31/5/11

Pel Moviment 15 M i Consistoris d'esquerres amb polítiques d'esquerres

Del bloc BastidaEUiA. Companys i companyes ens han tramès algunes impressions que reproduïm sobre el Consell Nacional d’EUiA d'ahir dilluns.

Es valoraven els resultats electorals: augment de la dreta, descens important del PSOE i lleu remuntada d’IU que encara no es vist com alternativa a la socialdemocràcia. Previ havíem presentat una moció sobre el suport al Moviment 15 M. Amb el document pel debat a les mans, un company va afegir tres esmenes: a) Que en les tasques a reforçar per EUiA s’hi posés el barris i les assemblees locals, doncs és en els barris on les retallades socials tenen més repercussions (beques, menjadors escolars, escoles, ajudes socials…); b) Que alhora de frenar a la dreta als ajuntaments s’hi posés CiU i no només el PP i PxC i que no governéssim amb CiU doncs representa les retallades socials; c) Que alhora d’assegurar governs d’esquerra amb el PSC, una cosa és votar-los i un altre és entrar al govern, només fer-ho amb un programa que posi l’ajuntament al servei dels interessos de les capes populars, dels treballadors, aturats… Es va plantejar amb força la necessitat de no mirar les mobilitzacions del 15 M amb desconfiança, el seu programa és el nostre programa, no està en dubte el què, sinó el com i el qui. Ara que la mobilització anirà als barris, cal ser-hi amb naturalitat, fent propostes i anar a un escenari de confluència de totes les lluites socials, obreres, veïnals… Anem cap a una etapa que supera la crítica al sistema per una de confrontació. A Rubí, tot i una bona campanya s’ha perdut un regidor (actual som dos d'ICV i un d'EUiA), i ara estem amb les dificultats per arribar o no a un acord amb un PSC a la baixa, un acord que no ha d’hipotecar-nos i que ha d’aturar les polítiques que han dut els socialistes en el municipi (POUM…). Van ser majoria les intervencions confluents amb el que vam proposar I discutir el dimecres a Plaça Catalunya expressat en la proposta de Moció. A Badalona no es vol governar amb CiU. Des d’EUiA de Montornés (on hem aconseguit l’alcaldia) s'havia animat als joves a anar a la Pl. Catalunya. Des de L’Hospitalet es posava l’accent en el tipus de programa que cal pactar amb el PSC i no donar xecs en blanc posant com a exemple Montornès, etc.

Una part de les intervencions van fer referència a la conferència política que s'ha de fer. Per part dels i les joves es valorà, en relació a les acampades, que l'afiliació d'EUiA s'ha trobat una mica orfe pel que fa al que ha aparegut en els nostres mitjans i el posicionament d'EUiA. Tothom molt convençut d'haver suspès el Consell Nacional, just iniciar-lo, per anar a participar a l'assemblea multitudinària del divendres a la plaça.

Vaig detectar com si volgués treure importància al moviment 15 M, s'intentava comparar-ho amb lluites sectorials o mobilitzacions puntuals. Crec que tenir milers de persones, moltíssimes joves sense experiència política, convivint amb el grau de maduresa que s'està fent a la Pl. Catalunya durant dues setmanes, i amb reptes com la càrrega policial i la celebració del Barça, és alguna cosa més que una manifestació per gran que sigui. Em sembla que o veiem que hi ha molta gent disposada a incorporar-se a la vida política del país amb unes altres formes que no són els partits tradicionals o no ens fem la idea de què va el moviment. Ahir al barri de la Sagrada Família hi havia més de dues centes (+200) persones assegudes a la pl. Gaudí amb ganes de seguir treballant als barris. La gent d'EUiA si vol seguir mobilitzant ha de participar del moviment 15 M, sobretot a nivell territorial; si bé que és veritat que no ha entrat als llocs de treball, i per tant no està competint encara directament amb els sindicats, si que està incorporant tot el teixit associatiu reivindicatiu dels barris, AAVV, col·lectius en lluita,...si nosaltres som dins d'aquests col·lectius perquè no participar-hi? Hem d'abandonar la desconfiança a allò que no "controlem". Som molt poquetes dins dels moviment social i polític del que formem part, l'esquerra és dèbil i per això costa tant aconseguir i guanyar batalles parcials, i per això quan la gent surt al carrer en massa o participa massivament d'una experiència de politització col·lectiva no tutelada per les gran organitzacions, podem sentir certa desconfiança o sensació que això va i ve, però la realitat és que la gent vol fer aquest procés, nosaltres potser n'hem seguit un altre però no treu que aquest també sigui bo. Hem de seguir donant-li voltes a tot plegat,

Per resumir-ho, no és encertat reconèixer que el 15M era un bon vi… però tirar-li aigua al relativilitzar-les i posar-les al mateix nivell qualitatiu que la resta de mobilitzacions, quan el 15 M han provocat una derrota política a la Junta Electoral i els governs i una derrota mediàtica al conseller d’interior, Felip Puig amb més de 100.000 signatures demanant la seva dimissió, i han fent front de manera pacífica a l'allau barcelonista.

De bastidaeuia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario