18/11/16

Som orgulloses de ser dones i estem canviant el món


Actuem contra els feminicidis.
Benvinguda de Montserrat Vilà Planas al XII Fòrum Contra les violències de gènere.
Som aquí perquè volem un món per les dones. Un món en que les dones ens estimem... estimem i ens estimin.
Som orgulloses de ser dones. Sempre he estat satisfeta de ser una dona, d’aprendre i fer el camí com a dona. Som font de vida i volem igualtat entre totes les persones. Amb els homes també.
De petita ja m’agradava jugar a tot, fossin jocs de nenes o esports de nens. De joveneta no vaig suportar mai els “piropos”. Quan estudiava em mesurava d’igual a igual amb els nois, i haig de dir-vos que no els hi agradava. No vaig poder ser aviadora, doncs a l’època no ho podien ser les noies a no ser que tinguessin una fortuna i ho fessin com esport privat. En canvi avui tinc una neboda aviadora. Tota una satisfacció.
Estem canviant el món. N’estic ben convençuda. Les noies joves ens agafen el testimoni amb passió. Hi ha molt bones idees, compromís i ganes de lluita. Noies, segur que amb vosaltres, les vostres filles i amigues, guanyarem aquesta preuada igualtat i llibertat. Un món igualitari amb una creativitat i força desconeguda fins ara. Nosaltres les dones, la meitat de la humanitat, som vitals i decisives.
Aquest dotzè Fòrum va de feminicidis.
És un fenomen global, mundial, no se’n escapa cap país del món. Perquè el poder prové dels homes en tots els àmbits públics i privats. Ens han fet creure que això ha canviat. Però només és un miratge. Continuen recordant-nos que ells dominen amb els assassinats de dones a nivell mundial, europeu i local.
Des de Llatinoamèrica, s’ha anat fem fort el terme “feminicidi”. És una manera d’anomenar els assassinats pel fet de ser dona i anar a les seves causes, la violència estructural i la impunitat que comporten aquests assassinats. Fem públic i notori la complicitat dels Estats que no prenen mesures o que faciliten d’alguna manera la normalització de les violències masclistes i la impunitat als agressors.
El que més es veu de l’iceberg de la desigualtat i de la violència de gènere són les dones violades i assassinades.
Però, No és normal que t’agredeixin a la nit quan surts de festa. No és normal que et posin la ma a sobre, siguin coneguts o desconeguts. No és normal que t’obliguin a mantenir relacions sexuals si tu no vols, ni que sigui el ligue, la teva parella o el teu marit. No és normal que assetgin a nenes, sigui a l’escola, la família o altres indrets. No és normal que et violin i et destrossin la vida perquè t’atreveixes a anar sola pels carrers de la ciutat. No és normal que hàgim de tenir por per ser dones...
El No es NO s’obre camí. En els últims mesos hi ha un crit unànime per unes Festes lliures d’agressions masclistes.
Els moviments de dones ens revoltem contra aquesta “normalitat”, per això sortim al carrer per reivindicar la llibertat de viure sense violències masclistes. Hem d’acabar amb les desigualtats de gènere, les fòbies contra les identitats, els estereotips, el sexisme quotidià, les agressions i el maltractament.
Volem acabar amb el turment de les més de 87 dones assassinades el 2016, amb més de 2 milions de dones que pateixen violència masclista a l’estat espanyol.
Vam cridar el 5N a Tarragona amb companyes de tot Catalunya i el País Valencià; tornarem a cridar el dia 25 de novembre a la manifestació de Barcelona.
Exigim que s’apliquin les polítiques públiques i protocols de gènere als jutjats, a serveis socials, a la salut, a l’educació, a les empreses i universitats.
No volem més retallades! Per una banda es diu que és prioritària l’eradicació de la violència vers les dones però per l’altra es retallen drets com ara des de Justícia de la Generalitat reorganitzant els jutjats de violència a la baixa. Necessitem més Jutjats, amb Jutges i Jutgesses amb visió de gènere, amb sales i especialistes que acompanyin a les dones; en cap cas suprimir Jutjats.
Encetem la XII edició del Fòrum contra les violències de gènere. Benvingudes! Sí, Molt benvingudes!
Enguany el lema del Fòrum és Actuem contra els feminicidis!
Els feminicidis i les violacions son la punta de l’Iceberg que ve de totes les violències masclistes. Una agressió que sura per arreu, subtil o brutal, amagada o explícita; comença amb trivialitzar, aïllar i normalitzar la violència vers les dones, com a objectes a mans dels homes, com a persones de segona divisió dins la societat patriarcal.
Reflexionarem com arribem a aquest punt. Debatrem de manera col·lectiva sobre com la violència de gènere és i ha de ser representada als mitjans. Tractarem sobre masculinitats, identitat de gènere, empoderament de les dones, el món laboral, el món associatiu i l'autodefensa feminista. Ho farem per mitjà de diferents metodologies, com taules rodones, xerrades, tallers i teatres participatius.
Dones de tot el món unim-nos per finalitzar el patriarcat. Unim-nos per acabar amb la violència masclista, fruit d’aquest poder patriarcal que encara avui al segle XXI socialitza a les noves generacions amb els rols de fa segles: El domini dels homes sobre les dones.
Sí què es pot fer. Fem-ho!
Podem i devem canviar la manera de socialitzar a les noves generacions. Cal que es detecti i es previnguin les relacions abusives des de 0 anys. S’ha d’educar en la igualtat i el respecte.
Encetem el Fòrum Jove de la mà de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, amb una gimcana i diversos tallers participatius per les més de 500 noies i nois apuntades.
Anem a enfortir-nos i crear estratègies conjuntes.
Benvingudes al dotzè Fòrum contra les violències de gènere.
El Fòrum és tot vostre. Digues la teva!
Prou Agressions contra les dones!!!
Montserrat Vilà Planas es la presidenta de la Plataforma unitària contra les violències de gènere de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario