20/4/22

L’aniversari republicà ens interpel·la

Les eleccions presidencials a França han aconseguit bloquejar Mélenchon. La segona volta serà entre una dreta dura social i democràticament (Macron) i una extrema dreta pitjor (Le Pen), així l’esquerra reformista i moderada, socialista, comunista i verda, queda exclosa de la política governamental. La destrucció militar de Rússia dessagna Ucraïna i estén la seva ona expansiva per Europa i el món; tot i que l’exèrcit invasor neozarista no ha pogut en el seu primer assalt a Kíiv. L’aniversari republicà del 14 d’abril ens interpel·la per fer front d’una vegada a un Estat i un règim que, inexorablement, alimenta la cobdícia i el caciquisme ultradretà, colpeix a la gent treballadora i reprimeix les llibertats catalanes.

Macron no és en cap cas un dic democràtic enfront de Le Pen. Reconstituir l’esquerra francesa, on l’esfondrament del PSF és seguit pel del PCF i Verds, mentre l’extrema esquerra, com Anticapitalistes o LO, tampoc aconsegueixen seduir a la joventut i la gent treballadora, des de la lluita activa als carrers en les mil-i-una causes socials i per les llibertats; agreujat per l’impacte de la guerra d’invasió imperialista a Ucraïna per part de la Federació Russa. L’Europa de la UE decau cap a mesures dictatorials de limitació de les llibertats en nom de la seguretat ciutadana i dels Estats; promou polítiques que afavoreixen les grans multinacionals i Bancs; activa lleis i repressió xenòfoba i racista; es plega a l’OTAN, mentre es llança a mans del militarisme, amb la carrera armamentista i la depredació vers l’Europa de l’Est; les mobilitzacions feministes denuncien constantment la persistència de la misogínia i la violència masclista del patriarcat.

El vector resultant d’aquest panorama és que la dreta i la ultradreta guanya electoral i políticament a unes esquerres meselles que desencanten i frustren les expectatives de les classes treballadores, la gent empobrida i les migrants desesperades. El gran capital i els Estats aprofiten a fons aquest desgavell per tapar la seva pròpia incapacitat per resoldre les crisis en curs, alhora que un segment cada vegada més petit s’enriqueix a mans plenes.

El front contra la ultradreta no és amb el PP, ni amb polítiques de dretes, ni sostenint un poc més el règim monàrquic constitucional, ben a l’inrevés, és l’hora de preparar alternativa republicana, social i autodeterminista. Catalunya és cabdal per la causa republicana a l’Estat espanyol, un motiu afegit perquè qualsevol acord per futur republicà inclogui, sense interpretacions matusseres, el dret a l’autodeterminació, així com tot el respecte per la llengua catalana i la voluntat d’independència de gairebé la meitat de la població de Catalunya.

En aquest sentit donem suport i adherim a l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació. Es presenta el proper 20-A, a la Llotja de Mar, Barcelona.

Llibertats i autodeterminació i polítiques socials vol dir alternativa republicana. 14 d’abril de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario