22/10/13

L'experiència d'èxit del Bloc de Salt


La Carta de L'Aurora enfoca aquesta mobilització de la PAH. L'emoció ha estat a l'altura de la lluita. Activistes de totes les conrades varen fer nit i dormir a terra, els han acompanyat regidors i diputats de les esquerres com en David Companyon de la Coalició ICV-EUiA, membre d'EUiA, i de L'Aurora. La PAH es fa sentir per arreu, de mar a mar i fins a Estrasburg.
Bloc Salt. #JuntesPodem. La setmana pasada milers d’activistes tenien una cita al Bloc ocupat per la PAH a Salt, Gironès. Calia aturar el desnonament de les 13 famílies, que han ocupat el #BlocSalt, decretat pel jutjat a instàncies de la SAREB, el “banc dolent públic” que ha rebut tots els actius immobiliaris dels bancs i caixes intervinguts per l’Estat.
La nit del 15 d’octubre hi van dormir mil persones, i durant la matinada del 16 era constant l’arribada de gent d’arreu, no només de Catalunya. Multitud de PAH de moltes ciutats de l’Estat també estaven presents en aquesta lluita de resistència que posa el dret a l’habitatge en el centre de la denúncia de les lleis que només beneficien als especuladors i la banca.
El moviment al voltant del #BlocSalt ha estat tot un èxit. La PAH, que ja va recollir conjuntament amb els sindicats i entitats socials més de 1.640.000 signatures per la dació en pagament i el lloguer social, ha forjat una xarxa d’activistes, advocats, economistes... que està posant en escac al propi Estat.
El desnonament de Salt ha estat aturat, sens dubte per la mobilització imparable dels milers de persones concentrades, però també, emprant totes les eines legals a l’abast i una d’elles ha estat la denúncia davant del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg que va decretar la suspensió del desnonament atenent al fet que l’Estat Espanyol, i la Generalitat de Catalunya que té les competències d'habitatge, no estaven garantint un dret bàsic com és l’habitatge per a les famílies que anaven a ser desnonades.
De fet, la sentència el que els diu als poders públics és que la política social d’habitatge qui la està fent és la PAH amb la seva Obra Social, consistent en ocupar blocs desocupats perquè aquests habitatges buits compleixin la seva “funció social”, és a dir hi visquin persones.
La PAH té raó, moltes raons, però sobretot té força, molta força i això sí que és un element real de transformació social. Ha sabut dotar d’organització la indignació: “gent sense casa i cases sense gent”.
Ha sabut articular el vell lema de “la unió fa la força” i dotar a l’individu de dimensió col·lectiva que reconegui al seu voltant un espai, un ideal per construir, on gent d'organitzacions molt diverses, d'idees i procedències diferents aprenguin a treballar plegades per un bé comú, compartint objectius.
Això va ser la nit del 15 al 16 d’octubre. El rostre de la solidaritat estava en totes les cares, l’alegria es reflectia en totes les mirades quan es va anunciar que el desnonament s’aturava per la resolució del Tribunal dels Drets Humans.
Tothom volia estar al cantó dels bombers que amb els seus cascos i jaquetes eren símbol de la resistència i la victòria. La veu de les famílies que viuen al #BlocSalt mostrava la incredulitat d’allò que saps que ho estàs vivint i alhora sembla un somni impossible...
Tot això va ser possible per la lluita comuna de bombers, mestres, treballadors, assemblees d’aturats, diputats i regidors... que es van sumar a les assemblees de la PAH per fer realitat allò de #Juntespodem, podem canviar-ho tot, podem transformar lluitant perquè la lluita educa com deien els docents de les Illes Balears.
Soles, sols... per molt justes que creiem les nostres idees, no guanyarem. Ni tant sols la millor de les unitats, amb el millor dels programes ens garanteix res, però és ben cert que separats els uns i les unes dels altres, individualment o organitzacions socials, sindicals, polítiques..., no tenim prou força.

Ells sempre tornen, ells tornaran a voler desallotjar les famílies del #BlocSalt, de tots els Blocs de Salt. Hem de fer canviar la por de bàndol i la matinada del 15 al 16 d’octubre vam fer junts i juntes un primer pas.

El #BlocSalt, a més d’un símbol de la lluita per la justícia social, també és un espai de reflexió i debat que ens permet clarificar què fem i cap a on anem en aquests temps de lluites, que també ho ha de ser d’aliances. Si aquesta petita victòria ha sigut possible també ho podem aconseguir en les lluites contra l'atur i contra el tancament d'empreses, i contra els acomiadaments, i a favor del dret a decidir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario