13/7/16

El referèndum fa xup xup a l’olla


Una de les repercussions de les eleccions estatals (20D2015 i 26J2016) ha estat aflorar a primera posició de l’escenari polític el referèndum per decidir a Catalunya.
Els resultats electorals són tant inèdits que capgiren totes les perspectives. Tothom haurà d’endreçar les seves estratègies per aconseguir que el corrent de fons i la marea no els estavelli contra els marges i els esculls.
El catalanisme popular de les majories, que postula aconseguir majors cotes de sobirania, haurà de madurar acceleradament pel diferencial existent entre les vessants municipals, nacional i estatal de la política catalana.
En Comú Podem i BComú, ERC, CUP, socialistes catalanistes, tenen el repte i la responsabilitat d’escoltar i traduir el que la mobilització i el clam d’aquest país ha expressat des del 10 de juliol de 2010.
Sis anys en que s’ha esmicolat les concepcions i polítiques autonomistes junt amb la prohibició estatal de la renovació de l’Estatut d’Autonomia.
Refresquem la memòria recent. L’anhel mobilitzat massiu ha proposat que Som una nació i Nosaltres decidim (2010), Llibertat, Nou Estat d’Europa i Independència (2012), Via catalana cap a la Independència (2013), la V (per la independència) (2014), Via lliure a la República Catalana (2015).
El referèndum que no es pot fer perquè no ho deixen; el procés participatiu exitós del 9 N, ans sense efectes pràctics de sobirania i independència; les eleccions del 27 S, amb una majoria parlamentària que ajorna constituir-se sobirana i lliurement; les expectatives esvaïdes de si es configurava un govern espanyol fratern amb Catalunya, disposat a permetre un referèndum; ha desembocat en la pressió de que es tracta de decidir d’una vegada, per tant que cal posar-se d’acord en com fer-ho.
L’ANC està immersa en una consulta on proposa exigir fer el Referèndum als partits i al Parlament. Consulta a la que animo a votar amb un sí sobirà i republicà. De concretar-se, la ciutadania a través de l’ANC reprendria la iniciativa política catalana.
El proper 11 de setembre pot venir amb la triple qüestió de referèndum sobre la independència per la república catalana.
Adjunto paràgrafs del  que va publicar fa poc en Bernat Vilaró (6 de Juliol 2016)...
El Món ha parlat amb el dirigent d'EUiA i exdiputat al Parlament David Companyon, i amb el membre del Consell Polític d'EUiA i també portaveu de l'Acord d'Esquerres per la República Catalana (AExRC), Francesc Matas. Els dos van votar ECP el 26-J i han signat el manifest d'independentistes que donen suport a la coalició que va encapçalar Xavier Domènech.
Segons Companyon, prefereix parlar de “Referèndum Vinculant sobre la Independència” (RVI). "Pactat o unilateral? La qüestió és que sigui vinculant".
Matas ha reconegut que un referèndum i la pròpia independència no podran ser mai pactats amb l'Estat espanyol (cal afegir “amb aquest Estat”, FMS). "Com a molt seran tolerats", ha considerat el portaveu d'AExRC. A més, Matas ha lamentat que des del Govern es facin massa declaracions escrites i verbals, però que s'ajornin els fets.
D'altra banda, el dirigent d'EUiA ha assegurat que els independentistes d'ECP "lluitarem perquè es pugui decidir", i perquè el referèndum acabi sent una realitat. "Domènech va defensar el referèndum, i s'ha de tirar endavant".
Per Matas, molts membres dels Comuns es posicionen en contra del RUI perquè ja hi ha partits que s'han apropiat del mot "unilateral". Per això els sembla "absurd" donar suport al RUI, tal i com s'ha plantejat fins ara. "Tot i que si no es parla d'unilateralitat, els Comuns s'hi podran apropar majoritàriament", ha conclòs.
Així, la base social a favor d'un referèndum vinculant i convocat pel Parlament, encara que no tingui el suport ni el reconeixement de Madrid, pot créixer i superar de llarg el 60% dels grups parlamentaris si s'evoluciona del RUI al RVI.
En un altre punt, Matas també ha posat en valor la correlació de forces parlamentàries. Al seu parer, la suma de les esquerres és superior a la dreta. "Ja s'ha vist el 20-D i el 26-J que ECP, ERC i la CUP superen les dretes". En aquest sentit, el dirigent d'EUiA espera que ERC vegi que pot sortir guanyant si s'ajunta amb ECP. "El pes de les esquerres supera de llarg la suma de JxSí", ha afirmat.
A més, Matas ha sentenciat que si el Govern convoqués ara un referèndum vinculant, el més "lògic" seria que CSQP des del Parlament, i ECP des de fora, facin campanya a favor de participar-hi. "El sobiranisme també ha de fer campanya pel No, durant la campanya hi ha d'haver llibertat d'opinions i de vot per als portaveus i agents dels Comuns, i que cadascú faci la campanya que cregui", ha afegit.



No hay comentarios:

Publicar un comentario