 en el Donbass i Crimea. Els atacs de drons russos a Kíiv no canvien el panorama. Les condicions per una pau sense annexions, prèvia retirada de les tropes russes i amb dret d’autodeterminació per les repúbliques en el Donbass (Repúbliques del Donetsk i Lugansk), encara rau a les beceroles. Aporta una contribució a la Xarxa de solidaritat europea a Ucraïna al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 15 de desembre de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario