16/5/22

Llengua i escoles

El 25% de castellà obligatori a les escoles forma part d’una bateria de míssils del TSJC que privilegia la llengua estatal mentre discrimina la catalana. Un altre 25 % ben diferent és el que reivindiquen el personal de la Salut al govern, com a pressupost per l’Atenció primària. La Comunitat educativa programa una nova tanda de mobilitzacions per maig i juny, confrontades a les decisions de la conselleria d’Educació. El CNI pretén apaivagar el poder de les cloaques estatals i el trepig de drets per part de l’espionatge canviant una torre per una altra, vol preservar la impunitat de l’agència i la responsabilitat política de la ministra. Ucraïna mostra a l’imperialista Rússia i al món, que la pau no pot ser la dels cementiris que imposen les potències militaristes.

El TSJC posa contra les cordes al govern de la Generalitat. La proposta de Llei sobre el català queda moribunda per una justícia centralista estatal espanyola; una Llei contestada amb vigor per un front estens d’entitats que la consideraven inacceptable.

La vaga de la Comunitat educativa és el fracàs de la conselleria d’Educació. Entestar-se en unes mesures que revolten el sector fa mal a les escoles, al personal educatiu, als currículums i alumnat, resta credibilitat al govern i a ERC. La mobilització: manifestació pel dia 14 de maig per una educació pública de qualitat (no unitària); vaga unitària, parcial durant els matins del 17-Mg i 2-Jn; de tot el dia el 17 de maig i el 2 de juny.

El cessament de la directora del CNI és convenient però no resolt la crisi del ciberespionatge a l’independentisme i al propi govern. L’Agència d’espionatge s’està revelant com una institució per sobre del govern i del Parlament. Impune, opaca i inexpugnable; actua a l’ombra de lleis franquistes que protegeixen el que es qualifiqui de secret d’estat, situació que dificulta la seva desclassificació legal pel poder governamental. L’entramat del règim monàrquic es protegeix sobretot de la sobirania ciutadana, la transparència, els drets i les llibertats fonamentals. El govern n’és responsable, no pot seguir sostenint una ministra que enfanga la coalició i provoca a la majoria d’investidura. Tanmateix convé posar-hi mà en el fons; val a dir, desclassificar els dossiers, mostrar els responsables de l’operatiu inclosos els judicials, sobretot canviar la pròpia Llei.

La pèrdua de Junts del lideratge de la Generalitat fa trontollar l’hegemonia econòmica i territorial del catalanisme i independentisme dretà. L’intent de reconfigurar una neoconvergència empeltada de sectors i personalitats procedents de l’esquerra independentista i fins i tot social, està sofrint un trasbals que posa barres de ferro a les rodes de conformar una organització política interclassista de centre esquerra. El pacte de líders, entre la independent i presidenta del Parlament per Junts, Laura Borràs, i el dirigent  de partit de CDC, el PDECAT i Junts, ex pres independentista, Jordi Turull, facilita una entesa cohabitada en el Congrés de Junts. Alhora aflora que la complementarietat de projectes polítics, entre posar la directa i declarar, fer, la independència, i la pràctica autonomista per agafar noves forces i una nova estratègia conjunta, al que ha d’afegir-s’hi la dependència de formar part del govern de la Generalitat, esdevé un trencaclosques de confusa resolució. Vista la configuració i el tarannà de les persones responsables, el que queda malmès abans del Congrés és el concepte de força política del centre esquerra català, en tot cas, és ERC qui va ampliant i ocupant l’esquerra centre.

Ucraïna s’està configurant com una baula vital que afecta a tota l’Europa occidental i oriental, a EEUU i al planeta. L’escenari militar de la guerra, el polític i l’econòmic, estan determinant la post crisi de 2008-12 i la post pandèmia. El compromís de L’Aurora amb Ucraïna i la seva resistència, així com amb una Europa unida, lliure i en pau, s’ha refermat aquesta setmana en el viatge d’una delegació europea d’organitzacions polítiques i sindicalistes. El proper dissabte 14 us convidem a una sessió telemàtica oberta, en el marc de la FSSF, a les 19 h (enllaç adjunt). Traslladarem aquesta experiència i diàleg a les localitats que convingui. Aprofitem per demanar-vos un suport en la difusió i una aportació econòmica al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 12 de maig de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario