10/6/09

Les polítiques, el govern i el Parlament, al punt de mira de la davallada electoral d’ICV-EUiA

La direcció d’EUiA enceta una reflexió, important i serena, sobre els resultats electorals i com enfoca la perspectiva. Aconseguir el segon eurodiputat ha esdevingut clau, adés per la projecció política, adés per impulsar la renovació a fons de l’esquerra transformadora treballadora anticapitalista i social. És un segon eurodiputat verd mercès als vots de la coalició amb IU arreu de l’estat, amb el compromís polític de reforçar l’esquerra europea al mateix grup parlamentari que IU (a Catalunya no hagués pas sortit). Ara ho hem d’aprofitar per fer un tomb profund a EUiA, a la Coalició. Un gir a l’esquerra amb una actuació parlamentària que es noti. Un gir a l’esquerra que marqui una distancia clara i suficient amb les polítiques continuistes de pacte de país (nacionals amb la dreta-CiU) per part del govern tripartit del president Montilla del PSC i, no ens oblidem pas, de la repressió dels Mossos d’Interior.

Potser uns debats oberts, combinant Fundacions, Entitats, Seminaris, i òrgans. Oberts, alguns compartits amb gent companya a la lluita social, també d’altres organismes, o fins i tot candidatures. Tal vegada una Conferència ben participativa per la tardor? Ens cal fer camí en les solucions d’esquerres.

Faig a mans unes notes a la declaració d’EUiA, per contribuir a la reflexió, al debat, i a unes conclusions col·lectives, no de part majoritària o minoritària, sinó de debò de tothom. Ens cal que l’afiliació, la gent amiga, i la ciutadania electora coneix-hi el què es cou, com pensem i com treballem des d’EUiA.


A la Permanent… sobre la Declaració del dilluns 8 de juny.


Sobre primer paràgraf…

Hagués estat bé esmentar, junt amb la Núria Lozano a Toni Barbarà i la Maria Vilà.

(La pluralitat real substancial a EUiA és fonamental per una nova esquerra amb mètodes diferents de moviment, equips plurals, renovada, curosa amb el gènere i jove).

També felicitar a Rubí, (única ¿?) població de més de 50.000 habitants que ha pujat a les eleccions, amb un treball ferm vers a les fàbriques, i un míting a l’aire lliure d’unes 80 persones (dades Martin).

(tinguem en compte que a la recent inauguració de la seu a Rubí, no va poder anar-hi cap persona de la direcció nacional).

Sobre segon paràgraf…

D’acord amb la preocupació. Però la gent necessita que s’apunti’n raons. Una pot ser l’estructuració de la UE des de les multinacionals. Una altra la pròpia crisis (és el que diu el PSOE). Encara més, les politiques de les esquerres governamentals, les del PSOE, però també les del tripartit de Montilla i de la coalició. Fonamental, que es promogui mobilització per les solucions d’esquerres; per tant coherència entre les propostes de l’esquerra alternativa transformadora anticapitalista treballadora i el què es fa a les Entitats, Sindicats, Municipis, Parlaments i Govern. En principi la crisis passarà institucional i governamental per les forces conservadores... sinó hi ha un fort progrés a la mobilització.

D’acord en el quart.

Sobre cinquè paràgraf…

Dins la reflexió hi entra la necessitat de ser la veu i els portaveus de polítiques reals pràctiques d’esquerres, diferenciant-se ben clar de les polítiques que siguin negatives del PSC, i mobilitzant junt o donant suport al sindicats, regidories i altres organismes socials i cívics; per impedir polítiques contraproduents per a la gent treballadora, i aconseguir polítiques que representin millores. L’acció parlamentària ha d’estar en funció d’aquesta tasca de polítiques d’esquerres i de mobilització àmplia i unitària per aconseguir-les imposar.

Sobre sisè paràgraf…

Precisar que els objectius “en part s’han cobert a l’aconseguir mantenir les dues persones eurodiputades, malgrat passar el conjunt de l’estat espanyol de 54 a 50. Ens cal obrir la reflexió sobre la tendència a la davallada de la Coalició a Catalunya, amb un nou fort descens del 22 % menys de vots. La reflexió ha d‘incloure el treball de base, el progrés organitzatiu, la millora a la pluralitat dels equips de direcció, l’acció parlamentària, i la gestió governamental i els compromisos amb les altres forces tripartides, com amb les decisions del govern.

D’acord en el setè.

Sobre vuitè paràgraf…

Incloure… des de l’actualització de l’Acord d’Entesa, les polítiques més importants del govern, i les perspectives senyalades pel president Montilla del PSC (reforma laboral, congelació salaris), son de pacte de país o nacional amb la dreta catalana, amb CiU (LEC, ERE’s, 4rt Cinturó-Rbla Vallès, MAT, Incineradores-residus, Repressió-Mossos), o de pidolar al govern espanyol (Finançament) sense mobilitzar; elements que ens fan plantejar que el pacte signat s’ha esgotat abans de començar; per tant ens cal un gir cap a l’esquerra en comptes d’un gir a posar-se en mans de la socialvengència. També ens cal assenyalar que dins EUiA una part de l’afiliació discrepa de l’actualització de l’Acord d’Entesa, fins i tot que el que allà s’ha signat sigui coherent amb les decisions i anàlisis de la 5ª Assemblea Nacional. Els governs ZP i Montilla estan en fase terminal, agònica, sense perspectives de polítiques d’esquerres diferents i confrontades a les directius neoliberals de la UE.

D’acord en el novè i desè.

Francesc MS – 9 de juny de 2009.


Declaració de la Permanent d’EUiA sobre les eleccions europees


1/ La Permanent d’EUiA felicita la companya Núria Lozano i el conjunt de la candidatura per la bona campanya feta. Vol reconèixer i felicitar la feina feta per la nostra Comissió de Campanya i destacar la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en un tipus de campanya electoral --com a Coalició-- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública.

2/ EUiA vol destacar la seva preocupació perquè la dreta guanya a l’UE i a Espanya i per l’avenç de l’extrema dreta. Un Parlament Europeu més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental.

3/ EUiA constata i pren nota, per a una reflexió pròpia, de què el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i a l’UE no suposa més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals fetes pels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i a opcions negatives pels interessos dels treballadors/es.

4/ Es confirma que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques, de fa anys, allunyen bona part de la ciutadania de la política, comportant un creixent desinterès per espais comunitaris i de participació. L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut.

5/ EUiA, la coalició ICV-EUiA i les forces d’esquerres hem de reflexionar sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar la política i augmentar la participació, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals, en les que han primat la politiqueria i la frivolitat.

6/ La Permanent considera que els objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert: mantenir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, i poder continuar contribuint a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU Federal.

7/ La feina feta en aquests mesos ens mostra la justesa de les propostes de la 5a Assemblea Nacional sobre la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres, tant des de les institucions com des de la societat.

8/ EUiA vol destacar que a Catalunya les forces d’esquerres som majoritàries. Però també afirma, com va dir a l’Assemblea Nacional i en el procés d’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes coses han de canviar, doncs totes les forces que conformen el Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots.

9/ Per a EUiA les eleccions han passat, però la crisi continua. És per això que cal seguir treballant, a la societat i a les institucions, per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre la crisi de dretes.

10/ La Permanent d’EUiA ha acordat convocar la reunió del Consell Nacional d’EUiA el dissabte 13 de juny, on es presentarà una resolució política per aprofundir en l’anàlisi i en les propostes, i un informe balanç de la feina feta en campanya.

9 juny 2009

2 comentarios:

  1. El problema és que esteu pacant amb una força com ICV que no representa ja cap esquerra transformadora, sinò que és un reducte socialdemòcrata més, que només aspira a millorar el sistema capitalista. I més quant el vostre eurodiputat ha dit molt clarament que aniria al grup dels verds (de que us serveix això?).

    Avui en dia només l'esquerra extraparlamentària representa la ruptura amb el capitalisme i la construcció pel socialisme, amb una dinàmica mobilitzadora i lluny de preocupar-se d'entrar en el joc electoral del capitalisme. Ahi teniu a Revolta global, PCPE, l'esquerra independentista... etc.

    Cal una esquerra que lluiti al carrer i deixi d'institucionalitzar-se.

    ResponderEliminar
  2. El problema és la resposta masiva a la crisis capitalsita; El problema és que la gent i les tendències lluitadores considerin que trencant, disgregant-se, essent grups minúsculs, poden representar, animar, i mobilitzar a les classes treballadores o a la seva avantguarda.
    Ara per ara, l'esquerra estraparlamentària representa la seva pròpia ruptura, les seves ilusions, molt lluny de poder entroncar i moure a les classes productives. Sense la gent treballadora no hi ha força, i sense força social treballadora no hi ha revolució, per tant no es fa ruptura amb el capitalisme i camí real vers el socialisme.
    Ens cal una esquerra que lluiti al carrer, mogui fàbriques i masses, i faci útils a la gent electa per combatre l'oportunisme institucionalitzat.
    Salutacions revolucionàries i socialistes.

    ResponderEliminar