17/2/22

La negociació descarrila

La conferència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet un repàs d’on situa Catalunya i el moviment catalanista, a un any de les eleccions que van instaurar una majoria independentista d’esquerres amb un govern entre ERC i Junts, sense que la CUP-Guanyem acceptés participar-hi. Aragonès s’ha pronunciat per desbloquejar la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat referint-se a un horitzó de llibertat, l’amnistia, l’autodeterminació i el referèndum. L’esforç per plantejar uns grans consensos i un projecte de Catalunya sencera han donat pas a alertar de la “situació de bloqueig” de la mesa, del moment de dificultat que viu el procés de negociació i del perill que descarrili per l’immobilisme.

La CUP-Guanyem no ha anat a la Conferència d’Aragonès tot mostrant que el pacte CUP-G i ERC no s’està complint.

Els deu consensos existents de la Catalunya sencera segons ha desgranat el president: som una nació i voluntat sobirana, terra d’acollida, el català com a llengua comuna, país europeista, llibertat, progrés econòmic i el benestar, compromís feminista, contra el canvi climàtic, defensa l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, es presenten com la base i la primera de set condicions per un catalanisme que cal transformar en polítiques concretes.

La gran dificultat per assolir-ho per Aragonès recau en el govern de l’Estat. Tanmateix, aquesta consideració resulta incomplerta, doncs convé incloure-hi l’acció depredadora, prepotent i de privilegi del poder econòmic del gran i mig capital privat dins Catalunya.

El conflicte entre l’Estat i Catalunya no només descarrila pel bloqueig i repressió estatal, per les lleis anul·lades pel Tribunal Constitucional, tot i que sigui cabdal, sinó alhora pel parasitisme econòmic que xucla d’un sistema públic-privat que impedeix uns drets i serveis públics, una salut, educació i llengua, que fomenten les desigualtats socials. L’amnistia i autodeterminació, la preparació del nou embat per un referèndum, les polítiques econòmiques i socials compromeses amb la CUP-Guanyem, formen part vital del descarrilament en que també es troba la unitat independentista.

La referència presidencial a la unitat del conjunt del sobiranisme i l’independentisme, haurien de ser el ferment d’aliances que apleguessin les mancances democràtiques i socials, catalanes i estatals, en clau de fomentar des de tots els estrats socials l’estratègia de mobilització republicana, sobirana i autodeterminista. En aquest sentit el no compliment del pacte amb la CUP és una manifestació de que el govern es neutralitza a l’hora de tirar endavant els aspectes socials, ambientals, educacionals i sindicals.   

Un suport actiu a les remunipalitzacions de l’aigua, Aigua pública, seria un bon exemple per frenar i fer enrere l’ofensiva d’Agbar; Pressupost per l’Atenció primària (25%!); Diners suficients per la llengua, facilitats pel seu ensenyament i aprenentatge; I si es pretén tenir cura del medi ambient i del territori és un contrasentit uns jocs d’hivern al Pirineu.

Avui donem suport a la vaga del BUS (TMB) convocada pèl comitè i tots els sindicats: per la jubilació dels conductors/as als 60 anys; demanar el cessament de Laia Bonet del seu càrrec de presidenta de TMB i per reclamar l'abonament dels 25,6 milions d'euros que l'empresa reconeix no haver pagat per error de càlcul.

No ens podem quedar de braços plegats. Cal la mobilització popular, les aliances i la unitat d’acció sobiranista i independentista republicana. 17 de febrer de 2022

De la Carta de L’Aurora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario