18/7/24

L’Aurora es desvincula d’EUiA

Vint-i-cinc anys de contribuir a un moviment desquerra alternativa amb la construcció dEUiA (1998-2024) han arribat a la seva fi. Vàrem compartir la fundació i impuls dun moviment social i polític junt el PCC (ara Comunistes*), sectors llibertaris, anticapitalistes, el PSUCviu, segments sindicals i altres revolucionaris, joves i feministes. Ens cal mirar la realitat cara a cara referent als fets objectius: EUiA ha quedat superada i obsoleta pels esdeveniments i forces de la lluita de classes. La transformació treballadora, social i de llibertats republicanes, la revolució i el socialisme comunalista, feminista i afí a la natura, necessita nous aplegaments de política quotidiana útil per a les necessitats socials, honesta i coherent en les llibertats polítiques republicanes, que senfronti als poders econòmics i polítics, des de tots els espais possibles.

EUiA ha esdevingut monocolor, sha ofegat la seva vida política, les assemblees shan esllanguit, la diversitat ideològica esvaït; reduïda a Comunistes* (C*) i LAurora, EUiA sha marcit. EUiA sha emprat com una pantalla instrumental legal per a les relacions institucionals i electorals  de C* amb les altres forces polítiques, sobretot una dependència especial amb ERC.

Des de 2020 la col·laboració entre LAurora i C* ha anat minvant, la comunicació desapareix, la confiança ha donat pas a una progressiva imposició unilateral de les decisions polítiques, de fet limitades a les electorals, sense una estratègia compartida; en fi, els acords respecte Sobiranistes, aliances i perspectives no shan complert.

La direcció de C* es replica a EUiA. C* ha frenat, entorpit i bloquejat tot intent davenç per superar EUiA. És lexperiència amb Sobiranistes; o el fet que la iniciativa exitosa de la Convenció 14D 2019, que aplegà bona part de lesquerra política, movimentista i sindical, de lespai sobiranista i independentista, es quedés dormint el son dels justos, o dels beneits, en un calaix fosc i miop.

Per tant LAurora deixa de formar part dEUiA i es desvincula de totes les decisions i actuacions de Comunistes*, en tant que EUiA i Sobiranistes.

Levolució política ressent levolució del 15-M, doncs la seva referència institucional, sobretot Podemos i ara Sumar, o els Comuns, ha recalat al govern PSOE, devaluant les expectatives de radicalitat democràtica i social. Això sha combinat amb un reflux i impàs de la mobilització republicana, autodeterminista i independentista catalana. El corrent de fons arrastra la crisis estructural del règim i Estat espanyol. Inserida en una conjunció de crisis, internacional, de la globalització neoliberal imperialista. En aquest context el moviment obrer i les classes treballadores resten en un segon pla de lescena política, mentre el gran capital opta per polítiques clarament reaccionàries, i tempteja opcions ultradretanes, malgrat esdevinguessin en nefastes conseqüències militaristes i guerres en el segle passat.

Les esquerres i les tendències obreres revolucionàries hem de cercar noves expectatives, fórmules polítiques i movimentistes i aliances. La mateixa CUP està immersa en un Procés de Garbí en que cerca un nou temps i reinventar-se. És important lexpectativa que sexplora a França amb el NFP, basat en una mobilització amplia per frenar la ultradreta i un programa de radicalitat social i en les llibertats.

Centenari Lenin. A Carlos Marx (breu esbós biogràfic amb una exposició del marxisme)(1914), unes sintètiques pàgines sobre la vida de Marx son el motiu dun excel·lent resum del conjunt de la doctrina del socialisme científic: El marxisme es el sistema didees i la doctrina de Marx... continuador i consumador genial dels tres corrents ideològics principals del s XIX... la filosofia clàssica alemanya, leconomia política clàssica anglesa i el socialisme francès, unit a les doctrines revolucionàries franceses en general... el materialisme modern i el socialisme científic modern com a teoria i programa del moviment obrer de tots els països civilitzats del món... El materialisme filosòfic... la dialèctica... la concepció materialista de la història... la lluita de les classes... la doctrina econòmica de Marx... el valor... la plusvàlua... el socialisme... la tàctica de la lluita de classe del proletariat.... Finalitza amb una extensa i minuciosa bibliografia amb breus comentaris de dotze pàgines, sobre les principals investigacions, obres i articles de Marx. Tom 26, Obres complertes. Ed. Progresso, Moscou. 18 de juliol de 2024

De la Carta de L'Aurora.

https://www.marxists.org/espanol/lenin/obras/oc/progreso/tomo26.pdf

https://amnistia.omnium.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario