19/5/18

Incertesa del relat entorn l’emancipació catalana

La neollengua orwelliana de la magnífica ‘1984’ s’incrusta en la realitat viva fins aparèixer com el relat dels fets. 

L’agnòstic Bertrand Russell, mestre de les matemàtiques i de la lògica, feu de la incertesa dels mots i del coneixement un criteri racional del pensament del s XX, tindria molt a dir dels relats nihilistes i tergiversadors que es promouen per Espanya i Catalunya.
O Friedrich Engels, dialèctic materialista, autor de la ‘Filosofia de la Naturalesa’, podria disseccionar fets, realitats, relat i tendències profundes socials que determinen les perspectives.
En la fixació del relat hi entra la reformabilitat o ireformabilitat d’Espanya. Hi ha una confusió en part naïf, en part deliberada. És clar que es pot reformar Espanya. És clar que la població espanyola no és per naturalesa feixista, ni antidemocràtica, ni molt menys gandula. I paràsit ho és el capital financer i molt pròcer de les classes dominants, no les classes explotades ni les capes precàries.
Tanmateix cal referir-se a l’Estat, al règim i govern polític actual, instituïts per la Constitució espanyola de 1978, amb una correlació de forces tutelada per les FFAA. Carta magna que és el pas de la democràcia orgànica franquista a la democràcia coronada. El règim bipartidista monàrquic, centralista, es fonamenta en la unitat estatal nacional, mentre prohibeix la decisió de cada poble.
El règim i la Constitució 1978, la Monarquia, és obsolet i no ofereix cap indici de possibilitat de reforma. El blindatge institucional, el del poder econòmic i polític, ho fan irreformable. D’aquí ve la concepció de ruptura constitucional i política.
La Monarquia espanyola de la restauració borbònica no es pot reformar a estat republicà. Tampoc pot permetre una república a Catalunya.
L’1 d’octubre sorgeix d’aquesta contradicció. Hi ha una lluita pel relat. Si és un far a seguir, amb totes les correccions convenients, o si va ser un punt d’inflexió, un cant del cigne; si el moviment nacional sobiranista republicà ja no pot seguir avançant sinó que va en davallada. Si marca un canvi de perspectives, des de l’avenç democràtic republicà a la resistència a la repressió, considerada omnipotent de l’estat.
L’altre relat és que sobrevola un dret natural de la dreta catalana a liderar l’emancipació, malgrat la majoria d’esquerres existent. El corol·lari estableix que sense la dreta catalanista democràtica no hi ha prou força per la independència. El mite no te en compte que si la dreta, dita imprescindible, provoca l’aversió o neutralitat d’una part significativa de la població catalana, no hi ha unitat i força suficient per engendrar la república desitjada.
L’elecció de Quim Torra s’emmarca dins aquests interrogants i incerteses.
El moviment vol sobirania, república i independència, mentre el lideratge polític va disbauxat i esmaperdut. Convé una dosi de seny republicà a l’hora de confluir i forjar unes aliances suficients, polítiques, socials i municipalistes.
Del Butlletí electrònic d’EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario