8/5/20

Sobre el vot d’abstenció a la 4a pròrroga de l’estat d’alarma Covid-19

Sobiranistes és un partit format a primers del 2019 per Comunistes de Catalunya i L’Aurora (organització marxista). Sobiranistes va constituir junt amb ERC una coalició electoral pel Congrés i Senat estatal, formant part del Grup Parlamentari Republicà (13 persones diputades). Un diputat i una senadora són de Sobiranistes, Joan Josep Nuet Pujals i Adelina Escandell Grases.
 

A la reunió de l’executiva de Sobiranistes del dimarts 5 de maig va acordar-se per unanimitat que el sentit del vot del diputat Joan Josep Nuet a la quarta pròrroga de l’Estat d’Alarma sigui l’abstenció.

Seguim mantenint una postura molt crítica amb la forma i el fons de com el Govern del PSOE i UP ha gestionat la crisi de la Covid19. Val a dir, també, que hem votat favorablement tots els reials decrets de mesures econòmiques i socials tot i la seva manifesta insuficiència i falta de valentia, i ens em abstingut al RD d’Estat d’Alarma. La nostra postura crítica es fonamenta en 3 eixos:

1.    La nefasta gestió primer d’un necessari confinament més estricte i ara d’un procés de desconfinament caòtic i centralitzat. Sempre les opinions de la patronal i l’IBEX35 van tenir preponderància per sobre de les científiques i sindicals.

2.    La centralització de competències en un Ministeri de Sanitat que ha optat més per manar que per coordinar, amb uns sistemes públics de salut que estan descentralitzats i gestionats per les Comunitats Autònomes.

3.    L’aposta per una comunicació militaritzada i patriotera per sobre dels científics i professionals de la salut. S’ha sobredimensionat el paper de les forces armades i del cossos policials en un intent d’afirmar un missatge d’ordre, quan el que era  necessari era posar en valor el serveis públics de salut i la investigació científica, àmbits que han acumulat en els darrers anys profundes retallades. Les finalment avortades patrulles mixtes de vigilància entre militars i policies, o el paper de desinfecció de la UME suplantant el paper dels bombers i serveis d’emergències, són algunes de les opcions de “propaganda patriòtica” a la que ens em vist abocats.

L’Estat d’Alarma era una de les opcions possibles, no la única. Lligar les ajudes socials i econòmiques al mateix és una opció de propaganda, un instrument de xantatge polític que reflexa la falta d’una actitud de diàleg i col·laboració amb els grups parlamentaris d’esquerres que van donar suport a la moció de censura i després van permetre la investidura de Pedro Sánchez.

Considerem que la resposta a la greu crisi sanitària, i la crisi econòmica que desencadena, hauria d'enfocar-se amb mesures de fons sobre recursos fiscals, l’enfortiment dels serveis públics i la consecució de nous drets. Cal, en primer lloc, deslligar les mesures socioeconòmiques d’emergència de l’estat d’alarma. 

Convé aplicar mesures que són d’urgència per a la majoria treballadora com la moratòria lloguers, com la moratòria dels rebuts de l’electricitat, gas, aigua, préstecs i impostos als autònoms. És imprescindible implementar una fiscalitat d'emergència a les grans fortunes, corporacions i bancs, començant per tots els que tenen comptes i domicilis en paradisos fiscals. Cal intervenir els hospitals privats i la indústria farmacèutica essencial, per evitar pràctiques especulatives. És necessària una Renda Bàsica Universal que garanteixi una vida digna a tothom.

Barcelona,
6 de maig de 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario