5/1/23

Mestissatge i convivència

El xovinisme catalanista s’ha cobert de glòria rebutjant com a catalanes les primeres criatures nascudes l’any 2023, en Zakaria de Palafrugell i na Dayla Mia d’Esplugues de Llobregat. El racisme i la xenofòbia són un verí a erradicar per una societat sana, enriquida pel mestissatge que anhela la convivència republicana. La diversitat d’ètnies i cultures enforteixen el país i a les classes treballadores. Una convivència que sagna per la xacra patriarcal de la violència masclista. L’alarma desencadenada pels assassinats de dones del desembre ha generat la mobilització feminista arreu de Catalunya i de l’Estat. Aquests naixements, la perseverança i resiliència de les dones, la lluita treballadora per la vida, són fets i símbols de que el món i la vida humana social s’encamina, any rere any, malgrat entrebancs i retrocessos, a un futur comunal i lliure.

“No és un fenomen individual, és un fet profund de poder social estructural”, alerta la Plataforma unitària contra les violències de gènere. En un comunicat* davant “Un nou desembre negre de feminicidis”, proposa: “Prou feminicidis! Prevenció, sensibilització i organització feminista!”; I contextualitza “Aquestes 13 dones assassinades, les centenes de violades, són la punta de l’iceberg de l’infern a que els homes agressors, i una extensa trama de complicitats individuals, social i institucionals, condemnen a les dones”; mentre planteja “Volem que la prevenció i reparació de les dones en situació de violència masclista sigui l’eix troncal de la sensibilització cívica i de les polítiques i recursos públics. Alcem la veu contra les violències masclistes. Que l’alarma que els mitjans de comunicació dediquen a aquest desembre negre, s’estengui a la quotidiana realitat de totes les agressions contra les dones durant tot l’any”.

La incertesa econòmica és el més rellevant de les perspectives pel 2023. Un escenari que s’endossa superficialment a la guerra a Europa perpetrada per Rússia envaint i quartejant Ucraïna. La inestabilitat i les crisis són estructurals del capitalisme i del règim patriarcal. La crisi múltiple i sense llum a l’horitzó, prové de l’espoli i la depredació extrema de la natura i el treball. És el fracàs del parasitisme i la destrucció que provoca el gran capital financer, és una conseqüència de la voracitat dels caps de les empreses i del món. Les guerres actuals formen part de la incapacitat de la globalització neoliberal per resoldre els conflictes de la competència entre els propis capitalistes, entre el capital i el treball, entre els països imperialistes i el petits pobles, entre els homes i les dones, entre la humanitat i la natura, entre uns valors i mites de tortura, sang, conquesta i violació, i uns valors i condicions a l’abast de la mà de gaudir d’aquesta vida en felicitat, pau i llibertat.

Kïiv bombardejada pels russos pel cap d’any. Makivka (Donetsk) per la contraofensiva ucraïnesa. Civils a Ucraïna i soldats russos de les noves lleves de Putin són les víctimes immediates d’una guerra d’anexió de conseqüències imprevisibles. Europa es dessagna per la invasió de Rússia a Ucraïna, el xoc interimperialista i els desastres de les elits econòmiques. Defensem la resistència ucraïnesa i Insistim en la retirada de les tropes russes com a factor bàsic per a la pau. Aporta una contribució a la Xarxa de solidaritat europea a Ucraïna al c/c: ES71 2100 0681 0402 0014 4729. 5 de gener de 2023

De la Carta de L’Aurora.

* https://www.violenciadegenere.org/actualitat/comunicat-prou-feminicidis-prevencio-sensibilitzacio-i-organitzacio-feminista

No hay comentarios:

Publicar un comentario