19/12/11

Grup parlamentari estatal

EUiA ha de tenir posició sobre el Grup Parlamentari estatal amb IU, doncs en forma part a través de la coalició ICV-EUiA, amb dues persones diputades d’ICV i una d’EUiA.
EUiA ha de consensuar la manera en que el grup Parlamentari estatal te en compte, incorpora i dóna un lloc a les demandes, posicions i sensibilitat de la problemàtica que afecti de forma directa als aspectes entre Catalunya i l’estat i entre l’estat i Catalunya.
No hem de fer i donar suport a l’estat allò amb el que no estem d’acord a Catalunya.
Per tant demano que els criteris que anem establint per la coalició i grup parlamentari a l’estat tinguin correspondència en la coalició a Catalunya (al si del consell de govern) i al funcionament plural del grup parlamentari a la Generalitat.
La coalició ICV-EUiA ha canviat. Ja no pot seguir existint com fins ara. És errònia la concepció de sotmeti-me’n d’EUiA per part d’ICV, pel fet de ser 2 a 1, car és palès que son dues organitzacions coalitzades necessitades de consensuar (1 i 1), de manera que quan no hi hagi consens cadascuna ha d’expressar i actuar segons la seva posició i proposta política. Això val en el comportament dins la coalició estatal, i alhora també per un funcionament adient de com fer-ho a Catalunya. Durant dues legislatures senceres els o la diputada de la coalició ICV-EUiA al Parlament espanyol, s’ha comportat com persona diputada d’ICV, sense ni informar a la coalició a Catalunya del que anava fer i feia. Quan se parli en nom de la coalició ICV-EUiA ha de ser de forma consensuada, paritària, compartida i convindria amb representació de la diversitat de gènere.
Trobo que el més adient com impacte polític i mediàtic és un nom breu i concret i comprensible pel grup parlamentari estatal, en comptes d’una sopa de sigles indigerible i poc publicable ni pronunciable als mitjans; en tot cas amb subtítols explicatius de les sigles (de les tretze organitzacions? De les tres coalicions?).
Una cosa és la relació de forces internes IU/ICV/EUiA/ICV-EUiA, altra és l’expressió crítica de pluralitat de la coalició i del grup parlamentari. S’ha d’anar a un tracte igualitari, dialogant i consensuat, de nació a nació, i de plurinacionalitats a estat, això ha de disposar de l’expressió institucional representativa dins el grup i fora; sense imposicions de part. Ens convé una rotació en les tasques i l’expressió de totes les persones parlamentàries.
EUiA no ha d’acceptar allò que pugui dividir o trencar la coalició a Catalunya, en canvi sí cal que aquesta coalició es modifiqui a fons. L’acord amb i dins el grup parlamentari estatal ha de ser en tant que coalició ICV-EUiA, però amb la veu pròpia i gens ofegada d’EUiA com a una de les dues parts de la coalició a Catalunya.
Veig que el debat principal convindria se centrés en la funció i el lloc del grup parlamentari estatal (i de Catalunya), i de les persones parlamentàries, en un Parlament PP (i CiU a la Generalitat), el tipus de relació amb el grup del PSOE, amb els altres grups i parlamentaris de les esquerres treballadores, ecologistes, autonomistes i autodeterminacionistes (amb gran predomini independentistes) com Amaiur. El panorama ha canviat tant en els Parlaments i en els governs que val la pena establir com ho fem a partir de la nova situació. És a partir d’aquí, amb una orientació actualitzada que s’ha  de tractar de les responsabilitats en el grup parlamentari.
Finalitzo considerant infumable que entre sis o cinc portaveus del grup i com direcció i no hi hagi cap dona parlamentària.

No hay comentarios:

Publicar un comentario