13/1/10

Tancar files o...

Mobilitzar-se?

El portaveu socialista ens avisa que el president Montilla ha cridat varies vegades a respondre conjuntament a l'espada de Damocles en que se ha convertir l'esperada sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya; Ara ens diu Manel Iceta el president de la Generalitat fa un pas més i proposa "estar alerta".

I a qui ho proposa? A la societat i al poble de Catalunya? En concret als signants de l'editorial conjunta "Per la dignitat de Catalunya" publicat per dotze diaris el novembre.

L'editorial conjunta va representar una proposta unitària dels mitjans de comunicació de Catalunya, com a portaveus que son principalment de la classe dominant burgesa. Es fa palès que les altres classes, els seus representants i les forces polítiques i socials, s'han aixoplugat en aquest paraigües mediatic. Les esquerres i les seves concepcions federals diferenciades, més o menys asimètriques, queden mediatitzades de plet per una bandera catalana que segueix hegemonitzada per la dreta real i la política.

Una resposta burgesa i popular catalana a l'espanyolisme centralista tan poc democràtic en l'estructuració estatal pot ser positiva, si es podés aprofitar per acumular força social i ciutadana democràtica.

Això, per aconseguir-ho, cal sensibilitzar a la població, a la majoritària de la component treballadora, i concretar-se amb una posició ferma i forta de defensar a fons el dret de decidir.

"Via federal" (Ciutadans pel Canvi, socis del PSC) obre un xic la porta, amb citació del federalista Pi i Margall al davant, amb un decàleg en clau federal. Quina és l'aportació de les esquerres a la seva esquerra? Quants anys han passat des de la proclamació efímera de la República catalana dins l'estat espanyol al 34? Seguim presoners de la dreta espanyola i de la dreta catalana?

La nostra contribució ha de marcar altres vies, socials i de mobilització ciutadana, pel dret de decidir (dret a l'autodeterminació), sense prevencions, sinó com un element constitutiu fonamental democràtic per la relació igualitària entre els pobles.

D'Estatut a Estatut el que ens cal és una concepció federal plena per l'estat o estats, plurinacional o pluriestatal, una concepció republicana, una concepció democràtica popular unitària liderada per les esquerres.

Del Butlletí d'EUiA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario