9/2/23

Les grans finances s’enriqueixen

Aplaudírem les infermeres com a vitals i els serveis públics de Salut, tanmateix qui s’enriqueix i adquireix un poder incommensurable son les grans fortunes, els bancs i els fons d’inversió, el parasitisme especulador privat sustentat en el poder caciquil i l’estatal públic. El rescat bancari (60.000 milions) el pagà Hisenda, els dividends dels beneficis els cobren els accionistes. Uns 9.000 milions el B. Santander, uns 6.420 el BBV. Mentre els compromisos de Banca pública estatal i catalana resten al calaix. Per una vida sana i saludable cal, en primer lloc, impostos extraordinaris d’emergència a aquests beneficis impúdics, en segon lloc una Banca pública on s’hi vehiculitzi tot flux financer de les institucions, i tercer, nacionalització de la gran banca.

El lliure consentiment de la dona queda desvirtuat i limitat en la reforma de la llei sobre la llibertat sexual (“Sí és sí”) per part del PSOE. La reacció patriarcal, la ultradreta, el PP i la Judicatura torcen el braç al govern. Les “feridetes” esmentades en lapsus freudià per la ministra recorden els “hilillos” de Rajoy. El decisiu de la llei no són les penes als agressors sexuals, sinó el canvi d’òptica vers la lliure decisió de les dones sobre el seu cos, per tant el que és cabdal és el consentiment de la dona. O hi ha consentiment de la dona o no n’hi ha. S’ha d’acabar amb que qui calla atorga, o en victimitzar i torturar a la dona agredida sobre si s’ha resistit, volgut, gaudit, val a dir, a jutjar de fet a la dona per exculpar l’agressor. Ha d’imperar un nou sentit comú, i jurídic, on tota relació sexual no consentida, per la raó que sigui, és una agressió sexual, una violació. La incorporació a la reforma de la distinció entre “agressió sexual amb violència o sense violència”, és perversa. Així s’introdueixen de contraban, com a Cavall de Troia, categories en les que s’esvaeix o anul·la el consentiment.

“Els pressupostos (de la Generalitat 2023) ”són tant bons” que s’han d’aprovar, proclama el líder d’ERC. Veiem. El més significatiu dels pressupostos és que no hi ha cap tendència a modificar i adequar el fons de la seva estructura i nucli neoconvergent. Han estat elaborats des de Junts i apuntalats pel PSC a favor de les grans finances, patronals immobiliàries, gran luxe, turisme, escoles concertades. Les partides dels pressupostos no representen una transformació, o inici de canvi substancial, en Serveis Públics, Salut, Hospitalari, Atenció Primària, Farmàcia, Banca, Educació, ambiental i infraestructures, tampoc en l’àmbit de la llengua malgrat les cent propostes, ni en ambiental. L’ampliació de l’Aeroport es farà en augment de passatgers, tot i que s’ajorna, positivament, la nova pista. El Hard Rock queda hibernat, reservats els terrenys i viva las maniobra d’un doll de milions especulatius per a CaixaBank. El 4rt Cinturó segueix el seu procés administratiu, un poc més lents, fins a ser finançat per l’Estat. Les excepcions, les engrunes o molles de la metàfora, rau en les dotacions a Feminismes, el Pla Pilot per la Renda Bàsica Universal, la contrafacció de mestres, una injecció per personal d’Atenció Primària, una altra per laboral sindical, en el Metro, i en la feminització del cos de Mossos. En aquest sentit, i en aquestes condicions de greus penúries, te sentit la proposta sindical de que s’aprovin. La CUP-G no ha pogut, o no ha sabut, aprofitar l’avinentesa per aconseguir unes quantes molles més sucoses que les existents, destinades a la població més humil i necessitada. Unes expectatives d’entesa tàcita entre ERC, CUP-G i Comuns, podria contribuir a decantar el lideratge independentista cap l’esquerra social republicana i autodeterminista; alhora que obrís les comportes a que el sindicalisme majoritari i Comuns toquessin de peus a terra vers les llibertats de Catalunya, l’amnistia, l’autodeterminació i la república.  

A Barcelona, qui fou president del grup Parlamentari de Catalunya en Comú, Lluis Rabell, ha fet la pirueta de ser presentat com a futur tinent d’alcalde del PSC de Collboni. Es tracta d’una candidatura hereva i melangiosa del projecte barceloní de “la millor botiga de món”, les places dures, la mobilitat, les pol·lucions desfermades i el neoliberalisme urbà. És una tinència d’alcaldia per a la defensa dels interessos de la burgesia barcelonina (immobiliària, granluxe, turisme, ciment) i l’especulació del gran capital català, ampliació Aeroport, Hard Rock, 4rt Cinturó, l'escola privada concertada, en fi, un projecte afí a les línies roges neoconvergents, de la marca de la socioconvergència des de la mà del estatalista espanyolista PSC. Deu ser un Fora l'ètica i Visca la manca d'escrúpols. Doncs serà que NO, BComú i altres ens encarregarem de sostenir el projecte de ciutat inclusiva pel veïnatge, de la convivència, de la mobilitat i les escoles pacificades.

Ahir nova operació repressiva estatal. El Deep Estat actua impune. 6 persones d'Arran i Sepc de Ponent, a la Plana de Lleida, detingudes per la Policia Nacional. No a la criminalització del jovent independentista. Llibertat!

Animem i defensem fer una sola manifestació el proper dia 24 per Ucraïna, on hi hagi llibertat d’expressió, per rebutjar l’inici de la guerra a l’aniversari de la invasió. L'impacte d'una mani arreu d’Europa el mateix dia és innegable. Una manifestació per la Pau a Ucraïna i a Europa. Una manifestació on es defensi i solidaritzi amb la població

ucraïnesa. Una manifestació on es lluiti per les negociacions de pau, l’alto el foc, la retirada de les tropes russes i el dret a l’autodeterminació d’Ucraïna, al Donbass i a Crimea. Una manifestació on es denunciï el militarisme i l’increment dels pressupostos militars, es combati contra l’OTAN i per la seva dissolució. El xoc econòmic, de poders, influències i depredació imperialistes, nord-americà i OTAN, dels estats europeus de la UE i Rússia, no justifica la guerra, la destrucció, les morts i els sofriments de la població ucraïnesa, com el que s’estén a tota Europa. És una guerra d’invasió de l’exèrcit de la federació de Rússia. Defensem el dret a la defensa per part d’Ucraïna, així com l’obligació solidària amb la seva població, i activa amb la resistència ucraïnesa. Les diferències entre l’esquerra pacifista i la comunitat ucraïnesa, les diferències sobre la solidaritat al poble ucraïnès, o la retirada de les tropes russes, o sobre el NO a l’OTAN, o sobre l’existència d’Ucraïna, convé permetin la lliure defensa de cada opció dins una mateixa manifestació. En aquest moments companyes de la xarxa europea de solidaritat amb Ucraïna estan portant ajuda de suport alimentari i davant el fred hivern al sindicat ferroviari de Zaporíjia, Ucraïna. Tothom que pugui fer una contribució serà molt ben rebuda. Aporta al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 9 de febrer de 2023

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario