12/5/16

Sí, crític, al pacte BComú i PSC


Cal el pacte de govern a l'Ajuntament de Barcelona per garantir avançar en el canvi municipalista.
No compartim la concreció del pacte que atorga masses responsabilitats significatives al PSC. No calia.
Recordem que fins fa no més d'un any el PSC era titllat de casta i de formar part del sistema. La corrupció i les imputacions segueixen aflorant en el PSC municipalista (Tarragona, Baix Llobregat). El PSC no ha canviat, l'únic que vol és apalancar-se en els governs municipals de les quatre capitals catalanes.
Veiem que la metodologia secretista emprada ha dificultat que la base activista formés part de la confecció de l'acord. Tampoc es presenten diferents opcions sobre el contingut i forma del pacte, inclosa la de seguir en minoria com fins ara, hagués estat molt millor per una decisió col·lectiva que sigui quelcom més que una ratificació.
Es va guanyar l'Ajuntament de Barcelona. El canvi i la ruptura democràtica es van  obrir camí amb BComú com a primera força. Però per poder aprovar pressupostos o grans projectes es necessita l'acord de totes les esquerres.
BComú va aconseguir la investidura de l'Ada Colau com a alcaldessa amb el recolzament de totes les esquerres, i ara ha aprovat els nous pressupostos (de pròrroga amb partides socials molt necessàries i desitjades pel teixit veïnal) amb els mateixos suports (ERC, PSC, CUP). El programa i la proposta política de BComú permet sumar.
Per seguir aprofundint en el Canvi, s'ha de fer front a les grans limitacions del marc legal actual de la Llei de Bases de l'Administració Local que defensa  els interessos econòmics i la gran propietat per sobre dels socials. Cal projectar la capacitat de transformació a nivell català, estatal i europeu.
Plenari BComú a La Sedeta.
Ara hi ha una proposta de pacte de BComú amb el PSC a l'Ajuntament de BCN que les bases de BComú hauran de ratificar durant els propers dies.
Cal dir que, perquè aquests processos permetin la implicació i participació de tots els i les Comuns, convé tenir tota la informació, temps per debatre, contrastar i incorporar punts de vista i arguments, i plantejar els criteris polítics i les estratègies a mig plaç de com seguim  desenvolupant el projecte de BComú. Sempre hi ha més d'una possibilitat entre les alternatives.
El pacte dóna massa pes específic a nivell territorial i centralitat que no li correspon a un PSC amb 4 regidors. Les àrees queden més compartides i equilibrades.
És clar que una de les forces de BComú ha estat la defensa de la descentralització cap a districtes i barris. Volem que el factor municipalista de les Ciutats del canvi avanci, tot i aquest acord amb els artífex de la Barcelona aparador i de la "millor botiga del món".
El relat, l'estratègia i perspectiva de canvi de BComú han de ser el motor d'aquest pacte. Siguem amatents des de les necessitats veïnals socials, les assemblees mobilitzades i el propi govern.
De la Carta de L'Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario